Naptár

2008. november
h K s c p s v
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Kategóriák

Recent Posts

Legutóbbi hozzászólások

Fórumlista

Eurovízió: ami minket illet

Szerző: Kerékgyártó Péter
Forrás: old.eschungary.hu

Az Eurovíziós Dalverseny egy ötvennégy éves múlttal rendelkező kulturális esemény Európában. A 2008-as versenyt az orosz versenyző Dima Bilan nyerte meg Believe c. számával, ezért a 2009-es versenyt Moszkvában rendezik meg május 12-14-16-án. Magyarország is benevezett az idei versenyre, 2007-től most már folyamatos Magyarország részvétele.

Ám sajnos a sajtó és a különböző magánszemélyek írásainak/megnyilvánulásainak köszönhetően a versenyt hazánkban negatívan kezelik.

Hogy mi is lehet ennek az oka? Sajnos nem tudni pontosan. Egyesek a blokkszavazásra hivatkoznak. Természetes, hogy az országok szeretnek pontokat adni a szomszédjaiknak, Magyarország sem kivétel ebben az esetben, előszeretettel osztjuk a pontjainkat Romániának, Horvátországnak, Szerbiának és más szomszédos országoknak.  De ezzel nincs is semmi baj, amikor jó a dal, meg is érdemli a pontokat. Ráadásul vissza is pontoznak minket a szomszédok, ha a mi dalunk is jó, ami azt jelenti, hogy mi is profitálunk a blokkszavazásból. A balkáni országok és az ex-szovjet országok szimpatizálásának kiküszöbölésére döntött az EBU (Európai Műsorsugárzók Egyesülete) úgy, hogy két elődöntőt rendeznek, melyekbe szétválasztják az egymásra szavazókat. Meg is lett az eredménye: a tavalyi versenyben a továbbjutók majdnem fele nyugat-európai ország volt. Sőt idén már nem csak televoting dönt, minden országban felállítanak egy zsűrit és a zsűri a televotinggal 50-50 %-ban fog dönteni a pontok sorsáról.

A másik oka a negatív véleményezésnek a tavalyi magyar nemzeti válogató végeredménye volt. Csézy képviselte hazánkat Belgrádban, aki igaz, hogy „ismeretlen” előadó még itthon, ám egy erős dallal indult a válogatón. Első helyen végzett, mely folyamatos furkálódást idézett elő néhány mögötte végzett művész körében. Nem szabad elfelejtenünk, hogy ez egy verseny. Mindig vannak győztesek és mindig vannak vesztesek.  Van olyan európai művész, aki éveken át próbálkozik saját nemzeti döntőjükön, mire sikerül elérnie, hogy ő képviselhesse az országát a nemzetközi versenyen. Ez dicséretreméltó, követendő példa. Sajnos hazánkban nem így működik a dolog, a vesztes különböző dolgokkal gyanúsítja a győztest. A verseny az verseny, Európa többi országában általában normális légkörű és még sportszerű is.

Ezért kérjük a magyarországi előadókat, zenészeket, együtteseket, ne adjanak a szavahihetetlen sajtó véleményére és az alulmaradt fél áskálódására. Induljanak a versenyen, próbálják ki magukat ebben a körben is, azzal nem veszt senki semmit, ha elénekel egy dalt valamelyik szombat estén. És ki tudja? Lehet, hogy lehetőséget kap májusban is az éneklésre.

3 hozzászólás Eurovízió: ami minket illet