Naptár

2014. december
h K s c p s v
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Kategóriák

Recent Posts

Legutóbbi hozzászólások

Fórumlista

Eurovízió 2015: Rövid hírek 11 országból

buildingbridgesTudósító: Klész Imre
Forrás: oikotimes.com – escbubble.com – esctoday.com

Az Európai Műsorsugárzók Uniójának (EBU) 73. közgyűlésére meghívták a görög közmédia állami leállítása után létrejött új társaságot, melyet január 1-jén felvesznek az EBU teljes jogú tagjai közé. Így Görögország (persze kedvezmények segítségével) részt vehet a 2015-ös Eurovízión. Egyelőre ezek még az öröm pillanatai, más előkészületről nincs hír.

Bosznia-Hercegovina egymás után harmadszor nem tud küldeni versenyzőt az Eurovízióra. A helyi BHRT közmédia pénz- és szponzorhiányra hivatkozik. Így egyelőre Maya Sar 2012-es Korake Ti Znam című dala a legutolsó versenybe küldött dal a bosnyákoktól.

Csehország negyedszer is nekifut az Eurovízió küzdelmeinek! 5 éve voltak legutoljára a fesztiválon a Gipsy.Cz együttes Aven Romale című nulla pontos dalával, de a többi versenyzőjük sem tudott döntőbe jutni. A 2015-ös versenydalt egy zsűri fogja kiválasztani.

Úgy tűnik, a következő nemzeti döntőre karácsonyig kell várni, mert a legfrissebb információk szerint Fehéroroszország december 26-án fog 15 közül egy dalt választani a bécsi Eurovízióra.

Hollandiában egy rádióműsorban lesz a premierje a 2015-ös versenydalnak. December 11-én a NPO Radio 2 műsorán délelőtt 9-kor fognak a holland eurovíziós részvételről, és természetesen lejátsszák a dalt is.

Albánia is idén dönt (december 28), Macedónia és Málta már választott, így a többi 34 versenyző dalát jövőre fogjuk megismerni.

Eddig 24 országból, köztük Magyarországról és nem szokásos Eurovíziós résztvevőként Nepálból is érkeztek jelentkezések a 2015-ös Eurovízió önkéntes programjára. Viszont még nem jelentkeztek olyan 18 éven felüliek, akik a folyékony angol és német nyelv mellett harmadikként beszélnének grúz, izlandi, dán vagy örmény nyelven.

Szlovénia december 21-ig várja a dalok jelentkezését a 2015-ös Eurovízióra. Ezek közül az előválogató zsűri a hat legjobbat fogja megmérettetni az EMA 2015 nemzeti válogatón, ahl a zsűri kiválasztja a két legjobbat, ezek közül a közönség fog szavazni a legjobb produkcióra.

Izlandon 258 dal érkezett a pályázti felhívásra, ezek közül 12 dalt fognak versenyeztetni a 2015-ös Söngvakeppni nevű nemzeti döntőn. Két elődöntőt rendeznek (január 31 és február 7), a döntő pedig február 14-én lesz.

Szerbiában 300 előadó közül kell kiválasztani azt az egyet, aki részt vehet a Beovizija 2015 nemzeti döntőn. A koncepció szerint Vladimir Graic írni fog három dalt, ezek közül kettőt két híres énekes fog előadni, a harmadikat pedig egy országos méretű castingon fogják kiválasztani. Szerbia 6 városában folytak a meghallgatások, itt Vladimir Graic kiválasztotta a 30 legjobbat. Ezután egy szakmai csapattal a háttérben tovább szűrték a jelentkezőket a 10 legjobbig. Őket a Nedeljno popodne című televíziós showban fogják a nyilvánosság előtt meghallgatni, december 14-én 17:00-tól. A Beovizija 2015 időpontjáról még nincs információ.

Észtországban rekordot döntött az Eesti Laul nemzeti döntőre jelentkezők száma, 219-en pályáznak a televíziós showba jutásért. Az észt ERR közmédia szórakoztató műsorokért felelős vezetője nyilatkozata szerint nagyon büszkék erre a nagy érdeklődésre sé túlzás nélkül állíthatják, hogy mindenki itt van: az ismert régi előadók és a fiatal tehetségek is. „Brutális verseny lesz.” December 4-én a húsz legjobb dalt bemutatják egy televíziós műsorban. Az elődöntőket február 7-én és február 14-én tartják, az öt résztvevőből álló döntőt pedig február 21-én.

Két év belső kiválasztás után Grúzia 2015. január 14-én nemzeti döntőt rendez. A döntőben a zsűri és a közönség szava egyenlő mértékben fog számítani. December 20-ig várják a jelentkezőket.

Cipruson ma este 20:30-kor lesz (élő közvetítés linkje itt) az első része az Eurovision Song Project-nek, ezzel az új formátummal térnek vissza az Eurovíziós Dalfesztiválhoz. 9 részből áll a projekt, az első hét adásban meghallgatások lesznek, egy eurovíziós és egy választott dalt fognak előadni egy négyfős zsűri előtt. Akinél a zsűri legalább három igennel szavaz, az tovább jut a következő fordulóba. Az 55 versenyzőből 20-an jutnak az Euro Challenge nevű fordulóba, ez január 18-án lesz. A nagydöntő február 1-jén lesz.

3 hozzászólás Eurovízió 2015: Rövid hírek 11 országból

 • Dani

  Szlovéniában nem 6, hanem 12 dal lesz, és ebből jut be 2 a szuperdöntőbe.

  Cipruson pedig az előadók két eurovíziós dalt adnak elő: a sajátjukat és egy általuk választott, korábbi eurovíziós dalt. (Csak mert a megfogalmazás kétértelmű.)

 • Orsolya333

  Én tényleg annyira szeretem az Euróvíziót!
  Már nagyon várom.
  Tavaly Ausztria, Örményország, és Oroszország voltak a kedvenceim, meg persze Magyarország.
  Ezekre idén is kíváncsi leszek.
  Remélem nem vallnak szégyent az Osztrákok.
  Jó a tudat hogy kis híján a szomszédban kerül megrendezésre a show.
  Lehet hogy Conchita lesz a műsorvezető(nő)??
  Mindenesetre „hajrá Magyarország, hajrá magyarok!”