Naptár

2008. szeptember
h K s c p s v
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Kategóriák

Recent Posts

Legutóbbi hozzászólások

Fórumlista

Moszkva 2009: televoting és zsűri fog dönteni

Tudósító: Klész Imre
Forrás: eurovision.tv – oikotimes.com

A múlt hétvégi, moszkvai Referencia Csoport találkozóján döntöttek a következő Eurovíziós Dalfesztivál szavazási elveiről. Az EBU eldöntötte, hogy nem lesz többé a televoting az egyetlen döntési mechanizmusa a versenynek. Mostantól a zsűri is segíteni fog abban, hogy megszülethessen a győztes. A következő hónapokban lesz kidolgozva a zsűri „beavatkozásának” módja. A delegációvezetők – előzetes felmérés alapján – és a rajongók – az esctoday.com szaklap szavazása alapján – üdvözlik a döntést.
A másik nagy jelentőségű bejelentés az volt, hogy a NégyNagy országok megtarthatják közvetlen bejutásukat a döntőbe, Svante Stockselius, az EBU Eurovízióért felelős főellenőrének javaslatát, vagyis Nagy-Britannia, Franciaország, Németország és Spanyolország elődöntőn való megmérettetését elvetették.
A javaslatok között van az is, hogy maradjon meg a zsűri 10. dalt jelölő joga az elődöntőkön (tavaly a zsűri mentette meg Svédországot az elődöntőből való kieséstől).
Arról viszont nem esett szó, hogy a döntőből kiesett országok szavazhatnak-e a döntőben.
– Semmi sem demokratikusabb, mint a közönség szavazása. De a zsűrinek lehetősége van többször meghallgatni a dalokat, mielőtt döntene. Belgrádban láthatóvá vált a közönség és a zsűri ítélete közti különbség, ezért azt hisszük, hogy ez a kombináció még izgalmasabbá teszi a versenyt – nyilatkozta Svante Stockselius.
Kíváncsian várjuk, hogy a diaszpóra szavazása hogyan fog megváltozni az új szabályok miatt.

Hozzászólások lezárva.