Naptár

2009. május
h K s c p s v
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Kategóriák

Recent Posts

Legutóbbi hozzászólások

Fórumlista

Eurovízió az M2-n: Szlovénia

sloveniaTudósító: Szücs Zoltán
Forrás: eurovision.tv

Szlovénia idén meglepően döntött: egy komolyzene felé kacsintgató együttest, a Quartissimo-t küldik az 54. Eurovíziós Dalfesztivál moszkvai színpadára. Az együttes dala ugyan a dallammal próbál hengerelni, de szükség volt egy jó hangú énekesnőre is, akit az Eurovízió-veterán Martina Majerle személyében találtak meg. A zenekar a magyar versenyző előtt, a tízes rajtszámmal fog a második elődöntőn színpadra lépni. Versenydaluk, a ”Love Symphony” szöveg- és dallamügyileg is Andrej Babić műve.

Martina Majerle

1980. május 2-án született a horvátországi Rijeka városában. Zenei karrierjének első lépcsőfokát első együttese jelentette: a Putokazi nevű formáció énekesnője volt, majd egy újabb banda, az elektronikus popzenét játszó Atmospheric élére került. Háttérénekesként már rengeteg helyen megfordult: Horvátországban és külföldön egyaránt. Rengeteg, hazájában elismert zenésszel és előadóval állt együtt a színpadon, például Tereza Kesovija-val, Zdravko Čolić-cal, a Novi Fosili együttessel, Severina-val, Massimo Savić-cal, Nina Badrić-cal, Vanna-val, Toni Cetinski-vel, Vesna Pisarović-cal, Radojka Šverko-val és Maja Blagda-val. Eddig háromszor volt vokalista az Eurovízió színpadán: először a 2003-as horvát versenyzővel, Claudia Beni-vel, majd 2007-ben a Szlovéniát képviselő Alenka Gotar mögött, és legutóbb tavaly, a montenegrói Stefano Filipović-ot probálta hozzásegíteni a minél jobb eredményhez. Martina nemrég lett tagja a horvát RTV kórusának, akikkel számos műsorban láthatták az érdeklődők.

Žiga Cerar

1978-ban, április 27-én jött világra Szlovénia fővárosában, Ljubljanában. Nyolc évesen ebben a városban kezdett el hegedűt tanulni, de később, középiskolában is a zenésznek készült. A gimnázium elvégzését követően felvételt nyert a világ egyik legnagyobb muzsikusegyetemére: a világhírű zeneszerző, Wolfgang Amadeus Mozart szülővárosában, Salzburgban lett egyetemi hallgató és szerezte meg diplomáját, de tanulmányai alatt számos nyári, zenei táborban is vendégeskedett. Ezután Žiga számos hazai, és külföldi díjat is elnyert. 2002 és 2004 között a kölni kamarazenekar tagja lett, akikkel szinte egész Európában turnézott. Ezután több ilyen alakulat tagja lett, de helyét úgy tűnik a filharmonikus együttesben találta meg.

Matjaž Bogataj

A 22 éves zenész Grazban tanul az Univesität Für Musik Und Darstellende Kunst nevű egyetemen. Már több mint 200 koncertet adott, a számos rendezvény között akad, ahol zenekarban szerepelt és olyan is, ahol egyedül állt a színpadra elkápráztatni közönségét. Iskoláiban a klasszikus zene mai nagyágyúival tanult együtt. Matjaž nyert már hét díjat nemzetközi, és kettőt hazai gálán, legutóbbi sikerét egy világrendezvényen, a fiatal hegedűsök versenyén könyvelhette el. Ő volt az egyik ösztöndíjasa a 2008 június-júliusában Spanyolországban megrendezett Santanader Zenei Fesztiválnak, amit a zenész számos nemzetközi koncertje követett, melyeket ugyanazzal a zenekarral adott, akikkel még a divat fővárosába, Párizsba is eljutott. Nyár végén meghívást kapott az osztrák filharmonikusok Szlovéniában rendezett mesterkurzusára.
Samo Dervišić

1981. december 12-én született a szlovén fővárosban. A Quartissimo csellistája öt évesen kezdte elsajátítani hangszere fortélyait. A zene ösvényéről a felnőttkor felé haladva sem lépett le: a ljubljanai zenei- és balett szakos középiskola után sikeresen felvételizett a szlovén zeneakadémiára. 2002-től 2007-ig másoknak is átadta muzsikusi tudását: zenetanár lett. Tudását ezután egy együttesben, az Aperion-ban kamatoztatta. A bandával több hazai és nemzetközi versenyt is megnyert, és 2007-ben egy nagy sikerű videoklipet is elkészített. Ezután a La Vie d’un Quatuor nevű, világzenét játszó vonósnégyes tagjává vált.

Luka Dukarić

Luka 1986. szeptember 9-én született Ljubljanában. Nyolc évesen kezdett el zenét tanulni, majd abba a középiskolába járt, ahol korábban Samo is tanult. Luka ezután akadémiai hallgató lett. Tanulmányai alatt számos elismerést bezsebelt: 2000-ben és 2003-ban regionális versenyeknek volt az aranyérmese, majd 2000-ben harmadik, három évvel később pedig első helyezett lett a nemzeti hegedűversenyen. Első nemzetközi elismerését 2001-ben, a szlovén Gorica városában szerezte. A Vladimir Lovec-Ivan Šček kamaracsoport versenyén ugyan a dobogó legalsó fokára léphetett „csak” fel, két különdíjat mégis neki ítéltek. Három évig volt tagja a több európai országban fellépő fiatal muzsikusok nemzetközi zenekarának, majd egy újabb hasonló alakulat, az Animato Academy művésze lett. Luka büszke 2003-ban az 51., szlovéniai nyári fesztiválon való fellépésére is.

19 hozzászólás Eurovízió az M2-n: Szlovénia

 • hben92

  Szlovénia továbbjutása szerintem kétséges, 8-9 helyen jut tovább szerintem, de az is lehet hogy nagy meglepetésként kiesik mint tavaly.

  Készítettem egy videót, remélem tetszik majd nektek:
  http://www.youtube.com/watch?v=liYA4bXfs_k

 • hben92

  Valaki segítségét kérem, hol lehet youtube-on, az „igazolványképemet” megváltoztatni?

 • Bálint

  Account / Profile setup / Change picture

 • Zsolesz

  Nagyon remélem, hogy nem jut tovább Szlovénia! A tavalyi kiesés, tényleg meglepetés volt, de idén az lenne az,ha továbbjutna! Ha valami mégis beviszi a döntőbe az a hihetetlen kameramozgás lesz! Ezt a dalt a szinpadon úgy tudom elképzelni, hogy a kamerák röpködnek mindenfele! A szinpad óriási, és ugy tűnik nekem hogy idén nem lesznek annyian a nézőtéren mint tavaly Belgrádban, mivel nincs nekik sok hely! Azt is kinyomoztam, hogy a Green room, a szinpad mögött lesz, és az aréna másik felét folalja majd el! tudja valaki hány jegyet adtak el? vagyis hogy hányan nézhetnek egy egy adoss showt?

 • Robek

  Szerintem az lesz az igazi meglepetés, ha kiesik ez a dal és nem jut a döntőbe. 2x is volt részem élőben hallani! Fantasztikus volt! NYERŐ, de nem dobogós!

 • Zsolesz

  Robek te szoktál szavazni? Arra jöttem rá, hogy neked kedvez a sorsolás! Ebben az elődöntőben van Horvátország, Norvégia, Szlovénia! Csak azt nem tudom, hogy fogod te ezt anyagilag birni? Vagy csak Norvégiára nyomod majd, hogy biztos Osloban köss ki jövőre? Mindegy, én azért innen támogatom a Zolit! Remélem minnél többen igy tesznek! Magyarország irány a döntő!!!

 • Zsolesz

  Most én vagyok a hülye, vagy ezek elfelejtették leadni a klippet? :DDDDDDD

 • hbalazs94

  EZAZ!!!! Miért nem fért volna bele az M2-nek 5 perc a pénzébe?
  Ez költői kérdés volt :@ Nem hiszem el végre leülök erre …
  Na mind 1 ha a SPANYOLT!! sem adják le ….. na jó egyébként tök jó a Szlovén szám :D!

 • tacom

  A tavalyi szlovén dalt borzasztóan szerettem – egészen a versenyig. A performansz meggyilkolta az addig bennem felépült képet. A hang sem volt az igazi, na meg a koreográfia borzalmasra sikerült. Mindennek a teteje a ricsizöld miniszoknya volt, amit borsodi zsákfalvak utolsó utcáiban szaladgáló lánykákon szokás látni. Vagy már ott sem?…

 • tacom

  Éjfélkor lesz a klip.

 • hbalazs94

  Kössz Tacom! 😀
  Úgy se fogom akkor megnézni XD inkább megnézem a YouTube-on 😀
  Vagy letöltöm „jó” minőségben. XD 😀
  amúgy a Tavalyi szám nekem is tetszett de csak a tavalyinak a klippje nem az élő mert az tényleg szörnyű amúgy láttátok a lottó sorsolást?! Csak azért kérdezem mert ki volt írva, hogy élő & benne volt ÁDOK ZOLI!!!! na az hogy jön össze mert Zoli már kint volt Moszkvában!!! 😀 hát ez azt jelenti, hogy érdekes -.-„

 • Zsolesz

  Hát igen, a tavalyi szlovén dal mint szinpadi produkcio, öngyilkosság volt! De pl. egyik évfolyamtársam ott szerette meg, és azután rongyosra halgatta, és még most is emlegeti, hogy az a Szlovén dal…… idén nem akar csalódni, de még nincs kedvence, nála minden a versenyen dől el! Éjfélkor? na mindegy, azt lehet nem várom meg! És ez hogy derült ki?

 • Zsolesz

  Zoli majd csak kedden utazik Moszkvába!!!!

 • Robek

  Zoli miért lenne Moszkvában? Csak kedden fog elutazni!

 • Robek

  Zsolesz! Idén is mint mindig két szerb mobilról fogjuk nyomni Zolira az SMS-eket, valamint a Norvégra minimum 1-et. Ha meglesz már a telefonszám, amire Szerbiából lehet szavazni Zolira, küld át kérlek a SMS-ben!!! Köszönöm!

 • Erzsi

  Nem mondjátok, hogy nem adták le a klipet? Filmet néztem és úgy belefeledkeztem, hogy elfelejtettem átkapcsolni a kettesre. Még lelkiismeretfurdalásom is volt miatta: egy százszor látott filmet előbbre helyezek, mint egy top tizes dalomat. Én megszerettem ezt a dalt első hallásra, aztán benn is maradt a legjobb tízben, de lehet, hogy most már lecserélném. Mondjuk az örményre vagy az izraelire.

 • Zsolesz

  Erzsi cseréld le, ha lehet akkor Izraelre, a kedvemért!!! Robek elküldöm, de szerintem az számomra is majd csak csütörtök este derül ki, amikor átkapcsolok az RTS-re megnézni a számot! De azt hiszem azt nem csak a szavazáskor szokták kiirni, hanem már a műsor elején, mikor mutatják hogy kik az este versenyzői! Minden esetre, igyekszem kideriteni és elküldöm!

 • Robek

  Erzi & mindenki! Műsorváltozás van az Aranyág miatt! 24 h körül lesz SLO! Köszi Zsolesz várni fogom! Ja, és hallgasd a Régió Rádiót!!!

 • zolitt

  Attól függetlenül hogy igazából csak kb 2 perc 09 másodpercnél kezd el úgy igazából énekelni, nekem tetszik! szerintem ez a dal ott lesz a döntőben! meg szerintem mikor mind a 19 versenyző leénekelte a magáét, a végén mikor bemutatják az összes dalt röviden, ebből tuti h a 2:09 utáni részből fognak bevágni egy részletet! és a nézők csak arra az énekes részre emlékeznek majd!!! vagy nem tudom, de valahogy nagyon úgy érzem, hogy ez döntős lesz!