Naptár

2013. szeptember
h K s c p s v
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

Kategóriák

Recent Posts

Legutóbbi hozzászólások

Fórumlista

Rövidhírek: Dátumok, kirekesztés, újrázás, zenei Forma 1, 600 pályázat, őszi videószüret

eurovision-2014-genericTudósító: Klész Imre
Forrás: oikotimes.com

Elkezdődött a felkészülés a 2014-es Eurovízióra. Kivéve Szlovákiában, Andorrában és Törökországban, ők nem küldenek versenyzőt. San Marino addig küldi Valentina Monettát (ESC 2012, ESC 2013) az Eurovízióra, amíg be nem juttatja a miniállamot a döntőbe. Macedónia Tijana Dapčević-et küldi, aki a botrányos végkifejletbe fulladt 2006-os Evropesma (Szerbia és Montenegró nemzeti döntője) 8. helyezettje volt a ‘Greh’ című dallal. Ausztria pedig a 2012-es osztrák nemzeti döntő második helyezettjét, a körszakállas szépséget, vagyis Conchita Wurst-ot küldi.

A svéd zenei Forma 1, vagyis az Eurovíziós Nemzeti Döntő utazó cirkusza, a Melodifestivalen 2014 február 1-én fog elstartolni Malmőből. Ezután minden hétvégén máshol építik fel a verseny színpadát. Linköping, Göteborg, Örnsköldsvik, Lidköpingsvägen (második esély forduló), és Stockholm (döntő) lesz a helyszínek sorrendje. A döntő március 8-án lesz.

Albánia zsűrije október 8-9-én kezdi meghallgatni a beérkezett pályaműveket. A pályázati feltételek között van például, hogy nemcsak az előadó, hanem a dalszerző és a szövegíró is egy dalt indíthat a versenyen. Hogy ezt technikailag hogy fogják megoldani, az egy másik cikk témája lehetne sok-sok spekulációval.

Hollandiában Anouk titokzatoskodik. Valószínűleg még folynak a tárgyalások arról, hogy ismét elinduljon az Eurovízión. A szerződés még nem lett megkötve, így hiába faggatja bárki is az énekesnőt, nem akarja sem elkiabálni, sem elmondani a jövő májusi terveit.

Észtország három fordulós nemzeti döntőt rendez február 14-i kezdéssel. A két elődöntő péntekre van tervezve, a nagy döntő viszont szombaton lesz.

Izland október 7-ig várja a helyi művészek jelentkezését a 2014-es nemzeti válogatóra. Külföldi szerzők csak társszerzőként jelentkezhetnek. Érdekesség, hogy a versenyen résztvevőknek már idén be kell tölteni a 16 évet, nem elegendő ha májusban ünneplik születésnapjukat.

Ki? Ez lesz az orosz nemzeti döntő címe, melynek gazdája idén a Rosszija televízió lesz, és szilveszteri buli részét fogja képezni a show. A 25 résztvevős televíziós verseny dalainak nemzetközi pop hangzásúnak kell lennie, népi elemek alkalmazása előnyt jelent. Zsűri, televoting és webes szavazás dönti el a győztest. Ne feledjük, hogy magas rangú orosz politikusok fasiszta és rasszista megnyilvánulása, és az ezzel rímelő törvény meghozatala miatt sok kérdőjelet fog még felvetni a 2014-es orosz eurovíziós részvétel.

Az orosz elnök, Vlagyimir Putyin „homoszexuális propaganda” törvénye miatt egy nagyon ellentmondásos szavazást indított a szélsőséges nézeteiről híres Wiwibloggs. 1800 szavazó közül a legtöbben Oroszországot nem szeretnék látni a következő Eurovízión. A második helyezett Fehéroroszország lett, a harmadik Azerbajdzsán, a negyedik Görögország és az ötödik Törökország. Ez lenne a nagy összeurópai összeborulás?

Norvégia örül a nagy érdeklődésnek: 600 pályamű érkezett be az NRK eurovíziós szerkesztőségébe. Körülbelül ennyi volt a jelentkezők száma az elmúlt szezonban is.

Egy internetes jegyáruház véletlenül a hivatalos bejelentés előtt kezdte el árusítani a jegyeket a 2014-es német nemzeti döntőre, ami a jegy tanúsága szerint március 13-án lesz Kölnben. Amikor kitudódott az ügy, akkor gyorsan eltávolították ezt az oldalt. Ezután a német NDR kiadott egy közleményt a nemzeti döntőről, és most újra lehet jegyeket vásárolni a Köln Ticket-en.

Videószüret
Marco Mengoni (ESC 2013 Olaszország) új dala

Aurela Gace (ESC 2011 Albánia) új dala

Anouk (ESC 2013 Hollandia) új dala

Maja Sar (ESC 2012 Bosznia-Hercegovina) új dala

Svetlana Loboda (ESC 2009 Ukrajna) új dala

Malena Ernman (ESC 2009 Svédország) új dala

Anna Rosselini (ESC 2011 Svájc) új dala

Måns Zelmerlöw (Melodifestivalen 2007, 2009) új dala

Helena Paparizou (ESC 2005) új dala

17 hozzászólás Rövidhírek: Dátumok, kirekesztés, újrázás, zenei Forma 1, 600 pályázat, őszi videószüret

 • rocknish

  Anouk és Svetlana nagyon jó 🙂

 • Clusters

  Anouk, Aurela (az akkori albán szám is tetszett nekem nagyon) és Marco számai nagyon jók, van bennük valami megfoghatatlan. A cikk is nagyon jó lett. 😉

 • Zsolti

  Én úgy örültem, hogy Malmőben nem voltak bohócok. Most megint minden az osztrák fellépőről fog szólni. 🙁 (Igen, dal sincs még, és már zúgolódom.)

  • Gabi

   Igen én is szerettem ezt Malmőben… reménykedjünk egy jó dalban és akkor elfogadom de ha egy DQ szintet fog hozni én olyat teszek amit még soha…elkapcsolok arra a 3 percre! 😀

 • Dani

  „Kivéve Szlovákiában, Andorrában és Törökországban, ők nem küldenek versenyzőt.”

  Törökország még nem döntött, de nagy a valószínűsége a távolmaradásnak. És még ott van Monaco, Luxemburg, Csehország, Horvátország és Marokkó is. Ők már hivatalos távolmaradók.

 • Zoli

  Én a 2009-es belga produkció alatt már tettem ilyen drasztikus lépést. xD

 • Csengettyű

  Naaaa, Zoli, nem volt az olyan rossz! Mondjuk nekem is vannak erősen elkapcsolásgyansú dalok.

 • Dani

  Akkor már én is beszállok a sorba, csak én egy kicsit máshogy: 2011 óta követem a versenyt, de neten visszanéztem a korábbi éveket is, és ezek alapján, ha élőben néztem volna a korábbi évek Eurovízióit, én ezeknél gondolkodtam volna el, hogy kapcsoljak-e vagy ne (az elődöntős rendszer bevezetése óta írom, és csak az általam legjobban utáltakat, mert vannak évek, ahol többet is gyűlöltem):
  2004: Fehéroroszország
  2005: Moldova
  2006: Finnország (milyen meglepő :D)
  2007: Csehország
  2008: Írország
  2009: Szlovákia
  2010: Oroszország
  2011: Moldova
  2012: Ausztria
  2013: Montenegró

  (És a 2009-es belga dal nekem egy kicsit tetszett. Egy kicsit.)

 • Zoli

  [Kibírom, hogy ne ütközzek meg nyilvánosan a listán, kibírom…] Aááá, nem bírom ki!! 😛 Csehország 2007? Finnország 2006? Szlovákia 2009? Moldova 2011? Montenegró 2013? Csupa kedvencem. 😀

 • Pitbull

  Pedig ilyen hidegben kifejezetten jól jön egy Kabát!

 • force

  Az osztrákok választásának nem örülök, ez a szakállas nő olyan cirkuszi. Ott kéne mutogatni a közönségnek nem az EV színpadán. Anouk pedig szerintem nem énekesként, hanem dalszerzőként indul majd jövőre, már közvetlenül a májusi verseny után azt nyilatkozta, hogy szeretné, ha az egyik vokalistája képviselné Hollandiát jövőre, ő pedig a dalt írná neki. Gondolom a holland TV meg teljesíti is ezt, hiszen Anouk végre bejuttatta őket a döntőbe és a TOP 10-be.

 • Dani

  Tudom, csak úgy megemlítettem. Amúgy Tunézia nem vett részt eddig, csak akart ’77-ben.

 • Dani

  Ez Klész Imre 8.41-es hozzászólásához ment.

  force: Én is úgy képzelem el, ahogy te, hogy Anouk a dal megírójaként fog visszatérni, és az egyik vokalista képviseli őket.

 • Pitbull

  Ja, a Becherovka mintájára lehetne Kabatovka, akár… 😀

 • Pitbull

  Imre, az mitől függ, hogy a rendszer kinek engedélyezi a kommentre írt választ, meg kinek nem? Nekem úgy tűnik, hogy full random módon megy ez, lehetne esetleg valami módon állandósítani a legalább egy (inkább két) szintű válasz lehetőséget? Jó lenne! Köszi!