Naptár

2009. május
h K s c p s v
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Kategóriák

Recent Posts

Legutóbbi hozzászólások

Fórumlista

Wogan: Hadd égjen a barátság lángja és a dal tüze

woganTudósító: Klész Imre
Forrás: eurovision.tv

Sir Terry Wogan, az Eurovízió egyik ikonja, aki majd’ 40 évig folyamatosan kommentátora volt az Eurovíziónak, vitaindító beszédet tartott az Eurovision TV csúcstalálkozóján, Luzernben, „Hosszú és vidám utam az Eurovízióval” címmel. Az idei lesz az első alkalom, hogy nem kommentálja az eseményeket. Beszédében javaslatot tesz arra, hogy ne kelljen semlegesnek lenni a kommentátoroknak a verseny alatt, és arra is fény derült, hogy akármilyen is az Eurovízió, kibékült vele.

– Az Eurovízió barátja vagyok, talán a legrégebbi. Hogyan szoktak a barátok egymással viselkedni? Ha egy barát csinál valami ostobaságot, akkor elmondod neki, és nevetsz rajta úgy, mint ahogy ő is tenné – kezdte beszédét az EBU éves Eurovision TV csúcstalálkozóján, egy héttel az 54. Eurovízió startja előtt. – Csak elmagyarázod, hogy mit láttál, és ha hülyeségnek találod, csak mondd el!

Wogan megosztott néhány emléket a múltból is hallgatóságával. – Én voltam a házigazdája a 98-as birminghami versenynek, ahol Dana International nyert. Bevallom, jóízűen nevettem, amikor arra emlékezem, hogy Dana eldöntötte hogy átöltözik, amikor be lett jelentve, hogy ő a győztes. Mikor szó nélkül ott hagyott száz millió néző előtt, hogy átöltözzön… Elég kemény volt, főleg hogy nem egyedül vezettem a műsort, ráadásul minden bejelentés után le kellett ugranom a színpadról hogy visszarohanjak a kommentátor fülkébe. Fogytam azon az estén.

Wogan azt mondja, hogy a keleti országok nagyon szép munkát végeznek a versenyen, mert a legjobb művészeiket küldik színpadra. Más országok, főleg az Egyesült Királyság nem akarja kitenni a legnépszerűbb énekeseit a bukás kockázatának, ezért nem kapnak magas szavazatokat.

Kijelentette, hogy minden eurovíziós kommentátornak meg kellene engedni, hogy szabadon kommentálják a látottakat mindenféle nemzeti érzékenység nélkül. – Csak elmagyarázod, hogy mit láttál, és ha hülyeségnek találod, csak mondd el! Az Eurovíziós Dalfesztivál elsődlegesen egy vidám show, ezért jönnek vissza a nézők megnézni, évről évre.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=iL24Bu5Ql8Y[/youtube]Wogan szellemes, de gyakran kritizálja is a versenyt, ami talán a kulcsa annak, hogy magas a nézettsége a versenynek Nagy Britanniában. De például 2001-es koppenhágai verseny műsorvezetői párosának „Dr Halál és a Fogtündér”-ként való bemutatása nem esett jól Dániának.

Ma, Wogan szerint az Eurovízió „a világ legnagyszerűbb televíziós eseménye… izgalmas, bizarr, nevetséges, látványos, mókás… a legragyogóbban létrehozott három és fél órás élő televíziós műsor amit láttam valaha.”

1970 óta ez lesz az első alkalom Moszkvában, hogy nem ő fog ülni a kommentátori fülkében a jövő héten. Őt Graham Norton váltotta fel, aki az Eurovíziós Táncverseny házigazdája volt legutóbb.

Bjørn Erichsen, az EBU Eurovision TV-jének  igazgatója svájci kakukkos órával ajándékozta meg Wogant elismerése jeléül, aki erre azt mondta, hogy sajnálja, hogy már nem tudja idén bevinni ezt az órát a kommentátori fülkébe. Bátorította a luzerni csúcstalálkozó delegáltjait, „Hadd égjen a barátság lángja és a dal tüze!” és hogy sose felejtsék el azt, amiről a verseny valójában szól: „Nemzetek együtt szereplése egy barátságos zenei versenyen”.

1 comment to Wogan: Hadd égjen a barátság lángja és a dal tüze