Napi Eurovízió 2012: Finnország

Forrás: eurovision.tv
Tudósító: Szücs Zoltán

Paradicsom Oszkár után a huszonegy éves Pernilla tör a Lordi nyomdokaira, és tesz kísérletet az Eurovíziós Dalverseny megnyerésére. A sziporkázó, mindig vidám énekesnő ezúttal egy lassú számmal igyekszik közelebb férkőzni a nézők (no meg a szavazók) szívéhez. Versenydalának címe När Jag Blundar, ami magyarul annyit tesz: “amikor becsukom a szemeimet”, és előadója etnikai hovatartozásából adódóan svédül fog felcsendülni Bakuban.

Címe alapján először azt hinnénk, hogy egy szerelmes nótával állunk szemben. A valóság azonban egészen más. A szöveget Pernilla testvére, az ismert producer és zeneszerző, Jonas Karlsson édesanyjuknak címezte. Éppen ezért Pernilla saját elmondása szerint nagyon könnyedén tud azonosulni a mondanivalóval, így a bakui szereplésre is teljes
átélést ígér. Érdekesség, hogy a mama hatalmas Eurovízió rajongó, érthető hát, hogy lánya ambícióit látva úszik a boldogságban.

Pernilla 15 évesen megnyert egy zenei világversenyt, melyet direkt gyerekeknek rendeztek: az éneklés és a tánc azonban sokáig háttérbe szorult másik szenvedélye, a kézilabda miatt. Jelenleg új slágereken dolgozik Jonas segítségével.

Kapcsolódó cikk: Finnország: Pernilla Karlsson – När jag blundar

19 Comments

Amikor először hallottam ezt a dalt, unalmasnak találtam, de többször meghallgatva rájöttem, hogy ez varázslatos. Annak ellenére, hogy egy ballada, nagyon kellemes muzsikája van, amitől az ember legszívesebben elfeledné minden gondját, panaszát. A dalszöveg gyönyörű, annak ellenére, hogy svédül hangzik el, s az előadó meg szerethető. Nálam ez a dal döntős. Remélem sikerül bejutniuk oda. 🙂

Toplista:
1. Izland
2. Finnország
3. Belgium
4. Albánia
5. Görögország
6. Románia
7. Lettország
8. Svájc
9. Montenegró

Elsőre tényleg unalmas volt, nem mintha most sokkal jobb lenne, de továbbjutó helyre tenném.Talán az is közrejátszik benne hogy az eredeti nyelvű dalokat nagyon szeretem.

A döntőbe jutás nagyon kérdéses.

Mi az, hogy “annak ellenére, hogy ballada”, meg “annak ellenére, hogy svéd”. Ez a dal úgy ahogy van gyönyörű. Az nem lehet, hogy csak az olyan úthengerekre legyünk fogékonyak, mint a ciprusi.

Már többször leírtam, a svéd dal nálam az első és szégyellem magam miatta. A top tizem másik 9 dala között nem tudok különbséget tenni, mindig az tetszik a legjobban, amelyiket legutóbb hallgattam. Végül azért tettem ezt a dalt a 2. helyre, mert tökéletes ellentéte az agyoneffektezett svéd dalnak a maga egyszerű, letisztult hangzásvilágával. És svédül van, ami miatt szégyelljék magukat a svédek, hogy a saját anyanyelvüket egy másik ország képviseli. Azért (is) szurkolok egy jó helyezésért, hogy a svédek okuljanak belőle. Ők, akik mindig a biztosra mennek és a sikert csak angolul tudják elképzelni, egyszer hallgassák meg a saját nyelvüket, hogy milyen szépen szól, milyen tökéletes rugalmassággal illeszkedik a zenéhez. Ha jövőre haza viszik a versenyt, talán itt lenne az ideje, hogy egyszer többre tartsák a saját kultúrájukat a híresen stupid angol dalszövegeiknél.

Nálam is abszolút élmezőny. Épp az egyszerűségével fogja meg a hallgatót. Bízom benne nagyon.

Ja, és az első elődöntő egyik legjobb része lesz a svájci-belga-finn fogat. Három nekem tetsző dal egymás után nincs még ebben a semiben.

Én nagyon szeretem ezt a dalt, attól függetlenül hogy egy szót se értek belőle, de olyan kellemes hallgatni.
Hogy döntős lesz-e, hát sajnos vannak kétségeim, én mindenesetre szomorú lennék ha nem jutna tovább. Tőlem mindenképpen megy az sms 🙂

Szép-szép, de én bizony csalódott voltam, mikor a finnek ezt a dalt választották. Első hallgatásra unalmas, 3-4 alkalom után megszereti az ember, hogy ez milyen nagyon gyönyörű. Őszintén szólva szerintem elég egysíkú az egész és rettentő monoton a dallama.

1.Izland
2.Finnország
3.Románia
4.Lettország
5.Görögország
6.Belgium
7.Svájc
8.Albánia
9.Montengró
amugy szerintem a finn dal az egyik legszebb az idei eurovizion, de a döntőbe jutásra alig látok esélyt

Nem tudom miért ájulnak el egyesek ennyire ettől a daltól. Semmi plusz nincs benne. Nem tetszik! Remélem nem lesz döntő… bár ahogy elnézem nem kell ettől rettegni 🙂 bezzeg az albán dalra csak rosszat tudnak írni az emberek, pedig az sokkal jobb ennél!

Balázs, ismered a mondást, kinek a pap…. 🙂
Ízlésről meg amúgy se állunk le vitatkozni, és amúgy is rém unalmas lenne, ha mindenkinek ugyanaz lenne a véleménye. Örülj neki hogy kilógsz a sorból az albán dalt illetően 😉

Én csak magamról tudok írni, a belga dal nálam top10-es az első elődöntőben, az albán dal meg nem az én műfajom 🙂 Azt semmiképp nem mondanám rá hogy gagyi, mert hiába nem tetszik, de mégis érzem rajta hogy minőségi.
A finn dal nekem valamiért olyan kedves, megnyugtató hallgatni, ugyanakkor a lett dalt – ami azért nem egy nagy közönség kedvenc 😀 – sokkal jobban szeretem 🙂 Azért ebben sincs túl sok logika 🙂

Nekem ez a dal soha nem volt unalmas, az első hallgatás óta nagyon szeretem. Nem értem a szövegét, de így is tetszik. Pernilla is olyan szimpatikus és kedves előadó. Szurkolok nekik és köszönöm ezt a gyönyörű dalt.

Hát ez sajnos nagyon unalmas pedig ha kicsit tetszene csak azért is szavaznék a finnekre de így nem. Kiesik

Toplistán:
1.Izland
2.Belgium
3.Görögország
4.Románia
5.Finnország

6.Svájc
7.Montenegró
8.Albánia
9.Lettország

Hát ez a dal nekem nagyon lapos. Pedig a svéd nyelv javít rajta, kicsit különlegessé teszi, de ez nem elég, és szerintem a döntőbe sem fog bejutni májusban.
A listámon is igenhátul van, közvetlenül Magyarország után.
finnország: 31 /42

Nekem nagyon tetszik ez a dal, és nagyon örülök, hogy többnyire pozitív vélemények vannak róla! Rájuk is fogok sms-t küldeni! 🙂

Velük az én listám:
1. Izland
2. FINNORSZÁG
3. Svájc
4. Románia
5. Lettország
6. Albánia
7. Görögország
8. Belgium
9. Montenegró

Comments are closed.