Naptár

2009. február
h K s c p s v
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
232425262728  

Kategóriák

Recent Posts

Legutóbbi hozzászólások

Fórumlista

Spanyolország: helyi rajongó értelmezi a helyzetet

spainSzerző: Klész Imre
Forrás: old.eschungary.hu

Az old.eschungary.hu több külföldi rajongóval is kapcsolatban van, így éltünk a lehetőséggel, hogy az egyik, Spanyolországból származó rajongót megkérjük arra, segítse megérteni a legújabb helyzetet. Mint ismert, Spanyolország közszolgálati televíziója, a TVE úgy döntött, hogy a soron következő harmadik elődöntő után ki fogják hirdetni a győztest is. Xavi értelmezése szerint a következő a helyzet. Az alább leírtak nem tükrözik a TVE hivatalos álláspontját.

A TVE 3 elődöntőt és 1 döntőt tervezett eredetileg. A nemzeti döntők idején népszerű talk showk és focimeccsek futnak más (kereskedelmi) csatornákon, így a nemzeti döntők fordulóit kevesebben nézik. Az elmúlt két hétben 6,5%-os közönségarányt értek el a selejtezők, ami gyenge teljesítménynek számít. Normál esetben 13-14% share az elfogadható, kiváló esetben 20% fölötti az érték. A TVE-n belüli menedzsernek nem tetszenek ezek a mutatók, ráadásul problémák is vannak az élő adással. Rossz a hangzás, az énekesek kiábrándítóak, majdnem 4 órára nyúlt a műsor. Legutóbb változások történtek. Jobb énekeseket hallhattunk, és a hangtechnikát is fejlesztették. A show egész pörgősre sikerült, másfél óra hosszúságúra sikerült. De a nézettség megint csak a kívánalmak alattira sikeredett: 6,3%-ra jött ki. A TVE mivel köztelevízió, nem kellene, hogy problémát okozzon az alacsony nézettség, de mégsem akarják folytatni a sorozatot ilyen népszerűtlenség mellett. Így most szombaton lesz a 3. elődöntő és a döntő együtt. Vagyis a hétvégén meg fog születni az idei spanyol versenydal. Bár két műsort kellett volna legyártani, a TVE nem tűri ezt az alacsony nézettséget tovább. A következő héten, amikor a döntőt kellett volna adniuk, be fognak rakni egy mozifilmet, amivel biztosan 10% fölötti közönségarányt fognak elérni. Irónikus, hogy nem tudtak még 2 hetet várni, és szégyenteljes, hogy a TVE nem gondolt a második esély fordulóba került versenyzőkről.

Ekkor felvetettem azt, hogy a spanyol kiválasztás is egy végtelen történet lesz, mint idén Magyarországon volt. Február 3-án már megtalálta a zsűrink a magyar versenydalt, kissé kapkodva, és 20 nap telt el, mire a végleges győztes kihirdetésre került. Most Spanyolországban elképzelhető, hogy 22:30-kor elkezdik a 3. elődöntőt, 00:30-kor kezdődhet a vigaszági verseny, 03:00-kor a döntő, és a reggeli hírek előtt, 05.30-kor ki lehet hirdetni a győztes dalt.

Xavi vegyes érzelmekkel fogadta ezt a gondolatmenetet. Egyrészt nevetett, a spanyol tévé valóban el tudja húzni a dolgokat rendesen, így egyáltalán nem lenne meglepő, ha tényleg egész éjszaka menne a műsor. Másrészt nagyon szomorú, hogy így el lett kapkodva a selejtező hátralévő része.

2 hozzászólás Spanyolország: helyi rajongó értelmezi a helyzetet