Naptár

2009. június
h K s c p s v
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Kategóriák

Recent Posts

Legutóbbi hozzászólások

Fórumlista

Az Eurovíziós Dalfesztivál 2009-es költségei: legdrágább és legráfizetésesebb

moszkva_szinpadTudósító: Klész Imre
Forrás: russiatoday.com

A 2009-es Eurovíziós Dalfesztivál mint a legköltségesebb és legráfizetésesebb esemény fog bevonulni a verseny történelmébe – legalábbis az elmúlt 54 év során a moszkvaira ráillenek ezen címek. A 40 millió dolláros költség abszolút rekordnak számít. Például tavaly, a belgrádi verseny 33 millió dollárba került, a két korábbi versenyen, vagyis Helsinkiben és Athénban 16,6 millió dollárt tett ki a számla végösszege. A szerbeknek sikerült a költségek felét visszahozni a jegyeladásokból, reklámokból és ajándéktárgyakból. A görögök az összeg 3/4-ét tudták elérni bevételi oldalon, Finnország pedig nullszaldósra hozta ki a versenyt.

A rendező Pervij Kanal televízió főigazgatója Konstantin Ernst az Itogi magazin kérdésére azt válaszolta, hogy a költségek harmadát tudták visszaforgatni. Ezekbe beletartozik minden, kezdve a delegációk vendéglátásával a VIP hallban, a városnézési túrákon át a kijelzőkig, melyeket Európa különböző pontjairól szállítottak ide, illetve a Peking tévéállomás megvásárlásáig. Azt lehet mondani, hogy magának a shownak a költségei nem voltak „túlzottan magasak.”

– Egy ilyen verseny megrendezése átlagosan 16-21 millió dollárba szokott kerülni – mondta Svante Stockselius, az EBU főellenőre a Newsweek-ben megjelent interjúban.

Ernst kiemelte, hogy a legnagyobb összeget az óriási színpad felépítése és az Olimpijszkij Aréna renoválása emésztette fel. És hozzátette egyébként azt is, hogy Moszkva nagyon drága város. A főváros túl drága volt ahhoz, hogy visszakapjanak egy jelentősebb összeget abból a pénzből, amit a versenyre költöttek.
– 6 millió svájci frankot (körülbelül 5,6 millió dollárt) kellene visszafizetnie az EBU-nak, de ez a pénz még nem érkezett meg – ecseteli tovább a pénzösszegeket a főigazgató. Igaz, hogy a szponzorok fizettek némi pénzt, bevétel származott a jegyekből is, viszont ezek „nem fedezték a teljes költséget.” De „mi nem is számoltunk ezzel… az Olimipiát és a Cannes-i filmfesztivált sem a nagy bevétel kedvéért rendezik elsődlegesen.”

A verseny televíziós technikai felszerelésével kapcsolatban Ernst azt válaszolta, hogy majdnem 10 millió dollárra rúgott, és ez volt „a legkiemelkedőbb az összes jelenleg létező televízióállomás felszerelése közül.”

A cikk nem tért ki arra, hogy milyen bevételt generálódott a turisztikai iparágban az Eurovízió hete alatt.

4 hozzászólás Az Eurovíziós Dalfesztivál 2009-es költségei: legdrágább és legráfizetésesebb

 • Matilda54

  Nem nagyon lehetne mondani, hogy az oroszok szükmarkuan bántak a pénzel, amit a versenyre szántak!

 • Matilda54

  Csak ugy melékesen: jelenleg 202Ft egy dolár (ha jól tudom) és ha ezt beszorozuk 40 000 000 akor a végeredmény 8 080 000 000(nyolcmiliárd-nyolcvanmilio)!

 • davidovics

  Hát sajnos minket nem fenyeget ez a veszély, hogy mi valaha is rendezhessünk ESC-t, de ha igen honnan tudna Magyarország előteremteni ennyi pénzt!? Ha nem is ennyit de még a felét sem! Na mindegy nekem tetszett ez az Eurovízió is akár mennyibe is került!

 • Matilda54

  Hát az az biztos, hogy ilyen nagy és ilyen szép szinpadunk nem lenne! (föleg ha az mtv-nek kellene rendezni) Akkor valami ilyesmi lene: 72 cm átmérölyű tv a hátér, kető különbözö fényű zseblámpa lene a világitás, 2 kamera, és épen a hatalmon lévő párt szinével rendelkező szönyeg lenne a padló! Meg pár pár lufi!