Naptár

2008. szeptember
h K s c p s v
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Kategóriák

Recent Posts

Legutóbbi hozzászólások

Fórumlista

Eurobeat: nagy sikerű paródia az Eurovízióról Nagy-Britanniában

Tudósító: Klész Imre
Forrás: MTI – hirado.hu

Csillogó díszletek, valódi közönségszavazás, magával ragadóan humoros dalok – az Eurovíziós Dalfesztivál paródiáját adó, Eurobeat című musical frenetikus sikert aratott a londoni Westend egyik színpadán.

A kétes hírnévnek örvendő, egyesek által az egekig magasztalt, mások szerint az ízléstelenség netovábbjának tekinthető, évente megrendezett dalversenyről öt éve készítettek vicces kedvű ausztrálok musicalt. A „napos, békés, biztonságos Szarajevó” egy tévéstúdiójában játszódó darab két éven keresztült cirkulált Nagy-Britanniában, mielőtt szeptemberben kikötött a londoni Westend egyik színházában, a Novellóban.

A színpadon felállított képzeletbeli tévécsatorna két munkatársa az angol nyelv konzekvens törése mellett vezényli le az eredeti versenyt mind külsőségeiben, mind szellemiségében hűen visszaadó műsort. A színdarab fő szenzációját ugyanakkor mind a kritikusok, mind a közönség által magával ragadóan humorosnak ítélt „versenyszámok” adják.

Magyarország is szerepel

Az alkotók az átláthatóság és élvezhetőség kritériumait egyaránt szem előtt tartva tízre csökkentették a különböző nemzeteket képviselő fellépők számát. Olaszország, Írország, Lengyelország, Izland, Nagy-Britannia, Oroszország, Németország, Svédország és Görögország mellett Magyarország is szerepel a fődíjért versenyző „szerencsések” között.

A Molnár Nővérek elnevezésű magyar formáció miniszoknyás népviseletben előadott, Apró madarakkal címet viselő száma hatalmas sikert arat az előadásokon. Csakúgy, mint az ír „versenyző”, akit LaLaLa című dala előadása közben szó szerint elnyel a túl erősre állított füstgép végterméke, vagy a fiúbandák keleti verzióját adó, romantikus dalukat karakteres akcentussal eléneklő orosz csapat.

A közönség az első perctől kezdve aktív részese a műsornak: a belépőjegyen szerepel, hogy annak tulajdonosa melyik fellépő nemzet tagja, a csillogó cowboykalapban díszelgő jegyszedőktől minden egyes néző „nemzeti hovatartozásának” megfelelő zászlót, kitűzőt és csörgőt kap – melyeket a híradások szerint fáradhatatlanul használnak is a nézőtéren helyet foglalók. A dalok bemutatása után – csakúgy, mint a valóságban – a nézők mobiltelefonjaikkal szavazhatnak, a voksolás eredménye és az azt kommentáló „tévébemondók” a színpad részét képező, hatalmas kivetítőn jelennek meg.

A szavazás valódi: a darab premierje óta majdnem minden este más-más csapat nyerte a paródiába oltott dalversenyt, mely az ígéretek szerint hamarosan más országokban is látható lesz.

2 hozzászólás Eurobeat: nagy sikerű paródia az Eurovízióról Nagy-Britanniában