Naptár

2013. május
h K s c p s v
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Kategóriák

Recent Posts

Legutóbbi hozzászólások

Fórumlista

Blog: Ez a téma Malmőben – 8. rész

vers_mindenkinekTudósító: Sebők Judit
Forrás: eurovision.tv

Olasz macsó, Oroszország hangja, örmény rock banda és az idei vicces fiú. A következő négyesben van minden, humor, könnyek, nagyívű balladák és Cézár. Természetesen nem a híres római, hanem egy különleges hangú román előadó, akinek a hangmagassága néhány ember fülét talán bántja, de épp ettől különleges. Az orosz The Voice győztese, Dina is képes leénekelni a csillagokat, az örmények a Földünkért aggódnak, az olaszok pedig idén a női szavazókban bíznak.

Amikor egy olasz pasi balladát énekel, eközben zongorázik és érzékien a kamerába néz, akkor a mögöttes szándék nem más, mint hogy a gyengébbik nemet szavazásra bírják. Bevallom egy percre talán még én is elbizonytalanodtam, hiszen Marco Mengoni jó pasi, kár lenne tagadni. Ráadásul az olasz nyelvben is van valami varázslatos, valószínűleg a többség azt hiszi, hogy egy fájdalmas szerelemről szól a dal. Nos, ez nem így van, persze van itt romantika, de korántsem olyan nyílt formában, mint ahogyan mások énekelnek erről a mesés érzésről. Énekel a hibákról, amelyekből tanulnunk kell, a háborúkról és az ezeket követő békéről, minden rosszról, amit valami jó követ és a nőről, aki a legfontosabb. Tulajdonképpen ennek a dalnak sincs komoly mondanivalója. 3 perc a semmiről, de az olaszok értenek ahhoz, hogy ezt a semmit hogyan kell eladni. Végre valaki nem akarja ránk erőszakolni a szerelem érzését, és a halálos fájdalmat sem énekli meg. Kellemes, talán ez a legjobb jelző, és nem baj az ha a női szíveket célozzák, a sok miniszoknya és tűsarkú mellé nekünk is jár egy kis élvezet.

VILÁGBÉKE-DAL. Ilyen is kell az Eurovízió színpadára. Az orosz Dina a hazai The Voice döntőjét állítólag több mint egy millió szavazattal nyerte meg. Ez érthető, hiszen a hangja lenyűgöző, de a dala témáján nem hiszem, hogy sokat gondolkoztak. A szépségkirálynő választások óta tudjuk, hogy a világbéke menő téma. Jogos a felvetés: miért ne lehetne erről énekelni? Tulajdonképpen a dal arról szól, hogy mi lenne, ha megváltoztathatnák a múltat, szabadon dönthetnénk, többet segítenénk egymásnak, és mi lenne, ha Dina mindenkit rávenne, hogy higgyen. Csodás gondolatok ugye? Tényleg szép és elgondolkodtató, de kimondottan nem újszerű. Viszont eléggé hatásvadász ahhoz, hogy Európa könnyeket hullajtson. Ebben a három percben biztosan mindenki el fog gondolkozni arról, hogy „mi lenne, ha…” és szinte látom lelki szemeim előtt, hogy a tévéképernyők előtt és az arénában is ölelő roham tör majd mindenkire. Vagy nem. De a lehetőség megvan. A dal szép és jó pont annyira, hogy kihasználja a rendelkezésre álló három percet.

VILÁGBÉKE-DAL II. Úgy tűnik az örmények és az oroszok ugyanabba a „kalapba nyúltak”, amikor témát választottak. Bár a Dorians esetében kicsit talán a környezetvédelem is befigyel. Amikor a magányos bolygóról énekelnek, és arról, hogy ki tehette ezt a sok rosszat, valamiért a 2011-es finn versenyző, Paradise Oskar dala jut eszembe. Ki változtathat ezen a helyzeten? Ki mentheti meg a Földet? Ki állíthatja meg a rossz történéseket? Lehet, hogy elcsépelt kérdések, de az orosz és az örmény produkció esetében felüdülés, hogy valakik végre nem a kínzó, de mégis édes szerelemről énekelnek. Persze a problémákra megoldást nem találnak, de legalább ügyesen összeszedték a kérdéseket.

Végül, de nem utolsó sorban ideje, hogy foglalkozzunk az idei verseny egyik legkülönlegesebb hangjával rendelkező énekessel. A románok idén nem vették túl komolyan a versenyt, ami kissé meglepő, mivel az elmúlt években ígéretes produkciókkal álltak színpadra. Cezar a szerelemről énekel. Arról a szerelemről, ami ragyog, mint a gyémánt, hatalmas, mint a hegyek és ezt még sokféleképpen ragozza. „Ez az én életem” hangzik a refrén és mivel nem tart örökké, ki kell használni minden adódó lehetőséget. Mindig fontos egy dal témája, de az az igazság, hogy amikor ő kiereszti a hangját, senkit sem érdekel, hogy miről vagy kiről énekel. Üvegvágóval vetekszik a magas C-je és ezt előszeretettel mutogatja is. A közönség és a szakma talán nem, de ő magát viszont nagyon is komolyan veszi és ez a legfontosabb. Ki tudja, lehet, hogy a különcsége repíti a döntőig?

Hozzászólások lezárva.