Napi Eurovízió: Litvánia 2010

Tudósító: Szücs Zoltán
Forrás: eurovision.tv

Tavaly egy lassú számmal jutottak döntőbe, idén ugyanezt egy pörgősebb, unalmasnak semmiképp sem mondhatóval próbálják meg. Litvánia az InCulto együttest delegálja a versenyre, és mint ismeretes, ők fogják megnyitni az 55. Eurovíziós Dalfesztivál második elődöntőjét.

A kolumbiai származású, de litván felmenőkkel is büszkélkedhető muzsikus, Jurgis Didžiulis 2003-ban vette észre, hogy egyre szívesebben mélyül el mindenben, ami a zenével kapcsolatos. Ezek után megállás nélkül készített latinos temperamentumú dalokat, melyekhez a hamarosan megalakuló InCulto együttes megadta a banda imázsának a mai napig meghatározó, elengedhetetlen kellékét: a humort.

Hét rövid, de eseménydús évet töltöttek el eddig a szakmában – ezalatt kiadtak két sikeres albumot, bezsebeltek jó pár díjat és elismerést, valamint összesen több mint 500 koncertet adtak Litvániában, az Egyesült Államokban, Nagy-Britanniában és Lengyelországban. 2006-ban az MTV (Music Television) díjátadó gáláján a legjobb balti produkciónak jelölték az övékét. Jurgis hamarosan komolyabbik énjét megmutatva fogja Júdást alakítani a Jézus Krisztus Szupersztár című musicalben.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=ab9C0klYilw[/youtube]Miről szól a dal?
A versenyre szánt szám címe „Eastern European Funk”, vagyis kelet-európai funk. A földrajzi név ez esetben aligha számíthat hatásvadásznak, hiszen csak a keleti és nyugati világ közti, ma is létező különbséget igyekszik bemutatni – igaz, sokak szerint ez már politikának számít, főleg az ilyen és ehhez hasonló sorok végett: „túléltük a vöröseket és két világháborút”. A második versszak egy klasszikus nagyképű úrhoz szól, akiért keleten dolgoznak, hogy neki ne kelljen a piszkos munkával foglalkoznia. Hiszen – mint éneklik – nem egyenlőek vele, még ha mindnyájan az EU-ból is származnak. Zárszóként vessük egy pillantást a dalszövegbe rejtett ars poeticára: „Mint már mindenki láthatta, nincs ízlésünk, bosszantó emberek vagyunk. Ám kapnunk kéne egy esélyt, hiszen a körülmények mártírjaként mi más is lehetnénk”.

Comments

9 hozzászólás a(z) “Napi Eurovízió: Litvánia 2010” bejegyzéshez

 1. Zolcsi avatar
  Zolcsi

  ez rossz.jó elhiszem egyeseknek vicces h ott bohóckodnak a színpadon de nekem nem jön be.anno amikor bemutatták az esc-es verziót a listám legvégéről a 35-re lépett.de ez is kevés sajna.idén nem kell aggódniuk a döntőbejutástól,túl erős a 2. elődöntő nekik.

 2. Bálint005 avatar
  Bálint005

  Nálam középmezőny, de nem döntő. 39/27

 3. Robek avatar
  Robek

  Fantasztikus ez a csapat! Nagyon jó kedvem van ettől a daltól! Ú

 4. Robek avatar
  Robek

  Úgy néz ki, hogy jövőre Litvániába kell menni ESC-re4 Hajjjj, de jól esne!!! A világ legjobb dala!!

 5. Máté94 avatar
  Máté94

  Ez?A világ legjobb dala?:O Ez a dal valami ritka szar,nem tudom hogy gondolta ezt Litvánia,de ha kell nekik az égés,akkor oké. 39/35

  1. zaffarano avatar

   Szerintem nem rémes ez a dal. ha szar kategóriáról kell beszélnünk, oda pl beleillene Silvia Night vagy Dustin a pulyka…

 6. Robek avatar
  Robek

  Mert melyik a világ legjobb dala? Talán a SLO? Van egy pár világ legjobb dala az tény. Igaz! Győztesnek én sem gondoltam komolyan, de attól még nekem teccccccik! 🙂

 7. Robek avatar
  Robek

  no, és a struccal mi lesz?

 8. Máté94 avatar
  Máté94

  Silvia Night ő nem tudom mit gondolt magáról akkor 😎