Naptár

2009. március
h K s c p s v
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Kategóriák

Recent Posts

Legutóbbi hozzászólások

Fórumlista

Románia legfiatalabb polgármestere idén bejutott az Eurovízió nemzeti döntőjébe

legfiatalabb_polgarmesterTudósító: Klész Imre
Forrás: dunatv.hu

Bemutatjuk Románia legfiatalabb polgármesterét, aki dalban sem utolsó. Most töltötte be a 28-at, de már 23 évesen a falu első embere volt. De ez nem volt elég nagy kihívás, ezért elindult az Eurovíziós Dalverseny romániai válogatóján, ahol sikerült a döntőbe, a legjobb 12 közé bejutnia.

Újbesenyő 12 kilométerre fekszik Temesvártól. A község egyetlen utcából áll, de 2500 lakosa van. Alin Nicának, a Román Liberális Párt jelöltjeként 2004-ben sikerült elnyernie a szavazók bizalmát. Csak 23 éves volt, amikor a község polgármestere lett.

„Most, hogy visszagondolok a dolgokra, bolondság volt a jelölésem, a falubeliek pedig kockázatnak tették ki magukat, amikor egy 23 éves gyermeket választottak meg a falu élére. De azt hiszem egy csecsemőre is rábízták volna a falu vezetését, annyira elkeseredettek voltak már a régiek miatt, akik semmit sem tettek a faluért” – emlékezett Alin Nica, Óbesenyő polgármestere.

A polgármester ma már a második mandátumánál tart, és a statisztikák szerint a 28 életévével még mindig a legfiatalabb Romániában. Fiatal kora csak előnynek bizonyul. A falu lakosai elégedettek a munkájával, akiket megkérdeztünk, csak dícsérték.

A polgármester idén benevezett az Eurovíziós Dalverseny romániai válogatójára, ahol szintén szép eredményt ért el: bejutott a döntőbe. A falubeliek ezt sem nézték rossz szemmel, sőt büszkék voltak rá, és az élő adás alatt szurkoltak is neki a képernyők előtt.

Alin Nica szerint az éneklés le tudja vezetni azt a feszültséget, amely a község vezetésének gondjaiból-bajaiból ered. Már a líceumban és az egyetemi évek alatt is szeretett énekelni, ez volt viszont az első komolyabb szereplése.

Nemcsak a falubeliek, hanem az ország többi lakója is megtudta, hogy Románia legfiatalabb polgármestere máshoz is ért, nemcsak a faluvezetéshez: „Egy ideig titok volt a benevezésem, a családom se tudott róla, míg a televízióban meg nem látták a videoklipemet.”

A polgármester nyitott minden különlegesebb ötletre. Ezt bizonyítja az is, hogy Temes megyében Újbesenyő az egyetlen olyan község, amely egy eredeti helységnévtáblával… azaz tulajdonképpen egy helységnévFALLAL büszkélkedhet. Ezt egy szobrászművész készítette el.

Az újbesenyői polgármester arra nem tudott választ adni, hogy mi lett volna akkor, ha az Eurovíziós Dalverseny döntőjét megnyeri. Egy biztos azonban: a következő választásokon, amelyek ugyan messze vannak még, újra indul, és mivel  tavaly a szavazatok 63 százalékával nyerte el a polgármesteri széket, valószínűleg ez ismét sikerülni fog.

Alin Nica dala az elődöntőből döntőbe jutott, végül a 11. helyen végzett, amit csak a közönségszavazatoknak köszönhet.

4 hozzászólás Románia legfiatalabb polgármestere idén bejutott az Eurovízió nemzeti döntőjébe