Naptár

2008. december
h K s c p s v
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Kategóriák

Recent Posts

Legutóbbi hozzászólások

Fórumlista

GYORSHÍR: 50-50% zsűri és televoting Moszkvában!

Tudósító: Klész Imre
Forrás: EBU/UER

Az EBU Tájékoztatási Csoportjának javaslatát, vagyis az 50-50%-ban zsűri és televoting alkalmazását elfogadta az EBU Televíziós Bizottsága – adja hírül az EBU hivatalos eurovíziós weboldala, az eurovision.tv.

A Tájékoztatási Csoport ezen a héten szerdán és csütörtökön tartja találkozóját Moszkvában, hogy döntsenek a nemzeti zsűrik pontos szerepéről és hogy megvitassák a szabályait a „zsűri igazságos szavazásának szabályairól” és annak biztosítékairól. Korábban már bejelentették, hogy a zsűritagok kizárólag hivatásos zeneipari személyek lehetnek. Egyébként az idei junior versenyen már alkalmazták a televoting és a zsűri 50%-os arányú eredmény meghatározását.

Az új szabály a 2009-es Eurovíziós Dalfesztivál döntőjén lesz először alkalmazva, legalábbis a felnőtt versenyen. Az elődöntőkre a már bemutatott különleges „szétválasztási” módszerek segítségével lesznek a fair play szabályai érvényesítve.

Egy kis ismétlés

1. mindkét elődöntőn résztvevő országok neveit hat urnába fogják rakni

2. minden urnába 6 vagy 7 név fog kerülni

3. az urnákba olyan országok kerülnek bele, amiket az egymáshoz viszonyított földrajzi elhelyezkedés és 2004-ig visszamenő matematikai szavazati minták figyelembe vételével lettek meghatározva

4. minden ország csak annak az elődöntőnek a szavazásán fog részt venni, amelyiken saját versenyzője is szerepel.

5. 10 versenyző fog bejutni elődöntőnként a döntőbe, ebből 9-et 100% televoting fog továbbjuttatni, a 10. versenyző viszont a nemzeti biztonsági zsűrik által legmagasabb pontszámot kapott produkció fog lenni – a biztonsági zsűri összetételére, a döntőéhez képest más szabályok vonatkoznak

6. Ez kevéssé megjósolható, sokkal színesebb eredményt fog szülni, ami az elődöntőket még izgalmasabbá fogja tenni

Ezen a találkozón várhatóan véglegesíteni fogják a résztvevő országok listáját is, utána már csak büntetés fejében lehet visszalépni a versenytől: A hagyományok szerint március közepének első hétfőjén (március 16), a Delegációvezetők Találkozóján minden delegációnak be kell mutatni a kész (és végleges) versenydalt.

13 hozzászólás GYORSHÍR: 50-50% zsűri és televoting Moszkvában!

  • Patrik

    most akkor 50-50 %-ban elsz zsűri és telefn vagy 90-10 %ban???

  • kiskiraly

    nem olvasok itt sehol sem 90-et. 🙂

    50-50% az a döntőre érvényes csak
    a többi ezek szerint változatlan

  • Bálint the 2nd

    Nem tudom, hogy örüljek-e ennek vagy sem. Persze, klassz, hogy végre rájöttek, hogy nem mehet ez úgy tovább, ahogy eddig. Meg nyilván nem is létezhet ennél tökéletesebb megoldás.
    Ugyanakkor szkeptikus vagyok például egy szlovák zsűrit illetően. Tény, hogy nem kimondottan baráti több szomszédunkkal a viszonyunk (sajnos, és nem egyszer rá is szolgálunk), de nem létezik még egy olyan ország, ahol ennyire kategórikusan és ennyire széles rétegben elutasítanak mindent, ami/aki magyar (nem véletlen, hogy Fico magasan a legnépszerűbb politikus odaát). Vagy vegyük példának még a román-orosz, macedón-román stb pontcsereberét az évtized elejéről.

  • Asvi

    Nem értek egyet veled Bálint. Már fejezzuk be ezt a szlovák-magyar fóbiát! Én szlovákiai magyar vagyok és egyltalán nem érzem a magyarellenességet Szlovákiában. Nem kell mindent elhinni amit az m1 vagy a TV2, esetleg a hírTV hangoztat, foleg a HÍRTV. Szerinted a szlovák zsuritagok a Fico kormány tagjai lesznek? Talán elismert kozéleti személyiségek, nemde? És azok egyáltalán nem magyarellenesek, sot, sokan még magyarul is tudnak! Ha kicsit néznéd a szlovák tv-ket akkor más lenne a véleményed. Nem kell félned, Magyarország magas pontot fog kapni Szlovákiától! Tipp: 10 vagy 12. Kérdés, ki kap tobbet: Csehország vagy Magyarország.

  • Bálint the 2nd

    Nem élek sztereotípiákkal, nem a híradásokból fejtem meg a világot, nem operálok indítékokkal és érdekekkel. A szlovák „ügy” nem a fóbiám, csak az aggályom. Ettől függetlenül örülök, hogy elindulnak, vannak nagyon jó szlovák előadók (Kelecsényi, Smatanová pl).

  • hben92

    Szlovákiától szerintem is magas pontot fogunk kapni, persze ez a magyar daltól is függ majd. Jó lenne ha az MTV mondana már vmit hogy milyen módon választja majd ki a dalt és énekest vagy együttest.

  • Patrik

    JAJA. ARRÓL TÉNYLEG MIKOR LESZ HÍR HGOY MILYEN MÓDON VÁLASZTJA KI AZ M1 AZ ELŐADÓT??

    KISKIRALY EZ IS OTT ÁLL: 5. 10 versenyző fog bejutni elődöntőnként a döntőbe, ebből 9-et 100% televoting fog továbbjuttatni, a 10. versenyző viszont a nemzeti biztonsági zsűrik által legmagasabb pontszámot kapott produkció fog lenni – a biztonsági zsűri összetételére, a döntőéhez képest más szabályok vonatkoznak

    MEG EZ IS: 50-50%-ban zsűri és televoting alkalmazását elfo

    NA MOST AKKOR MELYIK LESZ???!!!

  • Patrik, az új szabály a döntőre vonatkozik, az 5. pont az elődöntőkről szól. Olvass lassabban.

  • Patrik

    és azt hogy oldják meg a nagy döntőben a pontozást??? kevesebb ország szavazhat hgoy meglegyen az 50% zsűri és televoting vagy mi?? vagy úgy kell érteni hogy x számú zsűri és a versenyző országok is szavaznak és úgy lesz meg a pont???

  • hben92

    Patrik! Minden résztvevő ország szavazhat majd a döntőbe, az országok, nemzetükön belül felállítanak egy zsűrit, (Mo. esetében: gondolom Malek Miklós, Benkő László stb.) ők pontozzák a dalokat kijön az első tíz helyezett a zsűri által, közbe mi nézők is szavazzunk, szintén kijön a televoting alapján az első tíz. Ezeket összesítik ( a zsűti és televoting pontjait) és megszületnek a magyar pontok. Pl.: a zsűri 8 pontot ad Szerbiának, de a nézői szavazatok alapján csak 4 pontot kapna, így kb. Szerbia tőlünk majd 6-7 pontot kap majd. Szerintem.

  • SzZ94

    Én nálunk Pressert kérném fel, az nf-en is, meg az Eurovízión is. Csak kéne mellévki mai is. 🙂

  • Bálint the 2nd

    Minden zsűriben 5-5 tag lesz. Az összpontszám úgy alakul ki, hogy a televoting és a zsűri győztese 12-12 pontot kap, a másodikok 10-10-et, […] a tizediket 1-1-et. Pl: x ország dalát y ország zsűrije az első helyre teszi, a telefonos szavazáson pedig az ötödik helyen végez, így 12+6=18 pontot kap. Ha egy dal ugyanannyi pontot kap a belső szavazáson, mint egy másik, akkor a televontingon előrébb végzett dalé a jobb pozíció.