Naptár

2009. december
h K s c p s v
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Kategóriák

Recent Posts

Legutóbbi hozzászólások

Fórumlista

Csak egy dal hiányzik, ami 42 országban sláger és 10 millió szavazatot kap a televotingon – interjú a horvát delegációvezetővel

Tudósító: Klész Imre
Forrás: esctoday.com

Aleksandar Konstandinov, az Eurovíziós dalverseny horvát delegációjának vezetője interjút adott az esctoday.com-nak, melyben Horvátország eurovíziós esélyeiről és a soron következő DORA-ról is szó esett. Ivan Horvat riportja.

IH: Először is engedje meg hogy átadjam a horvát és más országok eurovíziós rajongóinak üdvözletét. 18 éve van bevonva a nemzeti döntők folyamatába, 2002 óta pedig delegációvezető lett. Véleménye szerint hat-e valamilyen módon Horvátország az Eurovízióra? Nyújthat-e többet Európának Horvátország? Ismerve az emberek vendégszeretetét, házigazdája lehet-e a versenynek Zágráb valamikor?

AK: Horvátország kicsi ország, ahol az emberek mind szeretnek énekelni, még az egyszerű emberek is hiszik, hogy „képesek megváltani a világot” énektudásukkal. Ez olyan nagyszerű dolog mint az a tény, hogy 1993 óta minden évben részt veszünk a versenyen. A HRT kész a verseny megrendezésére, nagyszerű sportarénáink vannak, az egyetlen ami jelenleg hiányzik, csupán egy olyan dal, ami 42 országban sláger lesz, és ami kapni fog 10 millió szavazatot a televotingon.

IH: Sok rajongó emlékszik a legnagyobb horvát sikerekre, úgy utalnak erre az évre, hogy „a 90-es évek horvát aranykora”. A napokban vizuális változások lettek bejelentve a soron következő horvát nemzeti döntővel, a DORA-val kapcsolatban. Nagyon jó fogadtatásra talált a rajongók körében, így sokan jó eredméyneket várnak az oslói versenyen is. Mit gondol, mi lehert az oka annak, hogy Horvátország nem szerepel igazán jól az utóbbi években? A politika miatt, a megváltozó zenei ízlés, vagy más okolható emiatt? Sokan azt mondják, hogy a DORA-n sok kiváló dal versenyez, de sosem győz a legjobb. Egyetért ezzel az állítással?

AK: A DORA döntőjében 16 dal versenyez, ebből 8 közvetlenül jut a döntőbe (amióta 8 híres horvát zeneszerzőt felkérnek dalszerzésre a verseny kedvéért). Végülis a zsűri és a televoting beleszólási aránya a végeredménybe 50-50%! Mindig vannak olyanok, akik nem elégedettek az eredménnyel, nem emlékszem olyan alkalomra, amikor mindenki elégedett volt. 1994-ben Tony Cetinski 16. helyezést ért el. Ez nem jelenti azt, hogy nem lenne jó énekes, vagy hogy a zsűrinek mást kellett volna választania. és egyébként is sok minden megváltozott időközben, most több mint 40 ország versenyez egymással.

Hozzászólások lezárva.