Eurovízió az M2-n: Szlovákia

slovakiaTudósító: Szücs Zoltán
Forrás: eurovision.tv

A Dalfesztivál hónapjába lépve először a hosszú idő után visszatérő Szlovákia jelöltjeit, Kamil Mikulčík-ot és Nela Pocisková-t láthatjuk majd először az M2-n. A duó a „Leť Tmou” című számot nevezte be a versenybe, és meg is nyerte vele a színvonalas válogatót. A dalt Rastislav Dubovský szerezte, a szövegíró Anna Žigová és Petronela Kolevská volt.

Nela Pociskova

Nela-t jól ismerik hazájában: a színész-énekesnő már több musicalben, és közkedvelt TV-showkban is szerepelt. 1990-ben született Szlovákia fővárosában, Pozsonyban – itt él, és az itteni konzervatórium harmadéves tanulója. A hírességet először a West Side Story Maria-jaként láthattuk a színpadon, majd egy közkedvelt tévéfilmsorozat, a Ordinácia V Ružovej Záhrade állandó szereplőjeként láthattuk, és ez meg is hozta neki az igazán nagy népszerűséget.

Kamil Mikulčík

A csapat férfi hangját adó Kamil 1977-ben, november 18-án született Nagyszombatban. Az egyik pozsonyi egyetemen végzett, de azalatt egy előadó-képző akadémián is tanult. Rengeteg darabban játszott és játszik még most, a Dalfesztiválra való készülés napjaiban is.

Rastislav Dubovský

Rastislav 1976. október 8-án jött a világra, a szlovák képviselő-együttes zongoristája. A pozsonyi zene-dráma akadémián diplomázott, komponistaként, de tanult Bécsben is. Már több díjjal is büszkélkedhet: 1999-ben a legjobb zeneszerzőnek járó Reichenau díjat, 2000-ben szintén a dallamgyártásért a SOZA nevű trófeát kapta meg, ez utóbbit Woodwind Quartet című művéért. Ratislav keze alól leginkább zenekari művek és kamarazenei dalok kerülnek ki, de komponál musical-eket, televíziós főcímdalokat és gyermekeknek szóló muzsikát is rendszeresen, Szlovákiában és külföldön egyaránt.

Jan Pospíšil

A csellóművész játékát először a pozsonyi Szlovák Nemzeti Színház zenekarában hallottuk. 2001-ben végzett az egyik pozsonyi, művészeti felsőoktatási intézményen, mostanság pedig orvosi tanulmányaival van elfoglalva. Brno-ban, a konzervatóriumon is lediplomázott. Ezután sikeresen szerepelt különböző megmérettetéseken: Ceske Budejovice-ban, az országos kamarazenei versenyt megnyerte, harmadik helyezett lett egy nemzetközi csellófesztiválon, egy másik rendezvényen, a dobogó második fokára pedig egy csehországi fellépéséért léphetett fel. Napjainkban a szlovák egyházi konzervatórium tanítója, emellett tagja a Čelisti zenekarnak, a pozsonyi kamara- és a fesztiválzenekarnak, amellyel már fölléptek például Írországban és Észak-Írországban is. Koncertezett Európa szinte minden pontján, Szlovákiában, Finnországban, Franciaországban, Olaszországban, Németországban, Lengyelországban, Ausztriában, Spanyolországban, Írországban, de a távoli Japánba is eljutott már.

Szlovákia Magyarországgal közösen, a második elődöntőben fog fellépni 8-as rajtszámmal, így számítanak a magyar nézők szavazataira is. Ma este az m2 híradó után láthatjuk videójukat.

Comments

15 hozzászólás a(z) “Eurovízió az M2-n: Szlovákia” bejegyzéshez

 1. strajker avatar
  strajker

  Szerintem Szlovakia es Esztorszag a legjobbak a eurovizion meg a oroszorszag is 🙂

 2. Nyee avatar
  Nyee

  Szlováliát leszámítva egyetértek(persze még pár másikkal együtt)

 3. Sanya avatar
  Sanya

  A szlovák szám olyan gyenge mint a harmat….

 4. Gabesz avatar
  Gabesz

  Nekem tetszik ha lenne valami ritmusa a lassabb részeknél akkor nagyon erős szám lenne 1.nálam de hát igy kb 20-25.

 5. Gabesz avatar
  Gabesz

  a lassabbat ugy értettem hogy ahol nem ordít a csaj:D

 6. hben92 avatar
  hben92

  Szerintem, továbbjut a zsűrivel.

 7. Robek avatar
  Robek

  esélytelenül gyenge 🙁

 8. M.sanya avatar
  M.sanya

  Az Észt versenyző dala szerintem nyerő lesz! Ezt majd megnézem ma este!

 9. davidovics avatar
  davidovics

  Hát Szlovákiának nem lesz sok sikere de az Észt dalnak igen elég jó idén!
  Nem is értem tavaly hogy tudták azokat küldeni!
  Mindegy történelem!

 10. Erzsi avatar
  Erzsi

  Miért készült angol változat? Csak nem angolul akarják énekelni? Lemaradtam valamiről?

 11. Zsolesz avatar
  Zsolesz

  Szerintem tuti szlovákul énekelnek, tul erős náluk a nemzeti öntudat!

 12. Zsolesz avatar
  Zsolesz

  Egyébként, nekem a dal nagyon tetszik! Örülnék ha továbbjutna, de az a baj a második elődöntővel, hogy a 19ből 14nek tudnék örülni! Akiket nem szeretnék azok: Ciprus, Lettország, Szerbia, Szlovénia és Lengyelország!

 13. Erzsi avatar
  Erzsi

  A klip jó volt. Jobb mint a dal. Én nagy szlovák rajongó vagyok, az eddigi három daluk mind örök kedvenc, de ez nem az én ízlésem szerint való. De sok szerencsét nekik.

 14. Zoey avatar
  Zoey

  Nekem a dal se tetszett és a klip sem…