Naptár

2009. augusztus
h K s c p s v
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Kategóriák

Recent Posts

Legutóbbi hozzászólások

Fórumlista

A titkosszolgálat behívatta az örmény dalra szavazó azerieket

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=_4JSGcfE8gE[/youtube]Tudósító: Klész Imre
Forrás: hirado.hu – old.eschungary.hu
A dal, amire „nem illett” szavazni: Inga & Anush – Jan Jan

Az azerbajdzsáni rendőrség kihallgatta azt a néhány azeri szavazót, akik az Eurovíziós Dalversenyen a szomszédos Örményország énekesére szavaztak. Egy férfi a BBC hírszolgálatának elmondta, hogy hazafiatlansággal és a „biztonság veszélyeztetésével” vádolták meg, meg miután az örmény előadó dalára szavazott sms-ben. Az azeri hatóságok közölték, csak azért hívták be az embereket, mert magyarázatot vártak arra, hogy miért Örményországra szavaztak.

A két állam az 1990-es években Hegyi-Karabah területéért fegyveres harcot folytatott egymással. 2008 novemberében az örmény és az azeri vezetők megegyeztek abban, hogy felgyorsítják erőfeszítéseiket egy politikai megállapodás tető alá hozására a kérdéses területtel kapcsolatban.

A jelentések szerint összesen 43 azeri szavazott Örményországra a dalversenyen, de még nem világos, hogy pontosan hány embert hallgatott ki a rendőrség. A BBC dél-kaukázusi tudósítója szerint nem teljesen világos, hogy miért 3 hónappal az Eurovíziós Dalverseny után hívatta be kihallgatásra a rendőrség a szavazókat.

Emberi jogvédők szerint Azerbajdzsánban a szabad vélemény nyilvánítást egyre jobban elnyomják, amióta Ilham Aliyev kormányozza az országot.

3 hónapja már elkezdődött a vita a két ország között, az örmény ARMTV szerint az azeri iTV az Eurovízión a szavazás ideje alatt elhomályosította a szomszéd ország képviselői, azaz Anush és Inga kódját.

Kapcsolódó linkek:

Örményország csalással vádolja az azerieket

7 hozzászólás A titkosszolgálat behívatta az örmény dalra szavazó azerieket