Naptár

2010. május
h K s c p s v
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Kategóriák

Recent Posts

Legutóbbi hozzászólások

Fórumlista

Napi Eurovízió: Litvánia 2010

Tudósító: Szücs Zoltán
Forrás: eurovision.tv

Tavaly egy lassú számmal jutottak döntőbe, idén ugyanezt egy pörgősebb, unalmasnak semmiképp sem mondhatóval próbálják meg. Litvánia az InCulto együttest delegálja a versenyre, és mint ismeretes, ők fogják megnyitni az 55. Eurovíziós Dalfesztivál második elődöntőjét.

A kolumbiai származású, de litván felmenőkkel is büszkélkedhető muzsikus, Jurgis Didžiulis 2003-ban vette észre, hogy egyre szívesebben mélyül el mindenben, ami a zenével kapcsolatos. Ezek után megállás nélkül készített latinos temperamentumú dalokat, melyekhez a hamarosan megalakuló InCulto együttes megadta a banda imázsának a mai napig meghatározó, elengedhetetlen kellékét: a humort.

Hét rövid, de eseménydús évet töltöttek el eddig a szakmában – ezalatt kiadtak két sikeres albumot, bezsebeltek jó pár díjat és elismerést, valamint összesen több mint 500 koncertet adtak Litvániában, az Egyesült Államokban, Nagy-Britanniában és Lengyelországban. 2006-ban az MTV (Music Television) díjátadó gáláján a legjobb balti produkciónak jelölték az övékét. Jurgis hamarosan komolyabbik énjét megmutatva fogja Júdást alakítani a Jézus Krisztus Szupersztár című musicalben.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=ab9C0klYilw[/youtube]Miről szól a dal?
A versenyre szánt szám címe „Eastern European Funk”, vagyis kelet-európai funk. A földrajzi név ez esetben aligha számíthat hatásvadásznak, hiszen csak a keleti és nyugati világ közti, ma is létező különbséget igyekszik bemutatni – igaz, sokak szerint ez már politikának számít, főleg az ilyen és ehhez hasonló sorok végett: „túléltük a vöröseket és két világháborút”. A második versszak egy klasszikus nagyképű úrhoz szól, akiért keleten dolgoznak, hogy neki ne kelljen a piszkos munkával foglalkoznia. Hiszen – mint éneklik – nem egyenlőek vele, még ha mindnyájan az EU-ból is származnak. Zárszóként vessük egy pillantást a dalszövegbe rejtett ars poeticára: „Mint már mindenki láthatta, nincs ízlésünk, bosszantó emberek vagyunk. Ám kapnunk kéne egy esélyt, hiszen a körülmények mártírjaként mi más is lehetnénk”.

9 hozzászólás Napi Eurovízió: Litvánia 2010