Naptár

2009. július
h K s c p s v
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Kategóriák

Recent Posts

Legutóbbi hozzászólások

Fórumlista

Karel Gott (ESC 1968) 70 éves

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=uaihhPaZBp4[/youtube]Tudósító: Klész Imre
Forrás: ujszo.com

Leggyakrabban „Prágai Csalogánynak” nevezi a sajtó, de nem ritka a „Kelet Sinatrája”, „Prága Aranyhangja”, és a „Cseh Kultúra Nagykövete” megnevezés sem.
Polgári nevén Karel Gott, Csehország legnépszerűbb énekese évtizedek óta, külföldön is babérokat szerzett hazája kultúrájának, s neve Magyarországon is ismert, kedden lesz 70 éves.

A cseh könnyűzene és szórakoztató ipar immár majdnem fél évszázada koronázatlan királya a Prágától nyugatra fekvő Pilsenben született. Villanyszerelőnek tanult, de szakmája művelése helyett már akkor is inkább a gitárt pengette. Először amatőrként lépett fel a hatvanas évek legendás prágai kávéházaiban – a Vencel téri Alfában, illetve a Vltavában -, de már 1963-ban a csehek Arany Csalogánya lett. A hallgatói, nézői szavazatok alapján elnyert kitüntető cím – amelyet több mint 30-szor ítéltek neki – azóta szinte összeforrt a nevével. Hamar profi lett belőle, s már 1964-ben saját csapatot alakított, a híres Apollo színházat. 1967-ben féléves szerződést kapott az amerikai Las Vegasban.

Karel Gott pályafutása során szinte mindent énekelt: népdalt, operettet, balladákat, country dalokat, sanzont és természetesen lírai tánczenét, s mindig nagy sikerrel. Pályafutása alatt majdnem 40 millió lemezt, kazettát, illetve más zenehordozót adott el. A statisztikák szerint mintegy 1600 dalát vették hanghordozóra, s

külföldön is a keresett énekesek közé tartozik. Több filmben is szerepelt, és sok film zenéjében énekelt, így például a Maja méhecske című világhírű rajzfilm dalát is ő vette fel.

Külföldi sikereit főleg Németországban és Ausztriában aratta, s mindkét országban szinte saját énekesüknek tekintik Gottot. Nem véletlen például, hogy a hatvanas évek végén, amikor a szocialista Csehszlovákia nem volt tagja az Eurovíziónak, Gottot az osztrákok kérték fel, hogy képviselje őket a tekintélyes Eurovízió fesztiválon. Gottal életre szóló szerződést kötött dalai nyugati forgalmazására a német Polydor cég, amely ma is azt állítja, kitűnő üzlet volt. Gott igen népszerű Oroszországban és Lengyelországban, és fellépett a híres New York-i Carnegie Hallban is. Magyarországon is több alkalommal koncertezett.

Karel Gott elismertségét mi sem jelzi jobban, mint az a tény, hogy 2003 januárjában a művészek egy csoportja őt javasolta a cseh államfői tisztségre. Az énekes ugyan nem indult a tisztségért, de a nagy port felvert eset mutatja társadalmi elfogadottságát.

A cikk folytatása itt:
http://ujszo.com/online/kultura/2009/07/10/karel-gott-70-eves

Hozzászólások lezárva.