Naptár

2012. augusztus
h K s c p s v
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Kategóriák

Recent Posts

Legutóbbi hozzászólások

Fórumlista

Blog: Török nemigen az Eurovízióra

Szerző: Klész Imre

A napokban megjelent az oikotimes.com eurovíziós bulvárlapon, hogy a török TRT közmédium vezetője az Eurovízió blokkszavazása miatt a visszalépést fontolgatja. Ráadásul már idén visszaléptek volna, de mivel a kedves szomszéd rendezte a versenyt, nem hagyhatták ki a 2012-est. A harmadik tétel a cikk szerint az, hogy Tarkant már többször kérték az ország képviseletére, de a blokkszavazás miatt megjósolható bukás kerékbe törné a karrierjét, így 2013-ban sem fogják őt indítani.

Az izraeli nemzeti döntős tervek valutakonvertálási hibával tűzdelt bonyodalmai után megkérdeztem egy török eurovíziós szakújságírót, hogy tisztázza a fentieket, mielőtt írok róla. Nos elmondta, hogy a TRT elnöke valóban nem örül a blokkszavazásnak. Igaz, mi megbeszéltük, hogy ugyan már, mi ez a hiszti? Sok török küld haza szavazatokat, de ha egy dal rossz ÉS nincs megfelelően tálalva a tévénézőknek, bármelyik elődöntős ország kieshet a döntőből. A Tarkanról szóló hírek is igazak, annyi extrával, hogy az énekes biztosra akar menni, valószínűleg még nem született meg az a dal, amivel újra Isztambulba lehetne repíteni az Eurovíziót. A 2013-as részvétel nincs veszélyben, viszont a 2014-es annál inkább, ugyanis választások lesznek Törökországban. Az iszlám pártok megerősödése várható, és ha belegondolunk abba, hogy az ő köztévéjüknek is ki kell szolgálnia bizonyos szinten az aktuális politikai erőt, ez nyomós indok arra, hogy ne vegyenek részt egy ilyen versenyen.

Én még mindig nem voltam meggyőzve arról, hogy ez valós és nyomós indok lenne. Az aktuális török politikai elvárás szerint férfi énekest kell küldeni, annak pedig törökül kell énekelnie. Az elmúlt években ezt az igényt a Mor ve ötesi teljesíteni tudta. Viszont nem szeretnének még egyszer olyan produkciót küldeni, ahol hiányosan felöltözött énekesnők angolul énekelve lépjenek a színpadra. Folyamatos konfliktus forrása az, hogy a TRT önhatalmúlag választja ki versenyzőjét, hónapokig azon csámcsog a média, hogy vajon kit küldenek, utána pedig arról, hogy miért azt választották, akit. További konfliktus, hogy az előadók angolul szeretnének énekelni a versenyen, nem törökül.

Mindezek ellenére az Eurovízió még mindig népszerű Törökországban. Konklúzió nem sok vonható le a fentiekből, csak találgatások. Vagy indulni fognak 2014-ben is, vagy nem. Ha tényleg az a cél hogy kilépjenek a versenyből, akkor valószínűleg egy hastáncosnőt fognak küldeni egy rossz dallal, kiesnek az elődöntőből és akkor meg is teremtődött az ok arra, hogy ne küldjenek senkit legközelebb.

45 hozzászólás Blog: Török nemigen az Eurovízióra

  • Az azért vicces, hogy pont Törökországnak esik rosszul a blokkszavazás, amikor olyan pofátlan módon vállalták azt például Bakuban, hogy mielőtt az azeri, illetve a török bemondók ismertették volna, kinek adták a 12 pontot, az azeriek és a törökök éljenezni kezdtek (tudatva ezzel, hogy úgyis a testvérek kapják a maximált). Sőt, a török bemondó még egy kedves kis monológot is előadott Azerbajdzsánnak.

    Szerintem arról van itt szó, hogy szívbe döfött kés volt nekik Düsseldorf.

    Mindezek ellenére nehezen elképzelhető, hogy Törökország távozzon a versenyből… ne is tegye. De onnantól kezdve, hogy San Marino még mindig részt vesz, már minden lehetséges… 😀

  • Magister

    „Ha tényleg az a cél hogy kilépjenek a versenyből, akkor valószínűleg egy hastáncosnőt fognak küldeni egy rossz dallal, kiesnek az elődöntőből…”
    Hastáncosnő lép fel egy pop-shit dallal? Biztos a dobogó.

  • gyokub

    Hát nem tudom, hogy ezt a török köztévé most komolyan veszi-e vagy sem. Úgy beszélnek a blokkszavazásról, hogy közben ők is ugyanezt csinálják a jóbarát azeriekkel. Plusz a török diaszpóra az egyik legnagyobb Európában. A németektől, a beneluxiaktól, a franciáktól mindig sok pont érkezik a török produkcióra az ott kint élő török vendégmunkások miatt. Elismerem, nem könnyű megnyerni ezt a dalversenyt, de a törököknek még így is 1000x nagyobb esélye van megnyerni ezt a versenyt a blokkszavazás mellett is, mint nekünk „kicsi” magyaroknak, sajnos. 🙁

  • gyokub

    2011-ben csak azért tudtak kiesni, mert egyrészt kevésbé tetszetős volt az akkori produkció, másrészt az előbb említett országok nem szavazhattak az ő elődöntőjükben. A törököknek ilyen téren pechük volt. Ha pl. az oroszok idén a nagyik helyett egy másik rossz produkciót küldtek volna, akkor lehet, hogy kiestek volna pont azért, mert az elődöntőjükben nagyon kevés kelet-európai ország volt, akikre támaszkodhattak volna.

  • Pitbull

    Vihar egy pohár vízben! A törökök NEM fognak távolmaradni a versenytől, erre fogadni mernék. Egyébként mi a baj a hastáncosnőkkel? Hozzátartoznak a török kultúrához, igenis helyük van az Eurovízión. Különben is, nekem tetszett a Düm Tek Tek, Hadise-ről nem beszélve! 😛

  • Dani

    Csak ezt ne! A legrosszabb dolog (számomra), ami az Eurovízión megtörténhet, az Törökország visszalépése! Ez SOHA ne forduljon elő, én nem szeretném!

    És igen, én is gyűlölöm a politikai szavazást, de azt meg kell említeni, hogy ők is az egyik ilyen páros tagjai.

  • Gabiii

    Csináljunk „Sajnáljuk együtt Törökországot a blokk szavazás miatt” klubbot 🙂 De ezt ők se gondolhatták komolyan! Én majdnem leestem a székről ettől a cikktől. Nekem annyira nem hiányoznának , mert 2003 óta csak a 2010-es produkció tetszett, de azért minél több annál jobb 😛

  • Még ha mi mondanánk ezt, akkor megérteném, de hogy ők.. Egyébként én is biztos vagyok benne, hogy nem fognak távozni a versenytől!

  • force

    Ismét gáz, amit a törökök csinálnak, de már meg se lep. Tőlem nyugodtan otthon maradhatnak, a görögökkel együtt.

    • János

      Törökország már annyi ilyen táncos produkcióval rukkolt elő,melyben egy szál szalag takarta el a hölgyeket. Ha annyira komolyon gondolták volna,akkor nem küldték volna ki az Eurovízióra őket. Utólag már késő bánat eb gondolat.
      Egyébként ha az ember egy tipikus törököt akar mondani,akkor úgyis az alul öltözött hastáncosnők jutnak az eszébe…

  • ubulthebest

    Én sem értem ezt a hisztit… Lehet hogy a 2011-es kiesés után az is fáj nekik, hogy idén „csak” hetedikek lettek?? Mert nekem rémlett valami olyasmi, hogy minimum top5-be várták, bár lehet hogy rosszul emlékszem, (ha igen akkor bocs). Szóval szerintem is csak azért hisztiznek, hogy beijesszék európát és jövőre még többen szavazzanak rájuk, nehogy visszalépjenek az utána következő évben… :S
    Szerintem is a hastáncosnők a legtipikusabb török produkció, amit csak küldeni tudnának…

  • Csengettyű

    Szerintem ez a blokkszavazós hiszti még mindig a tavalyi kiesésről szól, miután hozzászoktak, hogy minden évben döntőbe jutnak, kellemetlen meglepetés volt 😀
    A legkedvencebb eurovíziós országom, úgyhogy még sok sikeres versenyzést nekik! A rockbandáikat különösen szeretem, de most, miközben ezt írom, épp török popzene megy a háttérben, úgyhogy nekem lényegében mindegy, hogy mivel indulnak, úgyis jó lesz… de a török nyelvű dal ötletét határozottan támogatom!! 🙂 (Még mindig imádom a török nyelvet…)
    Tarkanról meg annyit, hogy ez annyira tipikus, mindegyik híresebb énekes azt hiszi, hogy egy gyengébb szereplés annyit árthat a karrierjének… (lásd: britek)

    • Szerintem a franciák is ezért döntöttek a mellett, hogy inkább a fiatal tehetségeket segítek. Idén egyikét küldték a legnagyobbaknak, sőt a leghíresebb indonéz énekesnőt, és lásd.. remek produkció, remek dal, de abszolút leértékelés.

      • Csengettyű

        Oké, de ha valaki az Eurovízión rossz helyezést ér el, akkor attól még nem lesz vége a szépen felépített karrierjének 😀
        Idei francia szereplés: a dal valóban jó volt, de a hanggal voltak problémák, és a színpadi megjelenítés se volt tökéletes. Az igaz, hogy végezhetett volna feljebb, de ez nem csak róla mondható el. A nézők ízlésével nem tudunk mit csinálni 😀 Mellesleg évekkel ezelőtt is indítottak aránylag jól ismert előadót (Patricia Kaas), és egész jó helyezést értek el vele.

  • StanB

    Szerintem nem fog törökország visszalépni, de ez a blokkszavazás miatti hercehurca azért kicsit sok, még a két leggázabb dalukkal (2005,2006) is a top15!!-ben voltak. A 2011-es bukás azért várható volt, mert még a legjobb ESC országok is egyszer-kétszer kieshetnek.Teljesen megértem az énekeseket is hogy angolul akarnak énekelni mert angol dallal a legnagyobb az esély a jó helyezéshez,de a 2008-as 7.hely török nyelvű dallal sem szégyen, ha meg ennyire maximalisták akkor tegyék azt mint olaszország, hogy visszalépnek egy jó időre rendbeteszik a dolgokat és utána küldenek egy gáz dalt és 2.hely…

    • Pitbull

      Örülök,hogy nem nekem kellett leírnom az utolsó mondatod második felét… 😀
      Kapjon most már valaki más is a pofájára Raphael miatt! 😀

    • Robek

      Miért lenne gáz a 2011-es olasz dal. Gáz aki gáznak írja. Inkább gondold mint gázosíts! Köszi. Az idei francia dal meg olyan volt mint egy rossz R-GO másolat egy igazán gáz produkcióval. Illetve nem is volt az produkció…csak ugra bugra egy rossz nyivákolásra. Ugye nem nehéz rosszat találni másoknak tetsző dalban? Mindegyik dalt tudnám az égig emelni és a földbe döngölni is. Próbáljuk meg mások ízlését tiszteletben tartani. A gázt meg is lehet indokolni…

      • StanB

        A 2011-es olasz dal nekem 3 percnyi unalom és 2.hely na ne vicceljenek már velem.A fél mezőnynek jobb dala volt mint ez.Ha neked ennyire tetszik akkor oké, de ízlések és pofonok. Nekem ez nem tetszik neked Anggun dala, ez van…

      • ..és csak a francia dallal tudtad kifejezni ezt a nagyon értelmes dolgot? Attól, hogy neked nem tetszett, még egyáltalán nem volt rossz!

  • StanB

    Amúgy nem kellene azért kioktatni valakit mert kimondja a véleményét!

  • Robek

    Nem tehetek róla, hogy ilyen szép és okos vagyok 🙂

  • Robek

    és tökéletes zenei ízléssel megáldott! +

  • Máté94

    Törökország szerintem nyugodtan kussolhat,mert egész jó helyezést szoktak elérni minden évben,a 2011-es török dal is tetszett,örültem volna ha továbbjut,ami a blokk szavazást illeti ismét kussoljanak mert Belgiumban,Németországban,Franciaországban,Hollandiában és itt Magyarországon is elég sok török él és előszeretettel szavaznak haza.Ha meg visszalépnek sok időre akkor vissza akkor visszalépnek,nem tud érdekelni.

    „Próbáljuk meg mások ízlését tiszteletben tartani.” Épp ez az hogy te nem tartod tiszteletben,mert StanB legázozta az olasz dalt,erre te rögtön írtad hogy gáz az aki gáznak írja.
    Nos,az a dal szerintem egyenlő egy kalap szarral mint ahogy Anggun dala is.Te szereted az olasz dalt,oké,hurrá,tök jó,azt a dalt is kell szeretnie valakinek.

    • Úristen…. írjátok, hogy így meg úgy tiszteletben kell tartani mások véleményét, erre mindenki belefűzi a „jáj de szar volt Anggun”-féle mondatot a hozzászólásába! Nem hiszem el, hogy ennyi az átlag IQ szint….

      • Pitbull

        Csak csendesen jegyezném meg, hogy Máté94 odaírta a hozzászólásában a „szerintem” szót, mint ahogyan szerintem is egy kalap „s(h)itt” volt a „frandonéz” hölgy dala, a tavalyi olasszal egyetemben, de itt már alaposan bejön a képbe az ízlés meg a pofon dolga, kár is ezen tovább pörögni!

        Béke!

      • Tudod mit, erre nincs kedvem reagálni!

      • Máté94

        Jó hogy nincs,mivel tudod hogy nem neked van igazad.Nem veszekedni akarok,de tényleg így van.

      • Azért nincs kedvem válaszolni, mert úgyis „nektek van igazatok”.. Ja, és ha „tiszteletben tartanád” más véleményét, akkor nem szaroznál semmit telibe. És igen, szoktam gondolkodni, köszi a kérdést.

      • Máté94

        Te amúgy gondolkozol mi előtt írsz?Ember,én írtam hogy tiszteletben tartom más véleményét meg ízlését de attól még szarnak találom.Szóval ne átlag IQ szintezzél légy szíves!

      • Sok minden van, amit kéne tisztelni. Sorolom:
        -a másik véleménye, oké.
        -nemcsak a másik véleményét, a másik embert is! Nem azért van fórum, hogy itt alázzuk egymást, meg „nekem van igazam”, meg IQ-szint…
        -a minőség! Nem mondok olyant egy minőségi dalra (ami mögött laikus füllel is hallható, hogy meló van), hogy gáz, és ha nem is a zsánere valakinek az az olasz szám, nézze a jó oldalát: lehet még hallani élőzenét az Eurovízión, ahol ugye nem is olyan rég karmesteres nagyzenekaros előadások folytak…
        -a magyar helyesírást…
        -engem, aki nem azért olvasom a hozzászólásokat, mert véletlenül eltörtem a Mónika-show DVD-t.

        Azért, mert a cikk témája alapvetően egy orbitális baromságon alapul (szegény törökök sajnáltatják magukat a blokkszavazás miatt), nem feltétlenül kell nekünk is igazodni. Olyan apróságon robbant ki a dolog, most meg nem tudom hányadik vagyok én, aki beleütöm az orromat, csak már eléggé idegesítő, amit csináltok. Miért kell egérből elefántot csinálni? Olvassátok már el ezt a párbeszédet úgy, mintha kívül állóak lennétek, vagy kérjetek meg valakit a lakásból. Ennyire unja már mindenki a nyarat? Én éppen költözöm, szóval lehet jönni vakolni, aki nem tudja magát lekötni! Köszönöm.

        (Ezt ne vegyétek támadásnak, csak próbállak titeket megvilágosítani…)

      • Most nagyon röhögök, mert vicces, hogy mindenki az „IQ szint” kifejezéssel foglalkozik, amit így visszanézve le se kellett volna írni, úgy talán azt is meglátjátok, amit valójában próbáltam kifejezni. A lényeg az akart lenni, hogy ha „valaki” a mások véleményének tiszteletben tartásáról tart előadást, az ne úgy fejezze ki magát, hogy „egy kalap szar volt”… ja bocsánat, egy „szerintem” szóval megfűszerezve az egészet.

      • Egyébként furcsa, hogy az IQ szintre mindenki felkapja a fejét, bezzeg a múltkori „nagyon csökken az átlag életkor” dolgot szépen elengedtétek a fületek mellett… szerintem semmivel sem voltam sértőbb, mint az, aki azt írta.

  • Lali

    Nagyon gusztustalannak tartom, hogy pont a törökök verik magukat a blokkszavazás, meg a haveri pontosztogatás miatt, amikor fél Európából a török vendégmunkások állandóan hazaszavaznak. (Hogy egyébként mennyire lenne nyerő a török stílus, az kérdéses.) A 2011-es kiesésükről meg annyit, hogy nem juthatnak folyton döntőbe, jó, hogy azt nem várják el, hogy állandóan TOP 3-ban legyenek. (Személy szerint már nagyon várok egy orosz, ukrán, azeri kiesést is, de ez itt most off) Örüljenek, hogy egy év kivételével mindig a döntőben voltak, sok ország összetenné a két kezét ezért az eredményért. Ha akarnak, akkor menjenek, engem ne izgatnak, ne vagyok amúgysem vevő a stílusukra.
    Meg ez a mostani hozzáállásuk is a versenyhez tök gáz. Eddig sem volt túl szimpatikus számomra az ország, de az ilyen beböfögések miatt soha nem is lesz az.

  • Mindig mondom hogy gyertek inél többen rajongói találkozóra! Ezt azért mondom, mert ott együtt sírunk és nevetünk a másik fél borzasztó zenei ízlésén és senki nem sértődik meg a másikra. Mindenkinek vannak „gyenge pontjai”. De ez van, úgy tűnik, még mindig népszerűbb otthon, a számítógép monitora mögül megmondani a frnakót. Vagy rá akarja erőltetni az egyik fél a másikra a saját zenei ízlését, vagy az egyik fél kötelességének érzi mindenáron megvédeni kedvencét a másikkal szemben. Így hozzászólásokon keresztül egyáltalán nem viccesek ezek a bezsélgetések, élőben annál inkább. Néha amikor össze tud jönni a baráti társaság, szoktunk közös nézéseket rendezni, bár ez a nemzeti döntők időszakára szokott igaz lenni. Visszakanyarodva a törökökre, szerintem sem jó hozzáállás az övéké, ebben talán minden hozzászóló egyet ért. Nekem ök az egyik kedvenc országom, fájna ha kimaradnának. Hande Yenert kelle küldeniük jövőre, ő már úgyis sokszor akarta, de gondolom a „piros telefon” megcsörrent a TRT-nél és lebeszélték a vezetőséget erről az ötletről. És tavaly az is kiderült, hogy tökmindegy mennyi vendégmunkásuk van Európában, a rossz az rossz.

    • Nyugi Imi, ez mindenhol így van… Mi az osztállyal jövőre sorosak leszünk diákhéten (szóval kell állítani diákigazgató-jelöltet, meg csinálni kampányfilmet, élőműsort, stb.), és már most megy a balhé (persze Facebook-on), de amikor arról volt szó, hogy összeülünk, iszunk, és megbeszéljük normálisan, nyolcan tudtunk megjelenni. Pff…
      Héé, tavaly nem voltak rosszak a törökök! Csak a színpadon nem tudtak semmi értékelhetőt felmutatni, de a dal kifejezetten jó volt. :))

      • Tavaly alakult egy csoport a facebook-on, hogy ne a Yüksek Sadakat induljon az Eurovízióra. Hát nem jött be 🙂

      • A diákhetet meg megmentheted úgy, hogy összeírod a viták okait a Facebook-ról, és ha bent tud lenni a teljes osztály a teremben valamelyik szünetben, akkor gyorsan felveted a viták forrását és hátha sikerül gyors megoldást találni 🙂

      • Csengettyű

        (Tényleg jó dal volt, de én szinte minden olyan dalt szeretek, ami általános népszerűtlenségnek örvend :D)
        Tudom én, tavaly tavasszal belelkesedtünk mi is, hogy diákhét így meg úgy, aztán amikor augusztusban próbálni kezdtünk, tíz volt a max. létszám, amikor megbeszélni mentünk, szintén… októberben, utazás után, olyan háborús hangulatba érkeztem vissza, hogy csak na, mindenki tiszta feszült volt, veszekedések, satöbbi… (Aztán idén szalagavató, kezdődik az egész elölről…)

  • tkrisz

    Nagyon sok jó török zene van. Sajnos, általában nem túl ízlésesen választanak közülük. Szerencsére van azért kivétel is. Pl. 1997 vagy 2010.

  • Csengettyű

    Jó vicc.

  • StanB, légyszi ne a legfrissebb cikket offold. A fenti dal nem szabályos.

  • StanB

    Jó érzés lopni a nevemet?