Naptár

2012. július
h K s c p s v
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Kategóriák

Recent Posts

Legutóbbi hozzászólások

Fórumlista

Összefoglaló az Eurovízión résztvevő országok eredményeiről – 1. rész

Szerző: Mádi Sándor
Forrás: old.eschungary.hu

Tombol a nyár, az idei versengés már lecsengeni látszik, lassan elkezdődik az újabb Eurovíziós szezon. Volt olyan ország amelyik a két elődöntős rendszer óta (2008) minden alkalommal kvalifikált a döntőbe, volt amelyik csak néhány alkalommal, sőt volt amelyik még egyszer sem. A 3 részes cikksorozatban egy-egy rövid áttekintést adok minden ország elért eredményéről.

1. Albánia: Eddig csak egy alkalommal, 2011-ben nem jutottak döntőbe. Habár legtöbb alkalommal a tíz legjobban kívül végeztek, idén Rona Nishliu elhozta az ország eddigi legjobb 5. helyezését, előtte a 7. helyezett Anjeza Shahini volt a legsikeresebb. A 2013-as dalversenyt illetően is egyike lesz azon országoknak, melyek elsőként jelentik be indulójukat.
2. Ausztria: Az elmúlt 5 évben kétszer indultak, 2011-ben és 2012-ben. Sikereik 50-50%-ban oszolnak el, hiszen Nadine Beiler 2011-ben döntős lett, viszont idén a Trackshittaz csak az utolsó, 18. helyig jutott az első elődöntőben.
3. Azerbajdzsán: 5 alkalom 5 top 10-es helyezés, kétség kívül tudja Azerbajdzsán hogyan kell jó dalokat küldeni. 2011-ben megnyerték a düsseldorfi versenyt, így idén Bakuban tartották az Eurovíziót. 3., 4., 5. és 8. helyezés kötődik hozzájuk, ami lássuk be, kecsegtető.
4. Belgium: Tom Dice a 6. helyre repítette az országot 2010-ben, és ez az egyetlen alkalom eddig, hogy döntőbe jutottak. Legjobb helyezésük egy első helyezés 1986-ból, melyet Sandra Kim szerzett.
5. Bosznia-Hercegovina: Vegyes eredményekkel, de minden alkalommal sikerült az elődöntőből kvalifikálniuk. Legjobb helyezésük egy 3. hely 2006-ból, érdekesség hogy az azt követő két legjobb helyezés (6. és 7.) ugyanahhoz a névhez, Dino Merlinhez (1999, 2011) kötődik.
6. Bulgária: Eddig döntő nélkül álló ország, bár idén Sofi Marinovának egy hajszálon múlt a továbbjutás. 2007-ben Elitsa Todorova és Stoyan Yankulov az eddigi legjobb, 5. helyezést érte el Bulgáriának.
7. Ciprus: Döntős ország kétszer lett, 2010-ben valamint 2012-ben, amikor Ivi Adamou a 16. helyhez segítette az országot. Legjobb helyezésük három alkalommal is az 5. hely (1982, 1997, 2004).
8. Dánia: 5-ből 5 alkalommal döntő, kétszer top 5, mely Chanée & N’evergreen és az A Friend In Londonnak köszönhető. Dánia legjobb helyezése 1963-ban és a 2000-es svéd verseny alatt elért győzelem.
9. Észtország: Két alkalommal kényszerültek kihagyni a döntőt (2008, 2010), háromszor viszont sikerrel vették az akadályt. 2001-ben hozták el először és eddig utoljára első helyüket Tanel Padar, Dave Benton & 2XL segítségével.
10. Finnország: 5 alkalomból háromszor (2008, 2009, 2011) érték el a döntőt, elért eredményeik viszont minden esetben a top 20-on kívül estek. Legjobb helyezésük egy első hely 2006-ból, amikor is a Lordi meggyőző 292 pontos győzelmet aratott Athénban.
11. Görögország: Egyszer sem estek ki az elődöntők során, eredményeik is elég kecsegtetőek, habár idén csak a 17. helyen végeztek. 2008-ban Kalomira megszerezte a bronzérmet, melyet korábban már ketten is elértek, sőt 2005-ben nyerni is tudtak Helena Paparizouval, akinek egyébként az Antique tagjaként az egyik harmadik helyezés is köszönhető.
12. Grúzia: 3 előkelő helyezés, egy kizárás (2009) és egy kiesés (2012) kötődik a kaukázusi országhoz. Legjobb eredményük két alkalommal is 9. hely, melyet 2010-ben Sofia Nizharadze, 2011-ben pedig az Eldrine ért el. Anri Jokhadze idén túl mókásnak bizonyult a továbbjutáshoz, így kihagyni kényszerültek a döntőt.
13. Izrael: Háromszor voltak a döntőben, egyszer a top 10-ben, Boaz által 2008-ban. Izraelhez 3 győzelem kötődik (1978, 1979, 1998), legismertebb talán a legutóbbi, Dana International, aki 2011-ben újra képviselte országát, korábban elért sikerét viszont nem sikerült felülmúlnia, a döntőbe sem sikerült bejutnia.
14. Izland: Minden alkalommal sikerült továbbjutniuk, azonban az esetek többségében a tabella alján végeztek, leszámítva Yohanna 2. helyezését, melyet 1999-ben Selma is elért.
15. Írország: A legtöbb győzelemmel bíró Írország az elmúlt években nem túl sikeres eredményeiről híres. Döntőbe három alkalommal jutottak, 2011-ben és 2012-ben is a Jedward vitte őket a döntőbe, bár a 2011-ben elért 8. helyezést 2012-ben csak egy 19.-el tudták megfejelni az ikrek. Első helyezéseik évei: 1970, 1980, 1987, 1992, 1993, 1994 és 1996.

A folytatás 2012.07.27-én, pénteken következik.

28 hozzászólás Összefoglaló az Eurovízión résztvevő országok eredményeiről – 1. rész

  • Dani

    Albánia 2011-ben esett ki az elődöntőben, nem 2010-ben, ha 2008-tól nézzük.
    Stoyan és Elitsa Bulgáriából nem érdemelték meg a döntőt szerintem, ahogy a Lordi sem a győzelmet. Még a döntőt sem.
    Dánia 1963-ban is nyert (Grethe és Jorgen Ingmann-Dansevise).

    • Csengettyű

      Igen, Albánia valószínűleg elírás 🙂
      Az meg, hogy ki milyen helyet érdemelt vagy nem érdemelt meg, teljesen szubjektív.

  • force

    Az alábbi országokat szeretném végre döntőn kívül látni: Azerbajdzsán, Bosznia-Hercegovina, Görögország.
    Akik pedig megérdemelnék végre (ezek közül az országok közül): Izrael, Horvátország, Belgium/Bulgária.

    • Dani

      Akiket én szeretnék kívül látni: Bosznia-Hercegovina, Oroszország, Ukrajna.
      Akiket pedig szeretnék döntőben látni: Ausztria, Belgium, Bulgária, Ciprus, Fehéroroszország, Hollandia, Horvátország, Izrael, Lettország, Málta, Montenegró, Portugália, San Marino, Svájc, Szlovákia.
      visszatérésüknek nagyon örülnék: Andorra, Csehország, Lengyelország, Örményország, Luxemburg, Marokkó, Monaco.
      Debütálásuknak nagyon örülnék: Algéria, Egyiptom, Jordánia, Libanon, Vatikán, Tunézia, Katar, Kazahsztán, Koszovó, Liechtenstein, Líbia (de hát ez sok országnál nem megoldható, max. Izrael visszalépésével)

      • Csengettyű

        Vatikán XD
        Én az örmény visszatérésnek örülök, jó dalaik szoktak lenni (kivéve a tavalyi borzalom), Andorrának úgyszint, de őket ugye hiába várjuk 🙂
        Hogy kiket szeretnék döntőben és döntőn kívül látni, az a daloktól függ, de a három nagy kedvenc, akiket mindig a döntőbe várok, az Törökország, Moldova, és Finnország, és jó volna végre egy döntős helyezés néhány országnak (amiknek nagy részét Dani felsorolta).
        Hadd kérdezzem meg: mi bajotok Bosznia-Hercegovinával?

      • force

        Na én ezzel nem teljesen értek egyet. Ez a fesztivál nem Európa országainak szól véletlenül? Algéria, Egyiptom, Jordánia, Libanon, Tunézia, Katar, Kazahsztán és Líbia pedig nem tartoznak Európához. Mint ahogy földrajzilag elvileg Izrael, Azerbajdzsán, Örményország és Grúzia se. Bár ezen azért mennek a viták.
        Én lényegében azt vallom, hogy oké, Izrael, Azerbajdzsán, Örményország és Grúzia még rendben, de több NEM európai ország ne vegyen részt.
        Luxemburgnak, Andorrának és Monacónak örülnék viszont én is.

      • force, az Eurovízió egy szervezet neve, nem Európa országait jelenti. Nincs köze az Európai Unióhoz sem. Ciprus sem tartozik Európához földrajzi értelemben. Az Eurovíziós Dalfesztiválhoz a versenyt szervező EBU tagjai indíthatnak versenyzőt, a szabályzatukban földrajzi megkötés nincs tagfelvételre. Tévhit, hogy az Eurovízió csak Európának szól, bár az egyszerűség kedvéért „Jó estét, Európa” felkiáltással szoktak köszönni a helyi házigazdák a verseny elején.

      • force

        Én ezt pontosan tudom, h azok az országok vehetnek részt, amelyek az EBU-nak aktív tagjai, de akkor nem kell ilyen néven meghirdetni egy versenyt, egyébként meg teljesen mindegy, mert ezek az országok, ha eddig nem vettek részt, ezután se nagyon fognak. Persze Marokkó simán visszatérhet, de ha az eddigi 22 évben nem tették meg… Libanon pedig pont Izrael miatt nem fog sose indulni, 2005-ben megtehették volna, mégis visszaléptek. Szóval hiába tagjai az EBU-nak, azért akadnak még gondok az részvétel körül

      • force, írj egy levelet az EBU-nak, amiben kifogásolod a verseny megtévesztő nevét. Szerintem ki fognak nevetni.

      • Gondolom a „Good evening Europe, Asia and Africa” túl bonyolult lenne 😀

      • Mondjuk én nem igazán örülnék annak, ha elázsiasodna/keletiesedne a verseny.

  • Szlovákia érdemelne meg végre egy döntőbe jutást vagy győzelmet!

    • Levi21

      És Szlovénia!!! De nagyon! Minden évben alulértékelik őket (kiv. 2010).

      • khm Szlovákia dalai mindig a legjobbak között vannak, erre puff még döntőbe se jutottak!

      • Gabiii

        Azért nem kell túlozni 🙂 Eddig szerintem 1 daluk érdemelt volna továbbjutást egyértelműen a többinél mindig voltak problémák.

      • Megkérdezhetem, hogy melyik?

      • Csengettyű

        Szerintem nem, nekem a visszatérésük óta pontosan minden második daluk tetszik. (Vagyis: Horehronie, Don’t close your eyes a kedvenceim között vannak, a másik kettőt nem szeretem.

      • Én vagyok az egyetlen aki imádja az I’m still alive-ot?? 😀

      • Gabiii

        Az I’m still alive szerintem szörnyen unalmas dal pedig én szoktam szeretni a balladákat, ezt még megfejelték egy borzalmasan szóló élő előadással 🙁 idén is a hanggal voltak nagy problémák (pedig nagyon bíztam benne mert a dal tetszett). A Horeronie is azért esett ki szerintem mert hamis volt ennek ellenére szerintem az továbbjutást érdemelt volna. Az első daluk (már nem emlékszem ) pedig pont hangilag volt nagyon okés de a dal nagyon fura volt , nekem nem tetszett.

  • Pitbull

    Azerbajdzsánról annyit, hogy (szerintem)az öt közül éppen a leggyengébb (jobban mondva az egyetlen gyenge) dalukkal tudták tavaly megnyerni a versenyt, idén Sabina dala sokkal jobb volt a múlt évi „nyálömlenynél”, nem beszélve a korábbi három dalról, amik nálam az adott évben kivétel nélkül a kedvencek között voltak, bőven Top 10-ben (Aysel & Arash), illetve Top 3-ban ( Elnur & Samir valamint Safura).

  • Máté94

    Az hogy én kiket szeretnék döntőn kívül látni,az a daloktól függ.Nagy kedvencem Svédország,de 2009-ben,2010-ben és 2011-ben nem kellett volna döntőbe jutniuk,mert mind a 3 daluk borzasztó volt,persze a 2010-es daluk valóban nem jutott be.
    Az is oké hogy Bulgáriának,Hollandiának és Szlovákiának is kijárna már egy döntő,de ha szar dalokat küldenek,akkor ne csodálkozzanak ezen.

    Bulgária szerintem 2007-ben,2008-ban és 2011-ben döntőt érdemelt volna.
    Hollandia 2011-ben simán tovább mehetett volna
    Szlovákia viszont 2009-től 2012-ig minden évben,mert nekem tetszettek a dalaik.

    • Hádész

      Nalam is teljes mertekben a dalokon mulik az, hogy kiket akarok a dontoben latni. Nekem senki ne jusson tovabb egy pocsek dallal, csak azert, mert regen volt mar dontoben.
      Bulgarianak es Hollandianak a tavalyi daluk volt a legjobb, oket en is nagyon hianyoltam a dontoben. A szlovak dalok kozul nekem csak a tavalyi nem tetszett, szerintem elegge lapos volt, de 2010-ben top10-et erdemeltek volna, iden pedig dontot. Bocs, hogy nem irok ekezetet, meg mindig Angliaban vagyok 🙂

      • Szerintem a TWiiNS dala volt eddig a legjobb szlovák színekben, ezt követi Kristína és Max. A többi szlovák indulót nem igazán ismerem, de 2009-ben is jó daluk volt!

      • Dani

        Szerintem is a TWiiNS volt eddig a legjobb, őket követi Kristína (mindketten megérdemelték volna a döntőt, de mint tudjuk, politika és tinilányok), és a másik kettő pedig szerintem nem volt jó, a kiesésüknek örülök

    • smileyshine

      Én is ezt akartam leírni, de így, hogy mindent leírtok előttem nem tudok sok újat mondani, legfeljebb helyeselni. Ne az alapján ítéljük meg, hogy ki jusson döntőbe, hogy sikerült-e neki, hanem az adott évi dal alapján.

  • Már bocsi, de szerintem teljesen egyértelmű dolog, hogy a dal alapján kell valakinek kiesnie/bejutnia 😀