Naptár

2009. május
h K s c p s v
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Kategóriák

Recent Posts

Legutóbbi hozzászólások

Fórumlista

Előállították a melegfelvonulás résztvevőit és ellenzőit is Moszkvában

moszkvaTudósító: Klész Imre
Forrás: hirado.hu

Az orosz és fehérorosz melegek az Eurovíziós Dalverseny kínálta alkalmat ragadták meg, hogy a nemzetközi közvélemény figyelmét felhívják sanyarú helyzetükre. A rendőrség előállította a moszkvai melegfelvonuláson megjelent első 25 embert szombaton, köztük a megmozdulás fő szervezőjét, Nyikolaj Alekszejev jogászt, s folyamatosan vitte be a környéken megjelenő többi részt venni szándékozót is – közölték rendőrségi forrásból szombaton.

A Veréb-hegyi eseményekkel egy időben Moszkva belvárosában, a felvonulás meghirdetett helyszínén mintegy 200 fő, túlnyomórészt újságíró, és néhány tiltakozó gyűlt össze. Az egész teret körülvették és rácsokkal lezárták a rendőrök és a belügyminisztérium OMON kommandósai, a környező utcákon rendőrségi és katonai járművekben várakozott az erősítés. A megjelenteket távozásra szólították fel azzal, hogy a hatóságok a felvonulást nem engedélyezték. Előállítottak több embert, köztük öt, fekete ruhába öltözött férfit, akik egy vallási kötődésű szervezethez tartoznak, és további három személyt, akikről újságírók feltételezik, hogy külföldiek.

A moszkvai hatóságok ezúttal nem csak hogy nem engedélyezték a megmozdulást, hanem többször nyomatékosan figyelmeztettek, hogy ha a melegek mégis megpróbálnak felvonulni, keményen fellép ellenük a rendőrség.

Az orosz és fehérorosz melegek az Eurovíziós Dalverseny kínálta alkalmat ragadták meg, hogy a nemzetközi közvélemény figyelmét felhívják sanyarú helyzetükre. Egyúttal kérték a résztvevők, valamint a fesztiválra Moszkvába érkezett, becslések szerint mintegy 3000 rajongó segítségét. Az Eurovíziós Dalverseny ugyanis hagyományosan népszerű a melegek körében. Az eddigi versenyeken szép sikerrel szerepeltek homo- és transzszexuális előadók, de a fesztivál öt évtizedes története során ez még soha nem okozott gondot.

Némi támogatást kaptak is: Gordon, a holland De Toppers együttes tagja csütörtökön közölte: ha megakadályozzák a felvonulást, elutazik Moszkvából. A holland lapok szerint döntésében támogatja őt hazája kulturális minisztere is. Sőt, a fesztivált közvetítő holland tv-állomás igazgatója bejelentette: amennyiben erőszakot alkalmaznak az orosz melegek ellen, a szombat esti döntő sugárzását leveszik a műsorról.

Tény, hogy a hatóságok e kérdésben valóban a közvéleményt képviselik. A melegeket keményen megbélyegzik az ortodox egyház mellett az egyszerű emberek is, de ezúttal még az írószövetség is szükségesnek tartotta, hogy elítélően állást foglaljon a kérdésben.

A melegek már három ízben próbáltak felvonulást szervezni Moszkvában, de nem kaptak engedélyt, s a rendőrök minden alkalommal előállították a mégis összegyűlt néhány tucatnyi embert. Nem vezettek eredményre az orosz bíróságok előtti perek sem, ezért a szervezők a strasbourgi európai emberi jogi bírósághoz fordultak. Még nem tudni, mikor tárgyalja keresetüket a testület.

3 hozzászólás Előállították a melegfelvonulás résztvevőit és ellenzőit is Moszkvában