Naptár

2014. június
h K s c p s v
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

Kategóriák

Recent Posts

Legutóbbi hozzászólások

Fórumlista

Eurovízió 2015: 7 város és 12 helyszín akar otthont adni a következő versenynek

Austria-2015-Host-citiesTudósító: Klész Imre
Forrás: oikotimes.com

A bakui verseny kivételével az elmúlt években a helyi köztelevíziók nagy vitát folytattak az Eurovíziós Dalfesztivál konkrét helyszínéről. Egy, az Olimpiához hasonlítható tradíciónak megfelelően a házigazda országok hajlanak arra, hogy megversenyeztessék egymással a városokat a rendezés jogáért. Az idei év sem kivétel, de még mindig nem tudjuk, hogy hol fogják pontosan megtartani a 2015-ös Eurovíziós Dalfesztivált. Addig is sorra tudjuk venni, hogy a mai határidőig hány opció közül választhatnak az ORF bírái.

A főváros, Bécs természetesen a legnagyobb esélyes öt lehetséges helyszínnel: a 16000 fő befogadására képes Stadthalle, de az Eurovízió megrendezésére alkalmassá tudnák tenni a Schönbrunn palotát is. A listán van még a Heldenplatz tér, a Krieau Trabrennbahn lóversenypálya és a Szent Márk használaton kívüli… temető.

A Bécs határában található Schwechat szintén jelentkezett a házigazda szerepére, egy repülőgép-hangárral a Bécs Nemzetközi Repülőtér közelében.

Ausztria második legnagyobb városa, Graz két lehetséges helyszínnel pályázik az Eurovízióra: a helyi Stadthalle és a Schwarzl-Freizeitzentrum nevű szabadidős és konferenciaközpont van az ajánlati listájukon.

Ausztria 5. legnagyobb városa, valamint az 1964-es és 1976-os téli olimpia házigazdája, Innsbruck a 12000 fő befogadására képes Olympiahalle-val pályázik, ami egyébként az Olimpiai Központ területén helyezkedik el.

Klagenfurt a 2008-as Futball EB-re épített Wörthersee Stadionnal pályázik. Mivel a stadion nem fedett, senki sem érti, hogyan pályázhat egy ilyen helyszín, tudva az EBU kritériumait…

Wels, az ország 8. legnagyobb városa a jelenleg bővítés alatt álló Messenhalle konferencia komplexumot ajánlaná.

A 7000 lakosú burgenlandi kisváros, Felsőőr, azaz Oberwarth lehetne a második Millstreet 1993-ból, amikor szintén egy kisvárosban rendeztek Eurovíziót, annak idején Írországban. A 10000 fő befogadására képes Messezentrum MEZO vásárközpont lehet a pályázók fekete báránya.

Nincs versenyben Ausztria harmadik és negyedik legnagyobb városa. Linz polgármestere leszögezte, hogy városa nem megfelelő egy ilyen rendezvényhez. Közben Salzburg is elvetette a rendezés lehetőségét, mivel a popzene rontana a város „A klasszikus zene fővárosa” imidzsén.

Most az ORF kezében van a döntés joga, hogy kiválassza a lehető legalkalmasabb helyszínt, figyelembe véve a következő kritériumokat (a teljesség igénye nélkül, csak a legfontosabbak):
– minimum 10000 fő befogadására legyen képes a helyszín
– nem lehet nyitott stadionban rendezni a versenyt
– a rendezvény helyszínének klimatizáltnak kell lennie
– a belmagasság minimum 15 méter legyen
– a backstage mérete legalább 6000 m2 legyen
– a sajtóközpontnak legalább 4000 m2-esnek kell lennie…

A döntést szeptemberben kell nyilvánosságra hozni, ennek ellenére szinte biztos, hogy a bécsi Stadthalle a favorit.

7 hozzászólás Eurovízió 2015: 7 város és 12 helyszín akar otthont adni a következő versenynek

  • Vivi

    Tudom, ez most elég önző lesz, de legyen már Bécsben a verseny, mert akkor valószínűleg ott tudok lenni 🙂

  • LoZo

    tisztán önös érdekből mondom, hogy tök jó lenne, ha nem Innsbruckban lenne (az marha messze van)hanem valahol a magyar határ közelében. Így olcsóbban lehetne majd szállást találni a verseny alatt, és könnyen át tudnánk kocsival is menni, megnézni az ESC-et élőben. El tudnám képzelni, hogy mondjuk Szombathelyen, Győrben, vagy annak környékén lenne szállásunk, és onnan mennénk át a dalversenyre, majd este vissza a szállásra, és ott ünnepelnénk a magyar sikereket.

    SŐT! Akár azt is el tudnám képzelni, hogy jövőre nem Pesten lenne a szurkolói fórum, hanem Győrben. Mit szóltok hozzá? Vélemény?
    legalább kirándulunk egyet, és Győrben is tönkre teszünk egy kávézót! 😀 (mármint, ahol eddig az ESC csapat összejött, az a vendéglátó egység utána rövidesen tönkrement és bezárt 🙂 )

  • prezli

    Azért Győr és Szombathely messze van a határtól, már bocs. Én itt lakok Vas megyében, és Kőszeg, Sopron, Mosonmagyaróvár az, ami pont itt van a határ mellett. Sopron a legkedvezőbb ebben az esetben, mert az osztrák autópálya mellett van, kevesebb, mint 1 óra alatt be lehet érni Bécsbe Sopronból.

  • Zoli

    én a temetőre szavazok