Naptár

2012. július
h K s c p s v
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Kategóriák

Recent Posts

Legutóbbi hozzászólások

Fórumlista

Eurovízió 2013 Malmö: Győzött a legjobb infrastruktúra és az eurovíziós tapasztalat

Tudósító: Klész Imre
Forrás: eurovision.tv – wikipedia

Martin Österdahl, a 2013-as verseny főproducere szerint nem volt könnyű meghozni a döntést, a legutolsó pillanatig vitáztak a helyszín megjelölésén. Végül Malmö győzött, itt lesz megrendezve a 2013-as Eurovíziós Dalfesztivál. Hogy miért?

– Azért választottuk Malmö-t, mert nagyon jó az infrastruktúrája, és van helyszíni tapasztalatunk is, hiszen volt Malmö-ben Eurovízió és Melodifestivalen is. A végső döntést az alapján határoztuk meg, hogy figyelembe vettük, hogy melyik helyszínnek milyen adottságai vannak ahhoz, ami a legjobban megfelel az Eurovízió lebonyolításának igényeihez, a TV show-k és az előkészületek szemszögéből is.

Jon Ola Sand, az Eurovízió főellenőre szerint a döntés az SVT és egész Svédország nagyfokú elkötelezettségét mutatja aziránt, hogy rendezzenek egy nagyszerű Eurovíziót 2013-ban. Biztosak vagyunk abban, hogy Malmö remek házigazdája lesz a 2013-as Eurovíziós Dalfesztiválnak.

A megállapodás azt is jelenti, hogy az SVT lesz a felelős a verseny képernyőre viteléért, és a város pedig széleskörű vendéglátói szolgáltatásokat fog nyújtani, ide értve a logisztikát, valamint a nemzetközi sajtó, az idelátogató rajongók és delegációk számára rendezett eseményeket is.

– Most kezdjük el a munkát Európa egyik legnagyobb zenei fesztiválján, hogy egy csodálatos eseményt hozhassunk létre. Őszintén nagyon boldogok és büszkék vagyunk a mai napon – mondta Ilmar Reeplau, Malmö polgármestere.

A Wikipedia kalendáriuma szerint eddig mindig más épület adott otthont a versenynek, noha a városok ismétlődtek.

1974-ben az ABBA győzelme után a stockholmi nemzetközi vásár területe adott otthont a versenynek.
1984-ben a Herreys győzelme után a göteborgi Scandinavium Aréna volt a rendezvény helyszíne.
1991-ben Carola győzelme után a malmöi Isstadion-ban rendeztek Eurovíziót.
1999-ben Charlotte Nilsson győzelme után a stockholmi Globe Arena volt a helyszín.
2012-ben Loreen győzelme után ismét egy új helyszín, a Malmö Aréna lesz a verseny házigazdája.

A Malmö Arena egy többfunkciós fedett csarnok. Az építkezés 2007 elején kezdődött a területén lévő épületek lebontásával, majd 2008 végére fejezték be. Az aréna nagyrészt jégkorong versenyek helyszíne, de volt már férfi kézilabda világbajnokság helyszíne is tavaly, illetve Britney Spears és Rhianna koncertjének is volt már a helyszíne 2011-ben.

Az 1991-es Eurovíziónak otthont adó Isstadion 5800 férőhelyes, a Malmö Arena 13000 nézőt tud befogadni, koncerteken viszont – a küzdőteret is felhasználva – 15500 nézőt tud vendégül látni.

34 hozzászólás Eurovízió 2013 Malmö: Győzött a legjobb infrastruktúra és az eurovíziós tapasztalat

 • Tilla77

  Számomra meglepő, de mondjuk logikus lépés. A minőségben nem kételkedek, pár éve követem a Melodifestivalent. És amúgy is svéd rajongó vagyok, minden tekintetben, azt hiszem ez a dalverseny ebben még segített is. Nem nagy aréna, de látom a svédek rájöttek, a cél nem 60ezer ember berakása egy stadionba. A csarnok jó, két éve a dán-francia férfi kézi vb döntője ott volt. A dánok majdnem otthon játszottak. Jó verseny lesz. És a 2013as melodifestivalen is. Én kívánom Eric Saade-nak, hogy induljon és nyerje meg. Mindkét versenyt. Persze ahhoz nem árt egy jó Kempe dal.

 • Pizzahergo

  Ezaz! 😀 Malmönek szurkoltam, szerintem még a Svédeknek is jó, ha most nem Stockholm, a fővárosokat szinte mindenki ismeri. Malmöt is sokan ismerhetik, de nagyot dobhat a svéd turizmuson is. akár.

 • Mr.Eurovision

  Na 🙂 Biztos, hogy sokan fognak Koppenhágából átmenni az Öresund-hídon keresztül 🙂 Tapasztalatuk tényleg van, az biztos, bár Stockholmban is volt többször, az tény. Mondjuk én is Stockholm-ra tippeltem, hogy a Globen-ben lesz vagy a Friends-ben, de akkor mégis csak Malmö. 🙂

 • Zsolti

  Meglepő. Melyik országban lesz 40-60 ezer ember előtt egyszer Eurovízió, ha nem Svédországban? Jó, tudom, nem ez a lényeg, de úgy látnék már egy ilyen brutál tömeget őrjöngeni, amikor a magyar dal elhangzik 🙂 … majd pedig nyer! 😀
  Annyiból vicc ez, hogy helyi tömeg szempontjából az év eseménye a Melodifestivalen döntője lesz, négyszeres előnnyel az Eurovízióhoz képest.
  (Mellesleg, milyen infrastruktúra nem megoldott egy Friends-kaliberű arénában, Stockholm mellett? – költői kérdés.)

 • Nyee

  Ign,ennyit a találgatásomról:D,de azért nem vagyok elkeseredve:P

 • Tilla77

  A Friends Arena-t még át se adták, ha jól tudom. És belegondolunk egy ilyen tévés fesztivált 60ezer emberre megcsinálni nem semmi, de ez nem koncert, itt több kell tényleg. Azonkívül 60ezer embert áténekelni…bármilyen hangosítás is van, az már nem semmi, ha sikerül. Düsseldorfban is küzdöttek az énekesek. Én örülök Malmőnek. A Friends Arena valszeg a későbbiekben, tesztelések után bármikor szóba jöhet, szerintem rendezzenek előbb egy Melodifestivalen döntőt ott és tudni fogják mi kell még.

  • Zsolti

   Azért szerintem ez nem úgy van, hogy minél nagyobb az aréna, annál nagyobb hangerőre van szükség :). Ez a része a hangosításon múlik.

 • Boti

  Istenem ez oriasi hir.ott el az unokatesom vagyis el tudok menni az elso versenyemre.

 • Ez durva, a Class Fm-en most mondták be, hogy nem Stockholmban lesz lesz a 2013-as Eurovíziós Dalverseny 😀 végre értelmes dolgokról is beszélnek

 • force

  Nekem picit meglepő döntés, hiszen Stockholmra számítottam. Meglepő azért, mert a Melodifestivalent egy 67 ezer ember befogadására képes arénában rendezik, míg a malmöi aréna „csak” 13 ezer embert képes befogadni, furcsa döntés, de érthető, hiszen közelebb van Malmö például Dániához is, Koppenhágától alig fél órára, ráadásul a koppenhágai reptér nagyobb, mint a stockholmi és valószínűleg olcsóbbak a jegyek is Koppenhágába, mint Stockholmba.
  Az pedig különösen tetszik, hogy nem vártak hónapig azzal, hogy eldöntsék melyik város rendezi, mint annak idején a németek (ha jól emlékszem valamikor október végén jelentették csak be..). Nem is beszélve Azerbajdzsánról, ahol kb. januárig kérdéses volt, hogy egyáltalán lesz-e aréna vagy valami. Egy biztos, a svéd precizitást nem kell hiányolni, szervezésileg és minőségileg tuti az egyik legszínvonalasabb verseny lesz. Amit szeretnék a jövőévi versennyel kapcsolatban: térjen vissza Örményország, Lengyelország és Csehország és természetesen ne legyen visszalépő ország se 😉

  • A múltkor olvastam, hogy Marcin (nem vagyok biztos a névben, de ESC2010 Lengyelo.) szívesen indulna újra hazája színeiben! Én nagyon örülnék neki, az egyik legjobb volt abban az évben!

   • force

    Én is olvastam. Marcin Mrozinski asszem. A lengyel TV felkérhetné őt nyugodtan és nem kéne vesződni a nemzeti döntővel se.

 • Robek

  És jöjjön még Skócia, Grönland valamint a VAtikán is, no és Korzika! 🙂

 • Eurovision-fan

  Már csak azért is örülök ,hogy Malmö rendezi a jövő évi versenyt,mert legalább a sok pesszimista ember elhallgathat,miszerint Budapest soha sem nyerhet mert nincs megfelelő nagysagú arénája!

 • Csengettyű

  (Csak úgy csöndben megjegyzem: a svédországi versenyek felsorolásánál nem a rendezés, hanem a győzelem időpontja szerepel, kivéve a jövő évi versenyt – na most akkor hogy is van ez?)
  Amúgy meg nyelvvizsga-ajándéknak azt kértem, hogy élőben megnézhessem a Melodifestivalen-döntőt – hát lehet, hogy Eurovízió lesz belőle, úgyis tavaszra tervezem a svéd nyelvvizsgát 😀 (Na jó, nem tervezek ennyire előre, mert amilyen szerencsém van, pont az eurovíziós héten fogok valamiből szóbelizni…)

 • Buci-Bigyo

  Jól szórakoztam ahogy itt olvastam a javasolt további országokat, erről eszembe jutott az az I. világháborús magyar bakavicc (pl. az Isonzónál „védték a hazát”), hogy: „Borneó és Celebesz, magyar volt és magyar lesz!” 😀 😀