Naptár

2008. augusztus
h K s c p s v
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Kategóriák

Recent Posts

Legutóbbi hozzászólások

Fórumlista

EBU: újabb rövidítés a láthatáron: ETC

Tudósító: Klész Imre
Forrás: EBU, oikotimes.com
2008.08.11.

Akik nagy rajongói az Eurovíziónak, bizonyára tudják, minek a rövidítése az ESC. a JESC, az EDC, esetleg az EYM. Az Eurovízió showműsorainak családja ismét gyarapodik, a keresztségben az ETC rövidítést kapta.

Az Eurovízió műsorait EBU (az Európai Műsorsugárzók Szövetsége – egyes fordítások szerint az Európai Közszolgálati Televíziók Szövetsége) szervezi különböző alosztályai és tagjai segítségével illetve összehangolt munkájával. A szövetség legnépszerűbb műsora az Eurovíziós Dalfesztivál (tükörfordításban Eurovíziós Dalverseny, vagyis Eurovision Song Contest, de Magyarországon úgyis mindenki dalfesztivált mond akarva-akaratlanul). A felnőtt verseny mintájára szerveznek junior versenyt is, aminek neve megegyezik a felnőtt versenyével, csupán egy Junior szót raktak a név elé (JESC). Tavaly elindították az Eurovíziós Táncversenyt (EDC), általában kétévente rendeznek az ifjú zenészek számára is versenyt Eurovízió Ifjú Zenészek (Eurovision Young Musicians – EYC) néven, de íme a legújabb fejlesztés, amihez nagy reményt fűznek a szervezők. Az Eurovízió műsorai mindig tehetsége3s embereket mutattak be. A legújabb műsor Eurovíziós Tehetségek Versenye néven fut, vagyis Eurovision Talent Contest – ETC. Egyre több a verseny, végül is versenyezni jó, ugye?

Egy tehetségkutató verseny – ami lehetőséget ad megmutatni a legjobb, legkülönlegesebb és legmeghökkentőbb tehetségeket akárhol is legyenek a páneurópai régióban – alakul az erőteljes Eurovízió védjegye és formulája alatt. A formátum nem verbális alapokon nyugszik, hogy legyőzze a nyelvi akadályokat és sokszínű produkciók létrejöttét segítse a legfőbb szórakoztató televíziócsatornák igényei szerint.
A verseny alapja az, hogy a jelöltek feltöltenek egy videót, ami bemutatja a speciális tehetséget. Ezt a show producerei, más ítészek, illetve online közösség tagjai értékelnek. A verseny korai szakaszát kizárólag az interneten lehet nyomon követni, mielőtt fel lenne kínálva a nemzeti és nemzetközi tévéállomásoknak. Egy nyilvános, 10 országból érkező, hírességek által alkotott zsűri ítéli oda a pontokat a „nagyversenyen”. A hagyományos Eurovíziós divatnak megfelelően minden ország nemzeti döntőn televoting segítségével választja ki saját versenyzőjét a nemzetközi döntőbe.

Az esemény 120 perces, az orosz Channel One, a holland NPO és a belga VRT vesz részt a versenyen. Az oikotimes szerint Moszkvában lesz megrendezve az első verseny, de hogy mikor, hogy van-e korhatára a versenyre jelentkezőknek, és hogy csatlakozhatnak-e más országok is a versenyhez, nem lehet tudni. A fenti értesítőt 3 hete adta közre az EBU honlapján. Magyarország eddig csak az Eurovíziós Dalfesztiválon vett részt a fent említett versenyek közül.

1 comment to EBU: újabb rövidítés a láthatáron: ETC