Eurovízió 2011: Dánia és Svédország túl a dalbeküldési határidőn

Tudósító: Klész Imre
Forrás: oikotimes.com

Lassan-lassan, de érkeznek a pályázatok Európa nemzeti döntőire. Dánia és Svédország már összegyűjtötte a nevezéseket nemzeti döntőikre. Dániában a szokásos mennyiség érkezett be, a svédek pedig túlszárnyalták a 2008-as rekordot, akkor 3489 dalt küldtek be, ami azt jelentette, hogy Svédország minden 2600 lakosára jutott egy nevezés.

Dániában 663 dalt kapott a DR köztelevízió, ami 101-gyel magasabb szám a tavalyi válogatóhoz képest. Ezek közül hatot fog beküldeni a zsűri a döntőbe, négyet pedig a DR az általuk meghívott zeneszerzők és énekesek közül fog delegálni. A beérkezett dalok közül több ismerős is feltűnik: például Euren Gustav, aki aki a Timoteij 2010-es versenydalát szerezte, vagy Hera Björk 2009-es dalának szerzője, Christina Schilling, illetve a 2007-es dán versenydal szerzője, Claus Christensen.

Svédország minden évben rekordot dönt a többi ország nemzeti döntőjéhez képest. Idén 3832 dalt küldtek be, ami az eddigi legmagasabb szám nemzeti döntőjük, vagyis a Melodifestivalen történelmében. Ezek közül “web-kedvenc”-ként 424 dal az SVT köztelevízió honlapjára lett feltöltve. Ezek közül a svéd nézők szavazhatnak a legjobb dalokra, a top 5-nek televíziós show-t rendeznek, melyből kettő jut be a Melodifestivalen élő selejtezőibe.

44 Comments

és akkor már a dalokat is meghallgathatjuk vagy csak kiválasztanak valakit meg egy dalt?úgy gondolom mint pl idén töröko vagy belgium.
mert egyrészt fasza lenne ha már tudnánk hallgatni viszont sanszos hogy mire esc-re kerül a sor már ronggyá hallgatom és nem fog annyira tetszeni addigra.szóval szerintem +hallgatom akkor egyszer aztán slussz és várok február végéig.
de akkor szerintem lehet hogy sok sok dalt hallgat6nánk idén mert ha 27 ből 3-an idén döntenek akkor 40-ből még többen!?

Nem hiszem, hogy lenne több ország, amely még 2010-ben kiválasztja a dalát. A legtöbben január-februárban választják ki. A svédek szokták még márciusban. A norvégog meg az izlandiak már januárban válogatóznak és február legelején választanak. Ugyan ez a helyzet a finnekkel is. És most az osztrákokkal is, mert ők is februárban választanak. De szerintem nem lesznek többen, akik még decemberben választanának.

Köszönöm szépen a választ. A magyar wikit bár szoktam nézni, de nem mindent hiszek el mert bárki szerkesztheti.
De tényleg jó lenne ha már döntenének.
Remélem semmi sem fog közbe jönni nálam és akkor ott lehetek élőben is!!!!
Jaj de várom már! Istenem!

Ahha 🙂 Hál’ Istennek, most nőt eggyel a létszám! Ciprus és Románia visszalépett. Románián meg se lepődtem, hisz utolsók lettek Kijevben. De Lettország és Litvánia visszatért. Moldova pedig debütált. 🙂 De szerintem a jövőben még várható majd debütálás Bosznia és Azerbajdzsán részéről. Hisz ők nem indulnak és mégis közvetítik, ami jó jel. 🙂

Comments are closed.