Eurovízió 2015: Rövidhírek 5 országból

Képen: a belga The Voice második helyezettje.
Képen: a belga The Voice második helyezettje.

Tudósító: Ötvös Zoltán
Forrás: eurofire.blog.de

Lassan körvonalazódik a 2015-ös Dalverseny résztvevőinek mezőnye. Egyre több ország jelenti be előadójának kiválasztásának módját. Eddig két ország indulója lett hivatalosan is megerősítve.

Montenegró egy sajtótájékoztató keretein belül jelentette be, hogy Nenad Knežević vagyis Knez énekel a jövő évi versenyen az ország színeiben. Az énekes 1967. december 5-én született, hat éves kora óta énekel. Később különböző csapatokban tagja volt, majd 1992-ben kezdett szólókarrierbe. Legutóbbi lemeze 2012-ben jelent meg. „Egyáltalán nem volt meglepő számomra a meghívás Montenegró képviseletére, hiszen mindenki tudja, hogy én magam is Eurovízió rajongó vagyok.”- mondta Knez első nyilatkozatinak egyikében. A dal kiválasztásának részleteiről az RTCG a közeljövőben dönt.

Belgiumban is belsőleg választott a csatorna. A„The Voice Belgique” második helyezettje, Loic Nottet utazhat Bécsbe jövő májusban. Az RTBF sajtótájékoztatóján beszámoltak arról is, hogy a hónap végéig további részleteket tudhatunk meg a dal kiválasztásának módjával kapcsolatban. A Sony Music gondozásában nemsokára megjelenik Loic első lemeze, ami teljesen angol nyelvű lesz.

November 12-én Macedóniában kerül megrendezésre a 2015-ös szezon első nemzeti válogatója. A 20 résztvevős mezőny győztese egy hét fős nemzetközi zsűri és a televoting szavazatai alapján lesz kiválasztva. Az este folyamán extra fellépőként színpadra lép Kaliopi és Karolina Goceva.

Írországban eddig több mint 200 pályamű érkezett be a verseny kihirdetése óta. Az érdeklődés nagy a verseny iránt, mi sem bizonyítja jobban, hogy korábbi eurovíziós szereplők, mint pl a Jedward ikrek vagy Ryan Dolan is újra jelentkeztek.

Litvániában újra a ’14-es kiválasztási procedúrát alkalmazzák. Az első adás január 3-án kerül műsorra. Két vonalon fut a műsor. Keresik a legjobb dalt és a legjobb előadót. Február 7-ig folyamatosan szűkül mindkét csoport listája. Február 14-én kerül kiválasztásra a dal, amit biztosan újra hallunk majd Bécsben, de az előadót hozzá csak egy héttel később, február 21-én választják ki a még versenyben lévők közül.

6 Comments

2013-ban amikor kiválasztották Roberto dalát, akkor az élőben éneklés alapján (szinte) mindenki az utolsó helyre tette Belgiumot. De végül annyira feljavították a dalt, hogy Roberto az elődöntős rendszer óta a 2. legjobb eredményt hozta el az országnak (és én is eljutottam arra a szintre, hogy 2004-től számítva ezt a dalt tartom az eddigi legjobbnak tőlük).

Szóval, én Loicnak is váratlan jó eredményt gondolok.

Comments are closed.