Junior Eurovízió 2013: Svédország, Grúzia és Ukrajna versenyzőket választott

jesc13Tudósító: Klész Imre
Forrás: junioreurovision.tv – oikotimes.com

A nyári uborka- és UV sugárzás szezonjának közepén lassan megtudjuk, hogy kik fognak egymással versenyezni november 30-án, a Junior Eurovíziós Dalfesztiválon, melyet idén a verseny történelmében másodszor az előző évi nyertes, vagyis Ukrajna rendez. Ukrajna második alkalommal rendez Junior Eurovíziót, a helyszín a kijevi Művészetek Palotája lesz. Elindultak a válogatók, de a fent említett három közül Grúziában páldául csak a castingon vannak túl, az együttes neve és a dal még nincs készen.

Svédország még június elején rendezte meg rádiós nemzeti döntőjét, ahol Elias Elffors Elfström “Det är dit vi ska” című dala lett a legjobb a 7 pályázó közül.

http://www.youtube.com/watch?v=61m1fTw1J0o

Grúziában 22 résztvevő közül négy lányt és két fiút választottak ki az ország képviseletére. Az együttesnek még nincs neve, de annyit lehet róluk tudni például, hogy 10 és 14 év közötti az életkoruk. Grúzia már kétszer nyert Junior Eurovíziót, 2008-ban és 2011-ben is Giga Kukhianidze volt a győztes formációk producere, és idén is bevonták a felkészítő csapatba a győzelem reményében.

Ukrajnában nagyszabású. 20 résztvevős nemzeti döntőt rendeztek. A szakmai zsűri és a közönség Sofia Tarasova “We Are One” című dalának szavazott bizalmat.

Vladislav Yakovlev, a Junior Eurovízió újonnan megválasztott főellenőre új lendületet és új elemeket kíván vinni a versenybe. Ennek megfelelően a Junior Eurovízió Kormányzócsoportjával együtt eldöntötték, hogy nemcsak a győztest, hanem az első három helyezettet fogják ünnepelni a gála végén, így három díjátadás is lesz.

FRISS 2013.10.06:
Az ukrán dal végleges verziója

https://soundcloud.com/ukraine/sofiatarasova-we-are-one

Magyarország továbbra is távol tartja magát a Junior Eurovíziótól, így az itthoni érdeklődők interneten (junioreurovision.tv) követhetik figyelemmel a műsort november 30-án este 20:15-től.

61 Comments

Az Orosz Föderáció ugye részt se vesz? Mert ők szépen ki lettek hagyva, ők választottak leghamarabb dalt, 2013.06.02.-án, a Mechtay (Álom) című dalt, az előadó a tavalyi nemzeti döntős 2. helyezett, 11 éves tatár Dayana Kirillova, aki Tatarstan (Tatárföld) fővárosában, Kazánban/Kazanyban lakik (nem tudom mi az eredeti tatár kiejtése).

A kezdő mondatot viccesre akartam, de nem úgy sikerült. Ha beregisztrálok, tudok hozzászólást módosítani? Ezt egyébként már sokszor kérdeztem.

A 20:15-ös időpont biztos? Mert hivatalosan a honlapjukon még nem jelentették be. Nem a tegnapi ukrán döntő időpontjával lett keverve?

Megkérdeztem, más ország telefonszámát felhívva nem lehet szavazni, tehát mi kimaradunk a szavazásból. Egyébként, mivel eddig a teljes összeg jótékonysági célra ment, mondjuk az ukrán számot akár még fel is hívtam volna hogy a tatár dalra szavazzak. Nagyjából 4. a világon. Kösse fel a gatyát aki jobbat akar komponálni. Úgyhogy gondolom a résztvevők száma + 2. lesz, ahogy szokott lenni. A győztes meg biztos nem fog tetszeni, egyáltalán nem.

A hozzászólásnál (bejelentkezés nélkül) angol nyelvű egy egyik kitöltendő mező leírása: Email (will not be published) (required)

Zoli, szépen elszórakoztatod magad. A kérdéseidre reagálva:
– úgy emlékeztem hogy valaki már írt cikket az oroszokról, de most hogy kutakodtam, valóban nem készült. Majd legközelebb, ha ismét választ valaki előadót vagy dalt, az oroszok is hozzá lesznek csapva.
– regisztrálj be és megtudod hogy mit lehet, én nem fogok magyarázkodni
– 20:15-kor kezdődött az elmúlt években is, mi ok lenne arra, hogy máskor kezdjék?

Remélem, legalább 12-en lesznek megint. De ha többen lennének, az jobb lenne. Szeretnék több debütálót látni (pl. Finnország, San Marino), de régen résztvevők (pl. Norvégia, Dánia, Franciaország, EK, Lengyelország, Spanyolország stb.) visszatérésének is örülnék. Habár ők biztos nem fognak visszajönni, esetleg Spanyolország, de örülnék a többieknek is. És még annyit, hogy szerintem az eddigi dalok közül az orosz a legjobb. Úgy látszik, az ESC-n Izland, itt pedig Oroszország hozza a formáját. Sorozatban 3-szor az ő dalukat tartom a legjobbnak a mezőnyből.

Magyarország meg már kijelentette, hogy nem akar részt venni? Vagy ez csak le lett írva, mivel eddig sem vettünk részt, ezután se várjunk semmit. Jó lenne, ha az MTV okozna egy nagy meglepetést, de a debütáláshoz talán egy dobogós helyezés kellene az ESC-n. (Többen is a legjobb eredmény elérése után debütáltak, pl. Bulgária és Albánia.)

Gondolom, a köztudatban a “kis” Eurovízió nincs benne, így az MTV sem gondolkozik nagyon az induláson. Anno talán Patai Anna első dalánál merült fel erősebben itt a fórumon, hogy érdemes lenne azzal indulni.
Egyébként érdekes felvetés, hiszen ugye nem rég ért véget Az ének iskolája, jövőre újra lesz, ott is feltűnhetnek olyan gyerekek, akikkel lehetne indulni. Vagy a varázskalapból teljesen más tűnik elő. Bár ezzel meg jön a classic kérdés, hogy ki illik-e tenni a gyerkőcöt ekkora stressznek.

Dani feltehetem a kérdést, hogy miért várod San Marino és Finnország debütálását? 😀 Érdekelne, hogy hány san marinói gyerek énekest ismersz 😀

Én amúgy mások debütálásának is nagyon örülnék. San Marinót csak azért említettem, mert több helyen is olvastam már korábban, hogy gondolkodtak ilyen ügyben (ahogy Finnország is), és persze azért is, mert szeretem a törpeállamokat.

Nekem is az orosz tetszik eddig legjobban, bár a svédet még csak 2x, az ukránt egyszer hallgattam meg, de a Mechtay már elsőre is bejött. A másik kettő nekem még egyelőre kissé semmilyen, de majd ez is változni fog.
Én Szerbiát hiányolom a legjobban, de Macedóniának is nagyon jó dalaik voltak (a 2007-es az egyik kedvencem), ők is jöhetnének vissza. Remélem a grúzok most valami kicsit kevésbé bizarr dallal rukkolnak elő, bár ha így lenne, már nem is ők lennének.

Én amúgy azt nem értem, hogy Dánia és Norvégia miért nincs ott. Úgy tudom, hogy részben azért léptek vissza, mert visszahozták az MGP Nordicot, ami egy gyerekverseny a skandinávoknak, és 2003-tól 2005-ig nem volt. Viszont ez a verseny 2009-ben volt utoljára, akkor meg miért nem indulnak? Meg az is furcsa, hogy mindegyik az eddigi utolsó részvételén érte el a legjobb eredményét.

A felnőtt és a junior versenyt is szokták közvetíteni több nem résztvevő országban is, olyanokban is amelyek részt is vehetnének. Nem hiszem hogy az EBU a nevezési díjhoz mérhető összeget kérne érte. Ha meccset, filmet közvetítenek, azért is fizet a televízió. Hányan lennénk akik ezt e-mailben megírnánk az MTV-nek? Mert tök felesleges ha csak én írok, de ha többen vagyunk, akkor én is megírnám. És a lényeg: attól még résztvenni nem kell, tehát nem kell zsűri, nemzeti döntő, így annak költsége sincs.

Én megengedném a nem résztvett országoknak is hogy szavazzanak: Ausztrália, Új-Zéland és az USA esetén ezt már rég meg kellett volna tenni.
Egy jobb szavazási rendszer lenne: a telefonszámot külföldről nem lehet hívni, 1 telefonszámról legfeljebb 2 szavazat adható le, 1 szavazatban a legjobb 8-ra lehet szavazni, sorrendben kell írni a rajtszámukat, csak akkor érvényes egy szavazat, ha legalább 4-re szavaztak. A kapott pontszám 8-tól 1-ig terjed (1 telefonos szavazatnál), összeadják az összes országból kapott pontszámot, és elosztják egy számmal: azon országokban, ahol lehetett rá szavazni, összesen hány szavazat érkezett (nem csak rá, hanem összesen: azzal együtt, amelyektől nem kapott pontot). De az osztó más is lehetne: ezen országok által adott összes pontszám (nem csak a neki adott, hanem az összes). Ahol közvetítik, mindenhol lehetne szavazni, és a verseny előtt legalább 2-szer le kellene vetíteni az összes hivatalos videoklipet, egyben (köztük reklám, más műsor nem lehetne, de ismertető igen). A 2 vetítés között több mint 1 nap teljen el. Természetesen amely ország nem vesz részt, és szavazni se akar, csak közvetíteni, ott nem. Zsűri nem kellene, de ha van, akkor legyen nyilvános minden egyes zsűritag szavazata a verseny eredménye után. A szavazatokhoz a zsűritag nevét kellene feltüntetni, ha van olyan nevű ismert személy akkor azt hogy az-e vagy más, ha több olyan nevű ismert személy van akkor hogy melyik. Személyes adat nem kell. Ez azért fontos mert ha elfogultan szavazott akkor mindenki látja, tehát így kevésbé mernének elfogultan szavazni.

Ja és fel kellene hívni rá a figyelmet, hogy DALverseny, tehát nem számít hogy hamisan énekel-e, milyen a tánc, a díszlet, a szöveg, a ruha. Nem előadói képesség verseny. A szavazók megtehetik hogy a versenyen levetített helyett a hivatalos videoklipet értékelik, és ha azt ismerik, ezt is várják tőlük. A zsűrinek meg előírni ezt. Nézők meg nem kellenek a helyszínen: a legjobban sikerült próbát is levetíthetik felvételről, elég egy stúdióban megrendezni, ahol csak a technikai stáb a néző, meg a kameraman, stb.

Hát…ezekkel a feltételekkel szerintem rohamosan csökkenne a nézettség, kevés országot érdekelne a verseny (esetleg a fehéroroszokat, oroszokat, hollandokat, grúzokat, örményeket, ukránokat, svédeket, de másokat nagyon nem), így nem lenne meg a minimum 12 résztvevő, törölve lenne az egész projekt, mint az Eurovíziós Táncverseny. Az meg a másik, hogy a nem résztvevők is szavazzanak. Ez sem kellene. Ez is akkora h*lyeség szerintem, minthogy Koszovónak megengedték, hogy részt vegyen az EYD-n, pedig nem is EBU-tag. (Koszovó JESC-es részvételének engedélyezésén már gondolkodtak is, arra az esetre, ha nem lenne meg a min. 12 ország. Egy biztos: Albánia örülne, és nem lenne nehéz megtippelni, kinek adná a 12 pontját.) De határokat kell szabni! Az is igaz, hogy én a debütálásoknak örülök a legjobban, de maradjon ez az EBU-tagok között!

És én támogatom, hogy írni kellene az MTV-nek!

Miért csökkenne a nézettség? És pontosan melyik feltételektől is? Lehet rajta finomítani, például hogy elfogult országból eleve nem is lehet szavazni. Azért van ott a nevező, hogy azt korrigálja. És itt a szavazásból akkor is kizárható lenne ha azért elfogult mert 12, és akkor ha azért, mert 0 pontot adna. Ott a nevező: a nem elfogultak átlagát adja. Például: szomszédos országok nem szavazhatnának egymásra. Egyébként már rájöttem, hogy a szavazatok számával kell osztani, nem a pontok számával. Egyébként szavazás se lenne fontos: lehetne zeneműbemutató. Egy szakmai zsűri eldönthetné például, hogy ha egy országból több zeneművet akarnak bemutatni, akkor azok tényleg érdemesek-e rá. Ugyanazon szavazási módszerrel amit leírtam.

Én a helyükben nem változtatnék a szavazási rendszeren. Szerintem az úgy tökéletes, ahogy van, nem bonyolítanám túl. Viszont azt nem engedném, hogy a legjobb barátok egymásra szavazzanak, dalokat nem figyelve. Kötelezővé tenném, hogy csakis a dalra kellene figyelni, nem a küldő országra. Persze így is előfordulhat, hogy egy ország a legjobbnak az egyik barátja dalát tartja. A lényeg most nem a szavazás, hanem az, hogy legalább 12-en legyenek megint! Ha többen, az még jobb!

Szépen haldoklik a JESC. Pont tegnap néztem rá a Wikipédián, h mi a helyzet az idei versennyel, hát ez a 8 ország (eddig) rettentő kevés. Elgondolkodtam azon is, hogy mi értelme ennek az egész JESC-nek, de nem nagyon jöttem rá. Lefogadom rengeteg pénzébe kerül mind a rendező országnak, mind a résztvevőknek. Legalább nem azok az országok vesznek részt a JESC-n, amelyek minden évben sírnak, hogy nincs elég pénz. A kiválasztott dalokról csak annyit, hogy se az orosz, se a svéd, se az ukrán nem nyerte el a tetszésemet. Az ukrán dal (főleg a tavalyihoz képest) harmatgyenge. Ha az EBU megakarja tartani ezt a versenyt, akkor ideje lenne, ha elkezdené promózni, főleg azokban az országokban, amelyek eddig nem vettek részt. Gondolok itt most Izlandra, Írországra, Németországra, Ausztriára, Magyarországra, Olaszországra, Szlovéniára, Bosznia-Hercegovinára, Montenegróra, Törökországra, Észtországra, Finnországra, Libanonra, esetleg még Szlovákiára és Csehországra, Andorrára, bár utóbbi három nem igazán aktív még a felnőtt versenyt illetően se. Néhány ország megnyerésével alaposan fel lehetne rázni ezt a versenyt.

Libanonra ne várjunk, mert Izrael valószínűleg még megerősíti a részvételét. Szlovénia és Észtország pedig már bejelentették, hogy nem fognak debütálni: előbbi pénzügyi problémák miatt, utóbbit egyszerűen nem érdekli a verseny. Szlovákia, Csehország és Andorra eléggé esélytelen, de egyszer talán rájönnek, hogy a felnőtt versenyen nem valami sikeresek, attól még itt azok lehetnek. Olaszország és Finnország már gondolkozott a részvételen korábban, Bosznia-Hercegovináról meg úgy tudom, eredetileg részt vett volna 2007-ben. Törökország debütálása csak akkor várható szerintem, ha egyszer Azerbajdzsán kapja meg a rendezés jogát (nagy az esélye a visszalépésüknek amúgy). Montenegróról nem tudok semmit sem mondani. Izlandnak, Írországnak (utóbbiról olvastam olyat is, hogy 2004-ben lehetséges résztvevő lett volna), Németországnak, Ausztriának és Magyarországnak nagyon örülnék. Ja, és még annyit, hogy Szlovákiáról és Németországról olyat is olvastam, hogy eredetileg részt vettek volna 2003-ban. De hogy ezek csak pletykák, vagy van igazság bennük, azt nem tudom.

És azt tudjátok, hogy lassan egy “online tüntetés” fog kialakulni (vagy már kialakult) Spanyolország visszatéréséért?

Jövő hét péntekig van a határidő, és még csak 8-an vannak…szerintem lesznek nagy meglepetések, ha nyilvánosságra hozzák a résztvevők listáját.

Ez a 12-es minimum létszám azt jelenti hogy ha csak 11 jelentkező van, meg se rendezik? Pedig még 2 résztvevővel is rendeztek már nemzeti döntőt, nekem a 8 résztvevő nem tűnik olyan kevésnek hogy nem érdemes megrendezni. 5 résztvevőnél még épp lenne valami értelme.

Előzőleg nem írtam a 2 dal címét: Cantec pentru Eurovision Junior, Appels eten. Bejelentkezve se lehet hozzászólást módosítani, akkor se ha belentkezve írtam a hozzászólást. Meg lehetne oldani hogy lehessen?

Figyelj, haver! Ne pörögj már ezen a hozzászólás-módosításon annyira! Ha valamit még szeretnél hozzátenni egy kommentedhez, simán írj egy újat – ahogyan eddig is tetted -, és kész! Ha utólag módosítgatnánk a hozzászólásainkat, akkor esetleg elkerülhetné a figyelmünket a változtatás és nem tudnánk reagálni rá, míg az új kommentek minden esetben megjelennek oldalt az értesítések között, vagyis feltűnőbbek. Jó ez így!

Belgium márciusban visszalépett. 2011-ben kétséges volt, hogy megrendezik-e a versenyt, mert még júliusban kevés volt a résztvevő.

Szerintem simán meglehet a megfelelő mennyiség…tavaly Azerbajdzsán debütálása is csak akkor derült ki, mikor már fent volt a résztvevők listája.

Egyes Wikipédiákon szeretnek hamis dolgokat beírogatni a cikkekbe, vagy eleve olyan cikket írni, amiben semmi sem igaz…lehet, hogy ez egy közülük, de lehet, hogy nem.

1. Ezt a cikket egy hónapja módosították, tehát szerintem nem hamisak az információk.
2. Más nyelvű oldalakon is megjelent az, hogy San Marino induló lehet, de a résztvevők neve nélkül.

Esckaz szerint 19.00-kor kezdődik közép-európai idő szerint, de az escxtra azt állítja, hogy 18.00-kor…most akkor mi van?

Ja, és a mottó is megvan már: “Be creative!”

Ugye holnapig van a határidő, de még csak 8-an vannak. Valószínűleg holnapután fogják felrakni a hivatalos listát a résztvevőkkel. Ti mire számítotok? Mert szerintem legalább 12 ország lesz. Szerintem Azerbajdzsán nem lép vissza, Izrael és Moldova is folytatja a dolgot, és még úgy gondolom, Litvánia és Málta vissza fog jönni. Ez így 13 lenne. Spanyolországot szerintem az online tüntetések ellenére sem sikerül visszahozni, debütáló nem valószínű, de ha mégis, az nagy valószínűséggel csak Finnország lesz.

Nagyon remélem, hogy egyszer már vége lesz ennek az erőltetett rendezvénynek. Zenei mazohista vagyok, de ez az a [email protected] amivel már végleg nem tudom magam összekenni. Legyen végre vége. Akik szeretik, legyen nekik szép emlék, akik meg nem szeretik ( mint én) felllélegezhetnek.

Én hasonló véleményen vagyok az EYD-ről és az EYM-ről. Szerintem az a 2 is akkora hülyeség, hogy csak na. Odamegy x számú ország képviselője, és mi a végeredmény: egy valaki bejelenti, hogy xy a győztes, és ennyi. Neki jó, de a többinek, akik nem nyertek semmit, kidobtak egy csomó pénzt és elpazaroltak egy csomó időt a gyakorlásra, a semmiért. És gondolom a nézettség sem valami hűdenagy, meg nem is ismerik ezeket annyira, talán azért, mert kétévente vannak, JESC-et meg azért többen ismerik, mint az EYD-t és az EYM-et. Az meg a másik: 2009-ben törölték az EDC-t a kevés jelentkező miatt, de az EYD-n azért még mindig vannak, olyanok is, akik EDC-n sohasem vettek részt. Pl. Norvégia, Csehország, Szlovénia, Örményország, Fehéroroszország stb. Akkor inkább töröljék az EYD-t, és hozzák vissza az EDC-t, az EYD-s résztvevők meg induljanak ott, annak szerintem nagyobb értelme van. JESC-en viszont vannak helyezések, és a kapott pontok azért mutatják, hogy megérte az egész. Nekem ez a véleményem.

Robek, elgondolkodhatnál a hozzászólásaidon. Sokan az eurovíziót nevezik pénzkidobásnak, na akkor az ő kedvükért inkább töröljék, és legyen szép emlék?:) Gratulálok…

Sajnos nem értek egyet Robekkel. Oké hogy az eurovíziós család egy tagján kívül a többi nem olyan népszerű, de akkor fölösleges népszerűsíteni vagy támogatni a televízióban például a táncművészetet, a hangszeren játszó fiatalokat, a magukban tehetséget érző gyerekeket, kulturális úton versenyeztetni a nemzeteket. Inkább legyenek valóságshow-k mert azok népszerűek és sokan nézik? Vagy zárkózzunk magunkba és ne vegyünk részt ilyen nemzetközi versenyeken? Na ne…

Elgondolkodtam, de nem kellett volna, mert még rosszab lett a hozzáállásom. Hangszeren játszó fiatalokm táncművészet? Igen, támogatom, még ha pici is a nézettségük de legalább értékesek, értéket közvetítenek. JESC? Mi az érték benne? az, hogy az ex-CCCP országokból érkező gyerekek úgy néznek ki mint egy 30 éves [email protected], vagy hogy a pedofilokhoz is szóljon egy műsor és mindez az ESC farvízén? Noooo, neeeeem. Egyaszer régen végig szenvedtem egy horvátországi nyaralás alkalmával az ottani előválogatót, valamint az egyik JESC-et amit ha jól emlékszem Cipruson tartottak, és természetesen megnéztem néhány youtubos felvételt, de a legtöbb számomra nézhetetlen, pontosabban gusztustalan. Ja, és, hogy egy pozitiv véleményem is legyen egy Ralph nevű kiscsákó már elérte azt a szintet nálam, amire azt mondanám, hogy ha ilyenek lennének az előadók és a szinpadképük akkor elkezdenék gondolkodni, hogy de jó dolog is a JESC. Addig míg ez nem így lesz (van) addig maradok az ESC táborban. Részemről a téma lezárva, véleményem nem fog változni. Köszönöm a megértést.

Nahh Robek, ez kiváló vitatéma, a rajongóin folytathatjuk 🙂 de részemről nincs lezárva a dolog mert nem hagyhatom annyiban hogy mindenkiben az tudatosuljon az előző komment általánosításai miatt, hogy minden fellépő a JESC-en kurvának van öltöztetve és hogy csak pedofilok nézik a versenyt. Ezt az UNICEF és más gyermeksegítő alapítvány sem támogatná akkor. Sőt, ennyi erővel a színvonalas óvodai műsorokra, ahol drága jelmezeket vehetnek fel a gyerekek, azoknak is ugyanez lenne a célközönsége? És ha Barbara Dex szerű, anyuka által varrt jelmezt vesz fel valaki, az már rendben van? Minden tehetséges és jó hangú gyerek örülne itthon ha megadatna a lehetőség arra, hogy nagy színpadon énekeljen szép jelmezekben. Nem értem hogy miért vált ki egyesekből ilyen szélsőséges gondolatokat a JESC, hiszen ez is csak egy verseny, egy játék, mint ahogyan az ESC is, az EYM, az EYD vagy a szép emlékű JSF is.

Nahhh, remek! Vitázzunk! De! Ezzel az egész JESC-el nem lenne gondom, ha az ex-CCCP-k nem csinálnák az általam leírtakat. A többivel egyetértek, de nem 100%-san. Mint ahogy említettem Ralph tökéletesen meg tudott maradni gyereknek a színpadon , gyerek dallal és nem felnőtteket utánozva. Meg azt hiszem volt egy máltai párocska akik jó pofák voltak, de ennyi….részemről. Nem hoz lázba, hidegen hagy. Lehet, hogy meg változik a véleményem amikor a lányaim is ezt akarják. Ági 2,5 éves és dal szövegeket “ír”, melyeket a nővérével a 4,5 éves Nórával “énekelnek” 🙂 Egyenlőre igyekszem távoltartani őket a JESC-től. Aki 31.-én ott lesz a találkozón az a két kislányt is megkérdezheti a témával kapcsolatban! 🙂

0. Bejelentkezés nélkül még mindig angolul van a hozzászólás írásánál hogy “Email (will not be published) (required)”.

Én arra számítok hogy 12 nem lesz, de 8-nál több lesz. Tudni kell különbséget tenni a “kevés” és az “ahhoz kevés, hogy megrendezzék”. 30-ra is mondhatnánk hogy kevés, de nálam már 6 is untig elég lenne hozzá hogy megrendezzék. Persze az EBU-nak lehet hogy 11 is kevés hozzá.

Remélem idén már az eredmény is “kinormálisodik”. A 2011-es és a 2012-es JESC a világ 2 legjobb zenei eseménye, de a 2012-es eredménye ízléspocséksági világbajnokságot nyert nálam. Kiszámoltam: minden versenyző helyezésénél adott hogy mennyivel tér el a nálam és az ott elért helyezés, ezeket összeadtam az összes versenyzőre: 56, ha megfordítom a sorrendet (tehát aki 1. lett az utolsó lett volna, a 2. meg utolsó előtti): 38! Tehát jóval közelebb áll hozzám a fordítottja, az eredeti 1,5-szer olyan messze van! A 2012-es eredmény nálam egyébként:
1 Sensatsiya
2 Girls and boys
3 Tik tak tik
4 Toate vor fi
5 Abracadabra
6 Let the music win
7 Funky lemonade
8 A more-more
9 Kam Një Këngë Vetëm Për Ju
10 Mitt mod
11 Nebo
12 Sweetie Baby

A Mechtay simán megérdemelné a maximális megszerezhető pontszámot, ahogy a My vmeste, Teenager , Sensatsiya is megérdemelte volna: a Sensatsiya senkitől se kapott 12 pontot!

Az én top 12-m tavalyról:
01 Sensatsiya
02 Let the Music Win
03 Girls and Boys
04 Tik Tak Tik
05 Mitt mod
06 Toate vor fi
07 Abracadabra
08 Funky Lemonade
09 A more-more
10 Sweetie Baby
11 Nebo
12 Kam një këngë vetëm për ju

És szerintem is a 2012-es eredmények az eddigi legrosszabbak a verseny történetében. Oroszországról úgy gondolom, hogy 2011-ben és 2012-ben is megnyerhette volna, a Sensatsiya pedig maximális pontot érdemelt volna.

Ha viszont 12 ország nem lesz, az rosszat jelent.

Ja, amúgy olvastam korábban olyat is, amit amúgy nem tartok jó ötletnek, hogy be akarják Koszovót ide is engedni. Már nem azért, de már az EYD-n nem értettem, mit keres ott (néztem a Wiki-cikkeket, meg a hivatalos oldalt, onnan tudom), de ez a verseny maradjon meg az EBU-tagoknak.

Egy televíziós műsornál az a cél hogy érdemes legyen megnézni. Nekünk nézőknek is az az érdekünk hogy jó legyen. Akkor van értelme, ha jó zenét hallunk. A megvalósíthatatlan ideális az lenne, ha az összes olyan jó zenét lejátszanék, amit még nem ismerünk. Hogy ehhez közelebb (és ne távolabb) kerüljünk, az kell hogy minél többen vegyenek részt rajta, ahhoz pedig, hogy minél többen vehessenek részt rajta. Hold, Mars, Andromédák, stb. Ezért nem értem, hogy mi bajod van azzal hogy Koszovó is részt vehet. Én megengedném bárkinek, legfeljebb a nevét meg kellene változtatni hogy Eurovision helyett Earthvision-re, ha mondjuk Ausztrália benevezne. Esetleg látnánk teljesen szőke bennszülötteket (2%), akiket mindenki festett hajú négereknek nézne, pedig európai arcuk van, négeres vonások nélkül, és közel 2-szer annyira tér el a genetikai kódjuk a négerekétől mint a mienk (veddo-ausztraloid nagyrassz, felnőtt korukra általában besötétedik a hajuk, feketére).

2011-ben tényleg el lehetett szörnyűlködni azon, hogy az orosz dal kapott nagyon magas és nagyon alacsony pontszámot is, de közbülsőt nem: namost akkor állati jó és rohadt pocsék egyszerre! De legalább senki szerint se középszerű! Az eredményekről ordított az elfogultság: ha mindenkitől a nem elfogult országoktól kapott átlagos pontszámot kapja, vagy 20 ponttal előzte volna meg a győztes dalt, és ne feledjük, hogy mondjuk ha 0 helyett 10 pontot kapott volna, akkor ugye aki 10 pontot kapott, az csak 8-at kapott volna: akár 30 pontos előny is lehetett volna. Ez volt az a pontozás: 2*12, 4*10, 8, 2*7, 1, 2*0: 2-től 6-ig terjedő pontszámot tehát nem is kapott. A Moldávoknak meg a Macedónoknak nem tudom mi bajuk volt velük, szerencsére Moldova 2012-re felfüggesztette a haragot (? na vajon miért ?), de így is csak 10 pontot adott, és további 2 ponttal növelte a hátrányát. 2012-ben meg az Albán szavazáson a Sensatsiya volt az utolsó: na azt nem tudom elhinni hogy szerintük tényleg utolsó volt, úgyhogy úgy néz ki a sajátjukat tartották utolsónak :)))))))

Ha nem rendeznék meg, én kihirdetem az eredményt:
1. Mechtay
A többi meg nem ért el helyezést.

Úgy tudom, az albán-orosz kapcsolatok nem valami jók, úgyhogy valószínűleg azért van az egész. EarthVision-nel kapcsolatban meg az a vicces, hogy az egy általam kitalált online verseny…de jól nézne ki a valóságban is.

Azerbajdzsán ha nem vesz részt, a szavazás szempontjából csak jó lehet: valakinek oda kell adni a magasabb pontokat is, és lehet, hogy pont amiatt fogja megelőzni őket: tehát annak adják, amelyikről azt feltételezik, hogy a legkevésbé fogja veszélyeztetni az ő helyezésüket: jó helyezésre számítottak (én arra számítottam hogy megnyerik, akár maximális megszerezhető pontszámmal, mert első hallásra is nagyon jó, de nem nekik szurkoltam): annak adták tehát, amelyiket utolsónak gondoltak: ez be is jött, csak a saját jó helyezésük nem: ha mégegy ország úgy tesz mint ők, akkor közös erővel a saját dalukat lökik bele a verembe. Egyébként lehet hogy a Nebo is azért nyert, mert mindenki azt tartotta a legrosszabbnak, így azt gondolta, a saját helyezésének akkor lesz a legjobb, ha neki adja a 12 pontot. 🙂 De arra is felfigyeltem már hogy sok esetben a győztes fiatalabb mint a többiek, vagy a győztes csapatban van egész fiatal is.

A legnagyobb baj, hogy mivel a zsűri pontokat nem hozzák nyilvánosságra, bármely zsűri korlátlanul megteheti hogy a legnagyobb vetélytársainak adja a legkevesebb pontot, direkt. 2011-ben döbbenet volt hogy a hollandok 10 pontot adtak a grúzoknak, a grúzok meg csak 2-t a hollandoknak és 1-et az oroszoknak, amin persze nem csodálkozok, de marhára tisztességes. Ezért lenne jó ha a nyilvánosság miatt ezt legalább a zsűri nem merné megtenni: a verseny után legyen nyilvános minden egyes zsűritag neve, a pontjai, ha van olyan nevű közismert személy abban az országban, akkor hogy az-e, ha több olyan nevű is van, akkor hogy melyik (nem a személyes adatokra gondolok, hanem bármire, amiből a nézők számára egyértelműen kiderül: fénykép, foglalkozás, stb).

De a legnagyobb döbbenet, hogy még gyerekeknél se veszik tudomásul hogy nem politikaverseny, így attól függ az eredmény hogy mely országot képviseli. Na ez az igazi döbbenet.

Mi gyanús? Hétvégén lehet hogy ők se dolgoznak, majd hétfőn megcsinálják, estére fent lesz. Ha meg még nincs meg a 12, akkor meg meghosszabbítják a határidőt, vagy egyes országokkal tovább tárgyalnak, stb. Hogy 16.-ig lehet jelentkezni, az legalább a munkaidő végéig jelenti, 16 óráig, de lehet hogy éjfélig, ha mondjuk e-mailben is lehet jelentkezni. Úgyhogy furcsa is lenne ha már meglenne.

Na, most olvastam esckaz-on, hogy még nem sikerült összegyűjteni a minimális 12 országot, és hogy a jövő héten tárgyalnak (idézem) “azokkal az országokkal, melyek részt vettek 2012-ben, de még nem erősítették meg a részvételt, illetve több balti és kelet-európai országgal”. Hát…ezek alapján Máltát és Spanyolországot elfelejthetjük, a három balti közül Lettország már kijelentette, hogy nem lesz ott, Észtország pedig azt mondta, hogy őt nem érdekli az egész, így csak Litvánia maradt onnan. A tavalyiak közül meg még Azerbajdzsán, Moldova és Izrael nem erősítették meg a részvételt.

Hát akkor drukkoljunk 🙂 Litvánia még jó lenne, a JESC-es dalaik (az ESC-esekkel ellentétben) elég jók szoktak lenni. És ha már Kelet-Európa, akkor lehet reménykedni Macdeóniában, és Szerbiában. Legalábbis bennem még van egy kevéske remény. Elvégre az hal meg utoljára.

Macedóniát nem tartom valószínűnek, de Szerbiát igen. De akár Románia és Horvátország is jöhetne. Bulgáriát kizárhatjuk, mert ők már bejelentették a távolmaradást. Lengyelország is okozhatna meglepetést a visszatérésével, de ezt szintén nem tartom valószínűnek. Ha a “kelet” fogalmát egy kicsit kibővítjük, akkor még ott vannak a görögök és a ciprusiak, de ők egész biztos, hogy nem lesznek ott. És szerintem debütálások sem várhatók az egész térségből. Nekem ez a véleményem. Összesítve: keletről szerintem négy országot várhatunk: Azerbajdzsán, Izrael, Litvánia, Moldova. De majd meglátjuk!

A spanyol Wiki meg azt állítja, hogy közép-európai országokkal is tárgyalnak. Innen Ausztriát, Németországot és természetesen Magyarországot látnám leginkább. De Csehország és Szlovákia is jól nézne ki. Szlovéniát kizárhatjuk, mert pénzügyi problémák miatt elutasították a részvételt. Szlovákia és Németország nagy kérdés, mivel 2003-ban eredetileg indultak volna. Hátha meggondolják magukat.

ahogy így elnézem jobb is hogy nem mi nem áldozunk ilyenekbe pénzt inkább a nagyra tartogassuk bááár szerintem van Magyarországon is van ilyen gyerekhang sőt még ha keresek jobb is lenne.
DE ahogy mondom ahogy ezt nézem örülök h a nagyot támogatjuk mert bár nem nyertünk eddig de mégis többen nézik hallják és ismerik ezáltal meg a magyar zenei kultúrát

Hír nincs, az idő múlik, úgy néz ki tehát idén 8 résztvevő lesz csak, jövőre 8-cal kevesebb, 2 év múlva meg majd meglátjuk. Jövőre valamikor megválaszthatnák a 11 év legjobb 10/20 dalát, mind a 149+8 = 157 dal közül: például 27 dalonként, 6 részben levetítenék az összeset, 4 jutna tovább, lenne egy 24 dalos döntő. De keverve kellene inkább, nem úgy hogy 1 elődöntőben egy év összes dala, mert volt amikor 1 jó dal se volt, és volt amikor az összes jó volt. És mondjuk be lehetne engedni néhány nemzeti döntős dalt is, meg néhány kizártat is (2010-es máltai és orosz dalok, mert nem engedték meg nekik hogy fellépjenek, mert már korábban szerepeltek). Mivel ilyen kevesen akarnak résztvenni, én jövőre nem erőlködnék a helyükben hogy bárkit is rábeszéljenek a részvételre, inkább az előbb írt 157 dalos döntő lenne, egy normális szavazási rendszerrel, amit korábban írtam.

Levi21: Az EYD az a Eurovision Young Dancers (magyarul Fiatal Táncosok Eurovíziója) rövidítése, az EDC pedig a Eurovision Dance Contest (magyarul Eurovíziós Táncverseny) rövidítése…Wikin többet olvashatsz róluk (utóbbi sajnos már nem létezik, vagyis hivatalosan el van halasztva)

Comments are closed.