Naptár

2013. június
h K s c p s v
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Kategóriák

Recent Posts

Legutóbbi hozzászólások

Fórumlista

Rúzsa Magdival köszönti Magyarország az új EU-tagot

[youtube]www.youtube.com/watch?v=7XN60RUFMW8[/youtube]Tudósító: Szalma Róbert
Forrás: hvg.hu
Videón: Tony Cetinski az 1994-es Eurovízión

Rúzsa Magdi (ESC2007) és Tony Cetinski (ESC1994) koncertjével ünneplik Horvátország európai uniós csatlakozását június 30-án, vasárnap Eszéken – közölte az esemény védnöke, a Mol résztulajdonában álló INA olajipari társaság.
Az ingyenes koncert 22 órakor kezdődik Eszék óvárosi negyedében, a Szentháromság téren. A koncertet a két énekes egy éjféli duettel zárja, ezt követően tűzijátékban gyönyörködhetnek az odalátogatók. Az esemény szervezői Eszék városa és a zágrábi magyar nagykövetség, az INA olajipari társaság támogatásával – derül ki a közleményből.

Tony Cetinski a legnépszerűbb énekesek egyike Horvátországban és a régióban. ő volt a második, aki részt vehetett Horvátország képviseletében az Eurovíziós Dalfesztiválon 1994-ben. Emellett számos zenei fesztivál győztese és szakmai díj birtokosa. Kulturális tevékenységét állami kitüntetéssel is elismerték. Műfaja a pop és a crossover. Több mint két évtizedes énekesi pályafutása során olyan sztárokkal volt alkalma együtt koncertezni, mint José Carreras, a világhírű tenor és a popikon Michael Bolton.

Danijela Lovoković, Eszék volt alpolgármestere a Glas Slavonije megyei napilap egy korábbi cikkében Rúzsa Magdit „nagy magyar popcsillagként” jellemezte, akiről úgy hírlik, hogy ő „a magyar Beyoncé”. A Mohácstól alig egy órányi autóútra lévő Eszéken és környékén – a Drávaszögben, valamint Kelet-Szlavóniában -, jelentős számú magyar él. Rúzsa Magdi októberben a drávaszögi Vörösmarton (Zmajevac) lépett színpadra.

Ezúttal azonban nem csak a magyar közönség, hanem az őt nem ismerő, többségében horvát közönség tetszését is el kell nyernie, hiszen ezzel a koncerttel Magyarország Horvátországot üdvözli az EU-ban, és várhatóan több mint tízezren gyűlnek majd össze ünnepelni az eszéki vár főterén – nyilatkozta a koncert egyik szervezője, Dezső János zágrábi kulturális szakdiplomata.

Hozzátette, a koncertre a szervezők nemcsak a környékbeli magyarokat és horvátokat várják, hanem a magyarországi, többek között pécsi és mohácsi horvátokat és magyarokat is, „hiszen nem kis esemény, hogy a két ország egy államközösséghez, az EU-hoz fog tartozni”.

Hozzászólások lezárva.