Naptár

2009. március
h K s c p s v
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Kategóriák

Recent Posts

Legutóbbi hozzászólások

Fórumlista

Eurovízió történelem: politika a színpadon

europeSzerző: Klész Imre
Forrás: old.eschungary.hu

Időről időre felüti a fejét a politika, vagy próbálják belemagyarázni azt az Eurovízió versenyébe. Mivel sok ország vesz részt, és sokan az országimázs részének tekintik, ezért kényes kérdés szokott lenni, hogy milyen dalt küldenek versenybe. A nemzeti döntők szavazásain a nézők önérzete is szokott működni, ezért előfordul, hogy az EBU szabályzatának ellenére mégis bekerülnek olyan dalok, amiket többféle módon lehet értelmezni. Mégis érzi az ember, hogy szándékosan csempésztek politikai utalásokat a különböző versenydalokba. Bár sokszor a körülmények sodorják fura helyzetbe a versenyzőket.


Ha a jelentől indulunk visszafelé, az aktuális célpont Grúzia. Vagyis Oroszország célpontjában állt a 2008-as pekingi olimpia idején. Még akkor bejelentették, hogy nem kívánnak részt venni a 2009-es moszkvai versenyen, mert orosz katonák jogellenesen lépték át Grúzia határát. Az oroszok pedig azt mondták, hogy az ott élő oroszokat akarták megvédeni a grúz erőszaktól. Közben Grúzia megnyerte a 2008-as junior versenyt, és a konfliktushelyzet is „úgy ahogy” normalizálódott, és meggondolták magukat. A probléma az idei versenydallal – egyesek szerint – az, hogy a dal címe utalás az orosz miniszterelnökre és tetteire. Moszkvában már tüntetést is szerveztek. A “Fiatal Oroszország” nevű ifjúsági csoport szervezetének elnöke szerint a dalszöveg egy bizonyos része, vagyis a “We don’t wanna put in, / The negative move, / It’s killin’ the groove.” sértő. Beleszőve a rejtett mondanivalót, magyarul így hangzik: “Mi nem akarjuk Putyint, / A negatív lépést, / Mert ez megöli a mámort”. Amellett hogy semmi értelme ennek a szövegnek, a csoport elnöke szerint az egész projektet az USA finanszírozza.

Visszafelé menve 2007 volt a következő gyanús év, ahol az ukrán Verka Szergyucska második helyezést ért el Helsinkiben. Először az ukrán parlament fejezte ki rosszallását, mert szégyent hoz ez a groteszk fellépés az országra, utána az oroszok tiltakoztak, mert a „Dancing Lasha Tumbai” dalcím utolsó fele úgy hallatszik a versenyen, hogy „Russia goodbye”, vagyis ”Oroszország, viszlát”. Emögött az újra és újra előkerülő örökzöld, az orosz-ukrán gázvitát lehetett sejteni. Verka szerint a „Lasha Tumbai” egy mongol kifejezés, tejszínhabot jelent. A moszkvai mongol nagykövet pedig biztosított mindenkit, hogy a fenti kifejezés zagyvaság.

2005-ben már megint Ukrajna, a Greenjolly „Razom Nas Bahato, Nas Ne Podolaty” című dalának vannak politikai kötődései. 2004-ben Ruslana megnyerte országának az Eurovíziót, így Kijevnek kellett otthont adnia a versenynek. Elég sokáig kérdéses volt, hogy meg lesz-e tartva egyáltalán, vagy át kell-e helyezni máshová. 2004 őszén az ukrajnai elnökválasztás eredménye miatt, választási csalásra hivatkozva tömegmegmozdulások robbantak ki. Általános sztrájkot és polgári engedetlenségi mozgalmat szerveztek az ellenzékiek, így kaotikussá vált a helyzet. Új választást írtak ki a tömeg nyomására, így 2005 január végére a Narancsos Forradalomnak nevezett eseménysorozat véget ért. Ám sokan kételkedtek, hogy biztonságos lesz-e a Kijevbe utazás az Eurovízió miatt, noha a forradalom békésen zajlott le. A Greenjolly dala a forradalom nem hivatalos „himnusza” lett, és hogy megfeleljen az EBU szabályainak, az „Együtt sokan vagyunk, de nem elegen” dalszövegében több változtatást kellett végrehajtani.

Egy szomorú esemény kapcsolódik az 1973-as Eurovízióhoz. A legenda szerint az izraeli versenyző, Ilanit, aki a Luxemburgban megrendezett versenyen az ”Ey-sham” című dallal indult és 4. helyezést ért el, golyóálló mellényben lépett fel a színpadra. A mellényre azért volt szükség, mert a verseny szervezői attól féltek, hogy megismétlődhet az a tragédia, ami egy évvel korábban a müncheni olimpián megtörtént. 1972. szeptember 5-én a Fekete Szeptember nevű palesztin terrorista szervezet öt tagja átmászott az olimpiai falu kerítésén és túszul ejtette az izraeli sportolókat. Követelésük annyi volt, hogy Izrael engedje szabadon 200 bebörtönzött társukat, majd nekik és túszaiknak adjanak szabad elvonulást Nyugat-Berlinbe. A világ értetlenül állt a történések előtt: kilenc izraeli sportoló és 5 palesztin gerilla halt meg.  Egyébként, hogy tényleg volt-e golyóálló mellény az énekesnőn, vagy sem, a mai napig nem derült ki.

1 comment to Eurovízió történelem: politika a színpadon