Naptár

2011. szeptember
h K s c p s v
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Kategóriák

Recent Posts

Legutóbbi hozzászólások

Fórumlista

Eurovízió 2012: Érdekességek Svájcból

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=Hch2UyzBeiE[/youtube]Tudósító: Szücs Zoltán
Forrás: esctoday.com, www.eurovisionplattform.sf.tv
Videón: a 2011-es döntő utolsó helyezettje

Már javában dübörög a nemzeti döntő első fázisa (a dalbeküldés) Svájcban – sorra érkeznek Európa minden szegletéből a jobbnál jobb pályaművek, melyeket a köztelevízió folyamatosan közzé is tesz honlapján. A cikk írásának időpontjában 126 számot találtunk a www.eurovisionplattform.sf.tv weboldalon, de ez a mennyiség napról napra növekszik – igaz, a pályaművek beküldésének határideje holnap lejár. Az uborkaszezon miatt kiéhezett rajongók nagy örömére rengeteg váratlan meglepetésre lehet bukkanni a névsorban.

1956-ban, a legelső Eurovíziós Dalfesztivált a svájci Lys Assia nyerte meg a Refrain című örökzölddel. Az énekesnőnek úgy tűnik, esze ágában sincs nyugdíjba vonulni, hiszen idén újra ringbe száll, ezúttal a klasszikusan egyszerű „C’était ma vie” című Ralph Siegel-szerzeménnyel (az ő nevéhez fűződik többek között az 1982-ben győztes német dal is). Az örökifjú díva mindenkit szeretettel vár egy időutazásra az ötvenes-hatvanas évek zenei világába, ezáltal pedig érdekes színfoltja lehet a 2012-es versenynek.

Időben közeledve napjaink felé, megállunk 2007-ben is. Sokaknak bizarr, sokaknak azonban nagy kedvence volt a dán képviselő – a Drama Queen című slágert rózsaszín tollzuhatagban előadó Peter Andersen idén Svájcot szeretné képviselni – ezúttal férfiként. Dala a „Second chance”, azaz „Második esély” címet viseli, utalva arra a tényre, hogy az előadó 2007-ben nem jutott be a fesztivál döntőjébe.

Végül, de nem utolsó sorban idén is szurkolhatunk Magyarországhoz köthető produkcióknak: az egyik Csetreki Sándor, aki „Sad Lisa” című balladáját szánja a bakui versenyre. A másik Fehér Zsuzsanna, azaz Rocxana – sajnos, az ő neve csupán valamilyen tévedés folytán kerülhetett a listára, hiszen ugyanez a dal (Love on the rocxs) már tavaly is a jelöltek között volt.

25 hozzászólás Eurovízió 2012: Érdekességek Svájcból

 • Balint005

  Szegény Lys Assia..előre sajnálom, ha esetleg kijut, azután meg akkorát bukik a versenyen mint az ólajtó. Már nem a 60′-as években vagyunk. Modern zene kell mert arra szavaznak, ha elindul lehet h úgy jár mint idén Dana, egy pont olyan dallal jött mint 98′-ban és már nem is volt elég a döntőre.

  Peter Andersen pedig eldönthetné h akkor most nőként vagy férfiként van jelen az énekesi pályán. Ugyan a Drama Quenn nekem tetszett, de nem hiszem h sokan emlékeznek rá, főleg ha férfi ruhába lesz 😀

  A Magyarok pedig úgysem fognak Svájcból ESC-re menni, szerintem a Svájciak egy Svácji embert küldenek majd ki…

 • Remélem a The Glue indul ebben az évben is, a tavalyi nagyon jó volt.
  Lys Assia ha továbbjut, akkor rekorder lesz, mint a legöregebb résztvevő 🙂

 • Zolecs

  Én nem örülnék ha Lys Assia visszatérne. Mert ellentétben Bálint véleményével szerintem megnyerné a versenyt.
  Dana egy ilyen semmitmondó üres tucatdallal indult,vár6ó volt a bukás.Lys Assia meg -gondolom én- valami egyedibbel készülne.Már a kora miatt is gondolom.És igencsak kilógna a mezőnyből, a maga 80 évével.+ Mégiscsak híresebb, mondhatni egy legenda, ő az alfa 😀 Az emberek meg lájkolnák szerintem.Én már kevésbé.Már jócskán kiöregedett az egészből…

  A Drama Quenn is maradjon csak ahol van.Kimondottan ellenszenves volt 2007-ben.

  Magyar induló meg esélytelen tőlük.Van 126 daluk, és majd pont azt az egy magyart küldik nem? 😀

  • Viktória

   Bocs hogy így mondom de muszáj ezt a kibaszott „lájk” szót használni.Az emberek szeretnék és nem lájkolnák […]

   • Zolecs

    Mégis kinek képzeled magad hogy megmondd milyen szavakat használjak?Hadd döntsem már el ezt én.

    Legközelebb majd kiírom előre a kedvedért hogy a hozzászólásaim egyes sorai zavarhatják egyesek nyugalmát…

   • Erzsi

    Zolecs, ne máááár! Ne volt ebben annyi, hogy ennyire túlreagáld.

    Nekem is borsózik a hátam ettől a facebook nyelvtől, de csendes belenyugvással tudomásul veszem. Van ennél súlyosabb nyelvi agresszió is. A durvaság viszont kikészít.

   • Vivi

    Engem a „kibaszott” szó valahogy jobban idegesít mint a „lájk”…..

   • Zolecs

    Pontosan ez volt a bajom nekem is.Ha normális hangnemben szólnak hozzám, biztos nem így reagálok vissza…

 • Nyee

  Én örülnék,ha Lys Assia visszatérne.Szerintem nem nyerné meg,viszont óriási visszhangot és reklámot jelentene.Nem is szólva arról,hogy szerintem megérdemli.Ez lenne a 4. indulása és érdekes lehet neki összehasonlítani az 50-es évekkel ezt a színpadot.Ráadásul a versenybe is visszahozna egy leheletnyi eleganciát,ami a sok ízléstelen semmis produkció között kifejezetten üdítő kivétel lehetne.Hajráá Lys Assia(én már csak tiszteletből is kiküldeném a svájciak helyében,de minimum a nemzeti döntőbe jusson be)

 • Nyee

  Úgy mellékesen a művésznő 88(!!!!!!) éves

 • Robek

  Nem igazán pártolom az újra indulásokat (persze kivételek vannak), de ezúttal NF nélkül is kiküldeném a művésznőt!!!
  Persze már hallom az ellendvéleményeket is a nagy ESC fórumokon 🙁
  Nyeevel értek egyet. Úgy mellékesen a színpad összehasonlítás neki már a kicsi-pici újjacskájában van, hisz minden évben ott van a versenyen. 2008-ban a színpadon is ott volt a műsorban. 2005-ös 50. dániai jubileumi műsor óta mindig mindenhol ugyan abban a rózsaszín ruha költeményben 🙂 HAJRÁ EUROVISION GRAND MOTHER!

 • Nem akarok bunkó lenni, meg az ötlet ellenzőjének tűnni, de mi van akkor, ha tegyük fel, megnyeri az NF-et, de nem éli meg a májust. Azért decembertől májusig egy fél év van! Bocsánat az ünneprontásért, de ez egy 88 évesnél fennáll ennek a veszélye is!

  • Egyébként nagyon örülnék a visszatérésének. A dala is nagyon szép. Mondhatni megható. „Ez volt az életem” – szép

  • Zsolti

   Ezt már korábban is akartam kérdezni, volt már ilyenre példa? Ha nem is haláleset, de olyan esemény, ami miatt az EBU-nak már bejelentett énekes nem tudott fellépni? Betegség, lábtörés, vagy hasonló? Ha nem, mi történne ilyenkor? Helyettesítheti más a fellépőt?

 • tilla77

  Az, hogy ki mikor hal meg, nem a kora határozza meg. Szerintem. Lehetsz annyi idős, mint Eric Saade és egyszer hazafelé neki mész a fának és meghalsz. De lehetsz 88 éves és frissebb, mint én….uh hajrá a maminak.
  Peter Andersent megnéztem, meghallgattam. Érdekes lehet. Ha valakit szívesen látnék még 1x, az Paolo Meneguzzi akár olasz, akár svájci színben. Őt bármikor elhallgatom, elnézem…

 • tacom

  Bájos gondolat, hogy Lys Assia indul, de tud még ő énekelni úgy igazán? Nekem az alapján, ahogy az utóbbi években szerepelt a kamerák előtt, nem úgy tűnt, hogy nagy előadói készlete lenne még raktáron. Robek, szerinted emlékszik még azokra a színpadokra? Bármelyikre, pl. a „bulgáriaira”. Tudom, hogy attól még, hogy azt sem tudja Európának éppen melyik szegletében van, elénekelhet egy kedves dalt, de vajon tényleg el tud? Roppant kíváncsi vagyok. Jöjjön, énekeljen, hozzon egy saját színt( lilát?:)) a versenybe! Győzzön meg! Ha vállalja a szereplést a nagy lebőgés veszélyével együtt. Nem biztos, hogy Európa van annyira szociálisan túlérzékeny, mint Nyee, aki alanyi jogon már holnap átadná a 2012-es trófeát a művésznőnek.

  • Erzsi

   Tacom, „olyan finom vagy mint egy tucat glasszékesztyű”. Bájos gondolat. Én még keresem a megfelelő jelzőt. Tud-e ő még énekelni? Engem az érdekelne, hogy emlékszik-e rá, hogy benevezett. Olyan szegénykém, mint egy antik díszletelem, akit minden műsorba belerendeznek a dicső múlt és a hitelesség miatt, de a gondosan begyakoroltatott egy mondat után elkapják előle a mikrofont, mielőtt akkora lenne a blamázs, mint „Bulgáriában”. Nem kéne ezt csinálni egy becsületben megszenilisedett, egykor jó nevű művésszel. Ebben a műfajban inkább Lady Lavander, mert őt erre találták ki.

  • Nyee

   Úgy gondolom,hogy nem kell szociálisan túlérzékenynek lennem ahhoz,hogy tiszteljek egy előadót.Nem tudom miért bántjátok szegényt az öregkori problémákkal amikor 1:az h bakizott ezernyi ok miatt lehet,amibe most nem mennék bele.2:szeretném megnézni bármelyikőtöket,hogy 88 évesen egyáltalán még lesz-e erőtök megtartani a mikrofont és ahogy a dalát elnézem,különösen nagy erőlködést és hangi adottságokat nem igényel.Az nem lebőgés ha nem jut döntőbe(na jó ha el fogja felejteni a szöveget vagy elesik a színpadon az az).Kiváncsi vagyok az NF-re,de ha úgy előadja mint a felvételen akkor remélem h meg sem áll Bakuig.

 • Robek

  Én most nagyon elszomorodtam. Úgy érzem, hogy rosszmájuskodtok 🙁 Nem szép dolog! Képzeljétek el, hogy amikor Ti lesztek közel 90 évesek és valami olyan dolgot szeretnétek megcsinálni , egy olyan dologban szeretnétek részt venni amiben ifjú korotokban jók voltatok , szerettetek és ezt mások kritizálni fogják, sőt ellenezni. Ne! Ne gondolkodjatok így, kérek mindenkit! Adassék meg neki a lehetőség, az esetleges lebőgés meg már igazán az Ő problémája kell, hogy legyen és nem másé.
  Az én gondolataim a következők: HA meg nyeri a svájci NF-et Bakuban biztos a döntőbe fog jutni. Amennyiben Svájcban nem jár sikerrel, akkor is ott lesz Bakuban vendégként 🙂

  • Teljesen igazad van. Neki miért ne lehetne? Én egyébként nagyon örülnék neki. A döntőben biztosan ott lenne. Nem kéne összehasonlítani Dana International-lel, mivel az ő dala csak egy kis sima tucat-pop volt, míg a Lys Assiáé minden korban megállná a helyét. Érdekes színfolt lenne mindenesetre… 🙂

  • Erzsi

   Jaj, Robi, nem akartalak elszomorítani, isten őrizz! És hát persze, hogy rosszmájú vagyok, hosszú évek kemény munkája van a rosszindulatomban. De a véleményem akkor is az, hogy nem kéne ezt erőltetni. Nem kéne olyan helyzetbe hozni, amelyben sérülhet az emberi méltósága. Ha otthon a négy fal között papucsban és maciruhában nézi a versenyt a tévében, ő akkor is Lys Assia, a verseny első győztese. Mérföldkő. Nem úgy kéne rá emlékeznünk, mint egy agyérelmeszesedett öregasszonyra, aki azt sem tudja megjegyezni, melyik országban van. (Most gondolj bele, egy ennyire bonyolult nevű ország, mint Azerbajdzsán…)

   De Lys Assián nem veszünk össze. Hadd szóljon…

 • ubulthebest

  http://www.eurovisionplattform.sf.tv/videos/c_etait_ma_vie

  Itt van a dal, ha valaki még nem hallotta volna… hát engem kellemes csalódás ért, rosszabbra számítottam. 🙂 Hát ha tavaly indult volna nálam erős középmezőny lett volna… ott kb 10-16. hely környékén. 🙂

  • Fabiana

   Ez egy kellemes, békebeli időket idéző dalocska egy kedves idős hölgytől… Úgy elhallgatom, de mint versenydal… Mindenképpen támogatom az indulását, tegye próbára magát ismét, aztán meglátjuk, hogy mi lesz.

 • Balint005

  Egyébként ma egy áruházban vásárolgattam, és szólt ott egy rádió, és épp vmi reklám volt, amikor az egyik reklám elindult a zenéje az In love for a while volt. Annyira meglepődtem, de tök jó volt 😀

 • Endhre

  Ez ilyen Édith Piaf os cuccos…