ESC 2009: válságban a lett köztévé FRISSÍTVE!

latviaTudósító: Klész Imre
Forrás: esckaz.com – diena.lv

2008.12.17. 10:33
A lett LTV közszolgálati televízió sajtóközleményt adott ki tegnap este, melyben arról szólnak, hogy az intézmény a globális gazdasági válság hatásaitól szenved. Ennek értelmében valószínűleg meg lesz kurtítva a televízió éves költségvetése, 3,5 millió euróból kell gazdálkodniuk. Ez egyben oda is vezethet, hogy az LTV és a lett kormány nem tudja állni a “kiegészítő díjak” számláját, ami egyben magában foglalja az indulási jogot az Eurovíziós Dalfesztiválra.

A gazdasági következmények nélküli visszalépés határideje december 14 volt, így minden visszalépés ezután a dátum után pénzbüntetést vonz magával az EBU szabályzata szerint. Az EBU úgy tűnik, ellenőrzése alatt tartja a helyzetet, és várhatóan 24 órán belül reagálni fog az előállt helyzetre.

A Diena nevű népszerű lett hírportál a lett delegáció vezetőjével, Iveta Lepeshkoval riportot készített. Egyáltalán nem tartja normálisnak a helyzetet és úgy érzi, hogy az ország többféle értelemben veszítene, főleg a zeneipar, ami minden évben erősen érdeklődik a verseny iránt. Hozzátette, hogy a televíziós nézettségi adatokkal mérhető az érdeklődés a verseny nagy színpada iránt és talán a nézők nem is tudnak arról, hogy ennek milyen költségei vannak. Érdekes lesz az, hogy milyen döntést fog hozni a televízió, mert a nemzeti döntő válogatója már meg van tervezve, a résztvevő dalok szintén megvannak, néhányuk az internetre is felkerült.

2008.12.18. 19:20

Az LTV az anyagi problémákra hivatkozva visszalép a 2009-es versenytől. Az EBU még nem erősítette meg a hírt, ők több fordulós tárgyalásokon harcolnak a lettek versenyben tartásáért.

2008.12.20. 18:08
Az LTV nevében Zita Kaminska tájékoztatta a sajtót az EBU és az orosz Channel One által kiadott közleményről az ország visszalépésével kapcsolatban. Lettország pénzügyi büntetés nélkül fog visszalépni a 2009-es versenytől. Ez azt is jelenti, hogy a moszkvai versenytől végleg el vannak tiltva, de 2010-ben újra indulhatnak Eurovízión.

10 Comments

A legkevésbé kedvenc országom a versenydalaik alapján (habár a Brainstorm a 2000-es év legjobbja volt szerintem), de drukkolok hogy ne lépjenek vissza.

nekem se a kedvenc orszgom, de nem kívánok rosszat nekik mert tudom jól hogy milyen érzés lehet az hogy a hazánk nem nevez be visszalép… :s biztos rossz lehet

Én sem szeretném ha visszalépnénk, viszont Grúzia meggondolta magát és részt vesz a dalversenyen, köszönhető a Junioros versenynek és az itt Oroszországtól kapott “barátságos” 12 pontnak.

Lehet,hogy még dolgoznak rajta…vagy nem tom!
ÁÁÁ…rájöttem..
Lehet,hogy megvárják,hogy legyen vége a megasztárnak…

Comments are closed.