Naptár

2009. március
h K s c p s v
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Kategóriák

Recent Posts

Legutóbbi hozzászólások

Fórumlista

Eurovízió 2009: botrány, dráma és tiltakozás Szerbiában

serbia09Tudósító: Klész Imre
Forrás: opera-17.com – esctime.com

Már az is elég drámai volt, hogy hibáztak a szavazatok összeszámolásánál a Beovizija elődöntőjében, a helyzet egyre rosszabb lesz. A média megkérdőjelezi az eredményt, a rajongók másik dalt akarnak Moszkvába küldeni.

A dráma vasárnap reggel kezdődött, amikor kiderült, hogy a szavazatok beérkezésére szánt idő 10 perc helyett 5 percre módosult, az 5 percen túl érkezett szavazatok nem lettek összesítve. Így Ana Nikolić és Ivana Selakov dala hibásan nem került be a döntőbe. Az elődöntő után senki sem értette, hogy a rajongók és az Eurovízió közösség által favoritnak tartott Ana Nikolić miért nem került be a döntőbe. A helyes szavazási eredmények közzé lettek téve. Az OT bend nyerte a közönségszavazást 28521 SMS szavazattal
(egy telefonról csak egyszer lehetett szavazni – a szerk). A második helyen Oscar és a Beauty Queens Djordje Marjanoviccsal, 7696 szavazattal. Így felmerül a kérdés: hogyan veszthette el az OT bend a döntőt?

Nos, drámaian változott a helyzetük, amikor a zsűri 5 pontot adott az OT bendnek és csak 2-t a „Superstar”-nak. A zsűri 3 tagból állt, köztük volt Željko Joksimović (ESC 2004) is. A zsűri pontjait heves kritika érte a média és a rajongók részéről. A zsűritagok tiszteletben tartásával, és hozzáértésük figyelembevételével is felmerül a kérdés: miért kapott az OT bend csak 5 pontot?

A helyzet ellenére a zsűrit nem lehet vádolni amiatt, hogy a televoting 7 pontot adott Markonak és Miliannak, ami egyben a legmagasabb pozícióba juttatta a duót. A szavazás végeredményeként Marko Kon & Milan Nikolic nyert 19 ponttal (12 a zsűritől és 7 a közönségtől), a második az OT bend lett 17 ponttal (12 a közönségtől és 5 a zsűritől).

a rajongók különböző fórumokon hangot adtak nemtetszésüknek. A Facebook-on már létrehoztak egy tiltakozó oldalt „Ne Marko Kon képviseljen minket címmel („“BEOVIZIJA – PROTEST!!! Necemo da nas predstavlja Marko Kon!!!”).

A sok bocsánatkérés után, az RTS különböző magyarázatokat és válaszokat ad a kialakult helyzetre, de egyébként már 2006-ban is gondok voltak az Evropesmával (a pletykák szerint Ana Nikolić azért nem indult a tegnapi döntőn, mert úgy értesült, már meg van a verseny győztese, ezért fölösleges részt vennie a döntőn – a szerk.).

43 hozzászólás Eurovízió 2009: botrány, dráma és tiltakozás Szerbiában

  • Erzsi

    Hát igen, az gyanús, ha az egyik zsűri a leggyengébbnek, a másik a legjobbnak minősíti ugyanazt a produkciót. (Megpróbálkoznék még a „nem ugyanazokkal a versenytársakkal mérték össze” gyenge ellenérvvel.) A zene – a művészet – szubjektív műfaj. Biztosan vannak egyértelmű szempontok, egyértelműen ki lehet jelenteni valamiről, hogy érték vagy sem, ha szélsőséges eset. Az átmenetek megítélése a nehéz. Nem akarom a zsűrit mentegetni. De olvassátok el a két utolsó hozzászólásotokat: olyan dolgokat hoztok fel a dal ellen ellenérvként, amiket csak ti tudtok. Európának nincsenek meg ezek a háttérinformációi, emiatt nem fogják a dalt kevésbé szeretni. Túl sokat tudtok róla, ezért nem tudjátok elfogadni. Én ezt továbbra is jó zenének találom, főleg az idei fájdalmasan középszerű felhozatalban.

  • yugo

    Csaba én inkább Ceca párti vagyok… 🙂
    Abban biztos vagyok,hogy a diaszpórának nagyon bejön az idei szerb szám.Ott nagybecsben van tartva ez a stílus.Külföldön elég sűrűn koncerteket adnak,mivel a hazai „sztárok”,főként a nekivetkőzött „pevajkák” ott kamatoztatják (anyagilag) a „tehetségüket”/BÁJAIKAT… 🙂

  • yugo

    Erzsi,abban egyetértek veled,hogy az idei „felhozatal” átlagon aluli… És abban is biztos vagyok,hogy lesz akiknek tetszeni fog ez a dal Európában,a harmonika majd megteszi a hatását.Üsse kavics,menjen Marko Kon(j) Moszkvába,ilyet még úgyse küldött Szerbia. De attól tartok,hogy az idei eredménynek köszönhetően a jövőben a Beovizijára a már ismert énekesek/együttesek nem fognak jelentkezni… A szavazáson se ártana változtani mert így 2 zsűritag (akik 12 pontal értékelték a szerzeményt)akarata érvényesült 28.521 emberrel szemben ( a cipela a nézőktől 3.955 sms szavazatot kapott).

  • Szandra

    küldjenek is másik dalt,végülis mi is csak! 3szor változtattunk indulót,ők is válthatnak,jobban tennék.

  • Andor

    Yugo! Szerintem eddig sem árasztották el az ismert emberek a beoviziját.Az előző évben a beovizijával egyidőben ment az általad említett grand show,és ott 4x annyi szavazat érkezett,mint a beovizijára. Nem értek veled egyet,hogy sima Grand produkció.Ezt anyukám is alátámasztja mert ő egyenesen rühelli a szerb népi zenéket ( narodnjakokat),és neki mégis tetszett Marko Kon dala!Persze nem azt mondta,hogy ez olyan jó hogy dob tőle egy hátast,mert azt ő is megjegyezte,hogy iszonyat gyenge dalok voltak.Ez legalább kilógott a hangzásvilágával és ráadásul még dallamos is,mi kell még??? Ha nem tetszik megértem,az én véleményemen úgysem változtatnak az itteni beírások.

  • Ádám

    Figyelj Erzsi és Andor!
    Ha nektek ez annyira tetszik hát csak hallgassátok és szavazzatok rá habár ez nemtudom melyik euróvíziós dalverseny döntőjére elég de nekem mind egy.Ha ennyire odavagytok érte csak hallgassátok!Nem tudom miért olyan nagy probléma ha nekünk nem tetszik nem a mi izlésünknek megfelelő a dal.Én ezt nem raknám be a döntőbe!NEKEM NEM A SZERB NÉPI VONÁSOKKAL VAN A BAJOM!Nekem maga a dal és az előadással van a bajom , és szerintem nem olyan tipikus szerb dal különben miért lennének ennyire felháborodva a szerbek!Még a szerbeknek sem tetszik a daluk!

  • yugo

    Andor,pedig ez elég Grandos,ha tetszik az anyukádnak,ha nem… 😀

  • Ádám

    Ha ez a dal bejut a döntőbe akkor az euróvízió lesüllyedt arra a szintre hohy minnél idiótább egy dal annál nagyobb esély nyerni!Egyet értek Yugoval!

  • yugo

    És ez nem szerb népzenei elemeket tartalmaz (a Lane vagy az Oro igen),hanem a sima „novokomponovani” kategóriába tartozik. Ezért is vannak még a Szerbek (nagytöbbsége) is felháborodva rajta. A dal nekem nem tetszik (de nem kötelező hallgatnom).Majd nem írom rá a 2009-es „kedvenc” ESC cd-re.:)Majd kiderül a végén,hogy Európa mennyire értékeli.A nemtettszésem ellenére is sok sikert kívánok Marko KoNJnak… 🙂

  • Erzsi

    Ádám, egyáltalán nem olyan nagy probléma, ha nektek nem tetszik. Nem az ízléseteket próbálom befolyásolni, ez teljesen reménytelen. A vajdasági rajongó kollégákon erőt vett világvége hangulatot próbáltam csillapítani. Az inkább „ne is induljunk, mint hogy ez képviseljen bennünket” típusú megállapítás túlértékelése ennek a kérdésnek. Egyébként az eurovízió már lesüllyedt arra a szintre, hogy minél idiótább egy dal, annál nagyobb az esélye a győzelemre.

  • Erzsi

    Köszönöm, Yugo! Ennyit szerettem volna elérni.

  • Ádám

    Hát legyen neki sok siker meglátjuk!

  • tacom

    A top10-12 szerintem garantálva van, kábé mint az oroszoknál, esetleg törököknél, tök mindegy mivel indulnak. Bár nem tudom, ha idén ilyen fele televote-fele zsűri szavazás lesz, lehet, hogy mégsem.
    A korábbi szinthez képest ez a szerb válogató elég gyenge volt, közte ezzel a győztes dallal. Nyílván a szlávos cikornyázó harmónika dobta föl, egyébként unalmas.
    Olyat azért mégse mondjatok, hogy inkább ne is induljon Szerbia, nem lehet ő sem mindig a legjobb.
    Shady lady-ről leszállni! Nem akarok én sem 43-at vagy mennyit belőle, de ha a produkció színvonalát nézzük, abból bizony jöhet jópár.