Naptár

2009. augusztus
h K s c p s v
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Kategóriák

Recent Posts

Legutóbbi hozzászólások

Fórumlista

Új album: Bizek Emi (NF 2005) – Micsoda idő!

micsoda_ido_bizekTudósító: Klész Imre
Forrás: bolt.gyerekalbumok.hu – bizekemi.hu – micsodaido.hu

Bizek Emi, a 2005-ös Eurovízió magyar nemzeti döntőjének versenyzője Berg Judittal közösen megjelentette legújabb albumát, ami egy zenés mesekönyv, és a Micsoda idő! címet kapta. Az énekes-zeneszerzőnek ez a harmadik nagy munkája, az Eurovíziót megpályázó kislemezén kívül már elkészült a Világfalu, ami Kepes András világjáró  televíziós sorozatához készült instrumentális műveket tartalmaz. Majd 2 évvel később, 2007-ben egy olyan albumot adott ki, ami az ajánlás szerint „zene babáknak és mamáknak”, az Álomszép címet kapta és dupla platinalemez lett. A 10 országban megjelent album második részét a következő évben adták ki.

Az új album, a Micsoda Idő! nem egyszerű hangoskönyv, sokkal inkább egy zenés meselemez. Berg Judit IBBY Díjas mesekönyv írónk történeteit Bizek Emi Fonogram Díjas zeneszerző varázslatos zenéi színesítik. Zongora, fuvola, picolo, fagott, hegedűk, brácsák, csellók és nagybőgők, rézfúvósok és ritmushangszerek kísérik végig az erdő lakóinak történeteit. A két kis tündér, Panka és Csiribí kalandjait Ónodi Eszter meséli el.
Az újszerű kezdeményezéssel az alkotóknak a szórakoztatás mellett az is céljuk volt, az egyszerű hangoskönyvnél többet nyújtó műfajt hozzanak létre. Régi-új ötlet ez, hiszen volt idő, amikor csak rádiót hallgathattak csak az emberek. Abban az időben természetes volt, hogy igényes, „filmzenei” dallamok vezetik végig a hallgatót a rádiójátékok történetein. Mára sajnos a hangoskönyvek többsége nem több egyszerű felolvasásnál. Azonban a sokszor valóban magas színvonalú színészi munka sem helyettesítheti a zenét. A mesék, meserészek között időnként felhangzó dallamok pedig nem helyettesítik a dramaturgiai szempontok szerint, pontosan megkomponált aláfestő zenét. A „Micsoda Idő” e tekintetben reformernek tekinthető.
Közismert, hogy a gyermekek óvodás korban nagyon fogékonyak a zenére. Egyáltalán nem mindegy tehát, hogy mit hallgattatunk velük! A „Micsoda Idő” zenés meselemez létrejöttében a Törpike Óvoda óvodásai és nevelői segítették a zeneszerzőt. A szakértő tesztközönség nagyon sok segítséget nyújtott a lemez létrehozásához! Ónodi Esztertől még színesebb előadásmódot, Bizek Emitől még több zenét kértek. Az Ő ötleteik alapján került a cd tokba egy kis rajzos füzetecske is, ami Pásztohy Panka tündéri rajzaival mutatja be a szereplőket.
Berg Judit ma négy gyermek édesanyja, és hét mesekönyv szerzője. Saját bevallása szerint, három lánya és kisfia nemcsak ihletője történeteinek, de néha ötletgazdáik vagy épp „megrendelőik” is. Történeteit a tematikus szerkesztés és a világos megfogalmazás jellemzik, amit a gyerekek is könnyen megértenek, ám a felnőtteknek sem együgyű. Az Év Gyermekkönyve-díjat 2007-ben Rumini című könyvéért kapta meg.

Bizek Emi édesanya és zeneszerző. Az ELTE ének-, zenetanár, karvezetés szakán végzett. Már nagyapja is zenész volt, az Ő hatására, 10 éves korában kezdett zongorázni. Zeneszerzőként több, mint 50 saját szerzeményt írt. „Álomszép – zene babáknak és mamáknak” című CD sorozata mára arany és platinalemezek. Kepes András: „Világfalu” című sorozatához szerzett filmzenéiért 2006-ban Fonogram Díjat kapott.

Este lefekvés előtt a tv műsorok villódzó képsorai csak feleslegesen felkavarják a kicsiket. A manapság egyre divatosabb hordozható DVD lejátszók pedig rendkívül fárasztók a néző szemének mondjuk egy hosszú autóút alatt. A „Micsoda Idő” zenés meselemez este, vagy autóban, de a nap bármely szakában kellemes kikapcsolódás kicsiknek és nagyoknak, miközben igényesen fejleszti a gyerekek szókincsét és muzikalitását is.

Világfalu album dalai http://www.bizekemi.hu/leme_hun.html#

1 comment to Új album: Bizek Emi (NF 2005) – Micsoda idő!