Naptár

2008. szeptember
h K s c p s v
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Kategóriák

Recent Posts

Legutóbbi hozzászólások

Fórumlista

Moszkva 2009: latinos utcanevek

Tudósító: Klész Imre
Forrás: mnweekly.ru
2008.08.14.

A moszkvai hatóságok bejelentették, hogy az utcák, a metróállomások, az útirányokat jelző táblákat latin betűsökre fogják átírni az orosz fővárosban. Az első polgármesteri megbízott, Jurij Roszliak megerősítette a város azon szándékát, hogy egy nemzetközi üzleti központot hozzanak létre a városból, ami óriási infrastrukturális fejlesztéseket követel. A megbízott szerint az első fejlesztések láthatóak lesznek amilyen gyorsan csak lehetnek, először a táblákat lecserélik cirill betűsről, hogy ezeken a „sokkal nemzetközibb, angol” szövegek is olvashatóak legyenek.

A newsru.com szerint ez lesz az első nagy látványosság, amivel az orosz főváros ünnepli az Eurovíziós Dalfesztivál ideérkezését. Roszilak ezen összefüggéseket cáfolja.
– Természetesen nem! Nem cserélhetünk táblákat és információs plakátokat csupán az Eurovízió kedvéért. Viszont elő szeretnénk készíteni a várost a külföldi látogatók számára – nyomatékosította a főmegbízott.

Az EBU Referencia Csoportjának látogatásának alkalmával a helyi hatóságok új szabályok bevezetését jelentették be a felszíni közlekedéssel kapcsolatban. A Moszkvai Közigazgatási Szervezet megtiltja az utazóközönség számára, hogy kihajoljanak a járművek ablakain, hogy felvigyenek profi fényképező gépeket, hogy engedély nélkül bármilyen információs papírokat ragasszanak a járművek falaira – írja a RIA Novosztyi. Ezen kívül engedélyezett lesz a ketrecben tartott állatok és más poggyászok szállítása a buszokon és trolikon akkora méretben, amekkora nem lépi túl a kézipoggyász fogalmát. A járművek vezetőinek elő kell segíteni az utasok, kiemelve a mozgáskorlátozottak biztonságos fel és leszállását.

Hozzászólások lezárva.