Eurovízió 2014: Albánia ezen a héten dönt

fIk2013Tudósító: Klész Imre
Forrás: eurovision.tv
Internetes közvetítés 20:45-től
elődöntők + döntő: http://www.rtsh.al/tvsh_live.php
csak a döntő: http://www.eurovision.tv/page/webtv?program=94063 (Octoshape plugin szükséges)

Tegnap kezdetét vette az 52. Festivali i Këngës, azaz Albánia legnívósabb zenei fesztiválja, ahol az elmúlt években a verseny győztesét küldik ki a soron következő Eurovíziós Dalfesztiválra. Tegnap kezdődött a fesztivál, ma pedig folytatódik a versenyzők bemutatásával, holnap pedig a nagy döntő fog következni.

A tegnapi és a mai műsor programja hasonló: 8-8 versenyző ismert albán előadókkal duettezik, örökzöld dalokat adnak elő. A 16 versenyző a szombati nagy döntőben fogja bemutatni az Eurovízióra szánt versenydalt. A tegnapi napon duettezett versenyzőként például Luiz Ejlli (ESC 2006), duettpartnerként szerepelt (vagyis nem fog versenyezni a döntőben) Olta Boka (ESC 2008) és Kejsi Tola (ESC 2009) is.

Ma este a következő versenyzőkkel ismerkedhet meg a közönség:

Blerina Braka
Marjeta Billo (duettpartnere: Juliana Pasha (ESC 2010))
Xhejsi Jorgaqi (duettpartnere: Eranda Libohova)
Klodian Kacani (duettpartnere: Rovena Dilo)
Frederik Ndoci (ESC 2007)
Besiana Mehmeti and Shkodran Tolaj
Orges Toce
Lynx (duettpartnere: Eneda Tarifa)

A szombati döntő rajtsorrendje:

1 Zemërimi i një nate (One night’s anger) – Herciana Matmuja
2 Jam larg (I’m far away) – Besiana Mehmeti and Shkodran Tolaj
3 Kthehu (Come back) – Luiz Ejlli
4 Një ditë shprese (One hopeful day) – Frederik Ndoci
5 Jeta në orën 4 (Life at 4 o’clock) – Orges Toce
6 Me ty (With you) – Klodian Kacani
7 Natë e pare (First night) – Venera Lumani and Lindi Islami
8 Mikja ime (My friend) – Blerina Braka
9 Ëndërrat janë ëndërra (Dreams are dreams) – Xhejsi Jorgaqi
10 Kur qielli qan (When the sky cries) – Xhejn & Enxhi Kumrija
11 Princesha (The Princess) – Lynx
12 Ti mungon (You’re missing) – Marjeta Billo
13 Grua (Wife) – Sajmir Braho
14 Në zemër (In the heart) – Rezarta Smaja
15 Vetëm për ty (Only for you) – Entela Zhula and Edmond Mancaku
16 Nuk e di (I don’t know) – Renis Gjoka

A döntő szavazási szünetében fellép a 2013-as Eurovízió győztese, Emmelie de Forest, illetve Elhaida Dani, a The Voice of Italy győztese.

55 Comments

Valahonnan le lehetne tölteni a tegnap bemutatott versenydalokat? YouTube-on nem találtam, de kellenének majd a toplistámhoz.

Bocs Dani, ezek szerint rosszul tudtam :s kutattam egy csomót az idei szabályok után de sehol sem írták hogy a versenydalt is el fogják énekelni, annyira ezekre a duettekre volt kihegyezve minden. A ma estit már nézni fogom 🙂

Tegnap is voltak versenydalok, és ma is lesznek.Minden második dal, ahova becsatlakozott valaki csak pluszba volt.

Egyébként Blerina Blaka tegnap volt, és nálam toronymagasan verte a mezőnyt. A többi felejtős.

Nem tudom, hogy miért, de ez a kedvenc NF-m. El kell ismernem, hogy alig bírom végig nézni-hallgatni, de akkor is oda vagyok érte(-ük). Egyszer már majdnem eljutottam, már a belépőjegyem is megvolt, de a MALÉV sztrájkot jelentett be pont akkora, amit természetesen lemondtak az utolsó pillanatban, nekem meg nem volt képem a jegyet visszakönyörögni. No, majd jövőre! Ki tart velünk?

Nem kell tolmács, ha egy pici angol tudás van és sok olasz az már elegendő. Illetve az Activityben való jártasság az albánoknál mindenféle nyelvtudást helyettesít! 🙂

Nos angoĺ nagyon alap s nem igazán használtam. Olasz abszulot nincs de csoportosan elmegy. Így ha ok igy akkor jelentkezem.

A tegnapit nem láttam és valszeg a hnapinak is csak a végére érek haza. Xhejsi Jorgaqi dala a mai elődöntőből nem rossz.

Végigszenvedve ezt a mai kínálatot, úgy gondolom hogy Blerina Braka – Mikja ime című dala nyerjen.
Ezenkívül van még 2-3 dal ami áthangszereléssel jó lehet, de a többi siralmas.

Amúgy a FiK döntője általában meddig szokott tartani? Mert eddig még egyszer sem néztem végig, mivel úgy gondoltam, az már túl későn van. De most tervezem, hogy végignézem.

Én bírom…közben nézem a Twitter-kiírásokat oldalt, és azért vannak érdekes dolgok…többek között egy ismerős személy is ott írogat.

Én kimondottan élvezem!
Főleg hogy most kép is, hang is sokkal jobb minőség mint ahogy azt megszoktam. tavaly is azt hiszem, h csak egyik füles szólt, az adás alatt, és nem az én fülesem volt a ludas… 🙂

Engem valahogy mindig megvesz ez az élőzenekaros téma! 🙂

Amúgy ha ESC-en is lett volna élő zenekar, ahogy itt, akkor azt megnéztem volna, hogy pl. Ciprus 2012-ből mit hoztak volna ki. 😀

Egyet értek Robekkal, a szőke hölgy tényleg nagyon jó volt és az utána levő vörös ruhás hölgy is, de meg kell hogy mondjam visszasírom a tavalyi FiK-et mert ezerszer jobb volt ! (A színpad előtti virágosládákkal együttvéve is 😀 )

Kár, hogy Emmelie nem vállalta élőben a zenekarral a nyertes dalát, vagy ezt az újat, mert ez tuti playback sajna 🙁

És most jön az “Only Teardrops”…és ez is playback…azzal még nagy bajom nem lenne, de ha már ott van a zenekar, őket is bevonhatták volna az egészbe.

A tapasztalatot és kort az albánok igazán tisztelik! Ennyi! Mi is jobban járnánk velük mint a Rakonczai&Csiszár companyval! 😉

Herciana dala még az ukrán borzalomnál is rosszabb. De nem baj…ha ezekkel egy elődöntőbe kerülünk, és mondjuk kiküldjük a New Level Empire-t, akkor 1000% a döntő nekünk.

Dani 😀 Én is pont ezen gondolkoztam, csak más előadókkal: Bogi és KSA. Jelenleg minden esélyünk megvan egy Top 5-re 😛

Ha az Albán rádióra kapcsolnék 10 perc múlva és leadnák ezt a dalt, fogalmam sem lenne róla, hogy ma este már kétszer is hallottam… 🙁

Nekem ez a dal túl bonyolult, egy másodpercére sem emlékszem… De úgyis változtatnak még rajta, inkább a végleges verziónál nyilatkozom 🙂

Comments are closed.