Naptár

2009. március
h K s c p s v
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Kategóriák

Recent Posts

Legutóbbi hozzászólások

Fórumlista

Oroszország: Tiltakozás Grúzia „sértő” Eurovíziós dala ellen

georgiaTudósító: Szücs Zoltán
Forrás: oikotimes.com

Hétfőn több tucat aktivista tiltakozott Grúzia Eurovíziós dala ellen – szerintük a dal az orosz miniszterelnök, Vlagyimír Putyin ellen szól.
„A dalok szövege, illetve előadása nem csorbíthatja az Eurovíziós Dalverseny jó hírnevét. Politikai vagy hasonló jellegű dalszöveg, beszéd, gesztus nem engedélyezett az Eurovíziós Dalverseny alatt. A dalok szövegében vagy előadásában káromkodás vagy illetlen beszédmód nem engedélyezett. E szabály megszegése diszkvalifikációval járhat.” – erre a szabályra hivatkozva követelik az ország visszalépését az idei dalfesztiváltól.

A tüntetést a „Fiatal Oroszország” nevű ifjúsági csoport szervezte. Az egyesület elnöke, Maxim Mishchenko nyilatkozata szerint Grúzia versenydala, a „We Don’t Wanna Put In” nem csak Vlagyimír Putyin-t, hanem az egész orosz népet is sérti, ezért vissza kell lépnie a versenytől, vagy ki kell tiltani, hiszen az Eurovíziós Dalfesztivál egyre inkább politikai showműsor lesz, melyben az országok riválisaikat szeretnék provokálni, és megbántani a versenydalaikkal. Maxim Mishchenko a dal következő részletét találta szabályellenesnek:
„We don’t wanna put in,
The negative move,
It’s killin’ the groove.”
A „put in” szókapcsolat valóban nem illik a szövegkörnyezetbe, viszont ha kicseréljük Putin-ra (Putyin angol írásmóddal), már valóban sértő, politikai dalszöveget hallunk:
„Mi nem akarjuk Putyint,
A negatív lépést,
Mert ez megöli a mámort”
Talán ezért vették negatív célzásnak a dalt az aktivisták. Jevgenyij Naszonov, a „Fiatal Oroszország” szóvivője elárulta:
„Szerintünk Grúzia azért küldi ezt a dalt az Eurovízióra, mert az Egyesült Államok fizetett ezért, hiszen Grúziában az amerikaiak mindenért fizetnek.” A tiltakozók úgy gondolták, Mihail Szaakhasvilinek is jelen kell lenni a tüntetésen, ezért őt egy élő pulykával képviseltették, melyet két NATO-egyenruhás fiatalember kísért a helyszínre. Szaakasvili és referenciacsoportja így reagált az oroszországi történésekre:
„Misha-nak be kéne fejezni a kokain-szívást, és használni kéne az agyát.”

Mint ismeretes, Grúzia a dél-oszétiai háború után visszalépett a versenytől, majd valószínűleg a Junior versenyen szerzett győzelem végett mégis benevezett. Az ország moszkvai részvétele most mégis kétessé vált.

3 hozzászólás Oroszország: Tiltakozás Grúzia „sértő” Eurovíziós dala ellen

  • hben92

    Na a politika, remélem nem lépnek vissza, az egyik kedvenc országom.

  • Gabesz

    Hát ha Oroszország nagyon akarja akkor fissza kell lépniük:/ attol függ mennyire fognak ott az üggyel foglalkozni (meddig jut el a ranglétrán )

  • manex

    Hát belegondolva eléggé parasztság, amit művelnek… Miért nem tudnának normális dallal kiállni? Pl. a tavalyi grúz dal(az a vak hölgy dala, Gurtskaya) nagyon szimpatikus volt.