Naptár

2009. május
h K s c p s v
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Kategóriák

Recent Posts

Legutóbbi hozzászólások

Fórumlista

Korábbi magyar fesztiválsikerek az Eurovízió második elődöntője előtt az m1-en

kepernyokep-nevtelen-ablak-4Tudósító: Klész Imre
Forrás: zene.hu – old.eschungary.hu

A keddi elődöntő előtti felvezető műsorhoz képest ma este sokkal izgalmasabb programot kínál a Magyar Televízió az Eurovízióra éhes nézőknek. A Daliás idők című műsor háziasszonya Szulák Andrea lesz, aki 1993-ban szeretett volna kijutni az írországi versenyre, de a szlovéniai előválogatón kiesett az észt, a román és a szlovák versenyzővel együtt. Kevesen emlékeznek rá, de Delhusa Gjon is hasonlóan járt: 1996-ban 29 ország jelentkezett a versenyre, de csak 22-nek engedélyezték a tovább jutást.

Egy audio-előválogatót rendeztek, ahol a zsűri hajszál híján ,de kiselejtezte Magyarországot is. A finnekkel ugyanannyi pontot kaptunk, de mivel Jasmine több magas pontot kapott mint Delhusa Gjon Fortuna című dala, ezért kiestünk a németekkel, dánokkal, oroszokkal macedónokkal, izraeliekkel és a románokkal együtt. Ezután voltak fellépőink, de 1999-ben megszakadt a sorozat, egészen 2005-ig.

A produkcióból kiderül, hogy a magyar könnyűzene apraja-nagyja milyen hazai és külföldi fesztiválsikerekkel büszkélkedhet. Az adás háziasszonya, Szulák Andrea nem csupán a műfaj jeles képviselője, hanem kitűnő ismerője is.

A műsorvezető arról kérdezi pályatársait, milyen élmény volt és hogyan élték meg a sikereket. Az Eurovíziós Dalversenyhez Magyarország a 90-es évektől rendszeresen csatlakozott, előtte csak kívülállóként szurkolhattunk az indulóknak. Fesztiválsikereink persze a korábbi évtizedekben is szép számmal voltak.

Azt sokan tudják, hogy a Neoton Família 1983-ban, Tokióban vehette át a Yamaha fesztiválon a verseny nagydíját, a Holnap hajnalig című slágerért. Ezt a számot majdnem 2000 dal közül ítélte a zsűri a legjobbnak, és a siker azóta is töretlen, hiszen a Csináljunk a fesztivált műsorában tavaly a legjobb magyar sláger lett. Ennek kapcsán is faggatja Szulák Andrea Csepregi Évát és Pásztor Lászlót a dal titkáról és arról, hogyan élték meg azokat a napokat.

Szikora Róbertet kitűntették Hollywoodban

A japán sikert azóta is emlegeti a szakma és a rajongók, de azt kevesen tudják, hogy Szikora Róbert 1991-ben Hollywoodban, mint a legjobb kelet-európai zenész vehetett át kitüntetést egyenesen Little Richardtól. Robi elmeséli Andreának ezt az élményt, miközben arról is szó esik, hogy manapság milyen jelentősége van egy zenész életében a fesztiválsikereknek.

Arról például kevesen hallottak, hogy tavaly egy 30 éves nemzetközi dalversenyen Krisz Rudi – akinek tinédzser korában Robi is írt dalokat – díjat kapott egy olyan dallal, amelyet Szikora írt neki. Különlegesség még az is, hogy ezen a versenyen évek óta nem indult magyar versenyző.

A külföldi sikerek mellett a hazai közönségsiker is nagyban meghatározza egy zenész pályáját. Erre jó példa Zoltán Erika, aki közönségdíjat kapott az 1986-os Interpop fesztiválon és ez hozta meg számára az igazi ismertséget. Bár a zsűri nem figyelt fel rá, de mégis elvitte a közönségdíjat. A fesztivál után pedig egyre több rádiócsatornán kérték a hallgatók a Szerelemre születtem című dalt.

Az Első Emelet szintén inkább a közönség köreiben aratott sikereket és nem annyira a fesztiválok színpadán. Kevés szakmai, de annál több közönségsikerrel büszkélkedhet az együttes. A műsorból az is kiderül, Kiki, mint az Óceán együttes frontembere, milyen botrányos belépővel próbált hírnevet szerezni magának az 1981-es Dalfesztiválon.

Végül azt is megtudjuk, miért éppen Andrea a háziasszonya ennek a műsornak. Akik az Eurovíziós Dalverseny történetében kicsit is jártasak, azok emlékeznek arra, hogy 1993-ban indulhatott hazánk színeiben az egyik előválogatón az Árva reggel című dallal. Ha valaki, ő igazán tudja, mi mindent jelent a fesztiválsiker egy énekes számára.

Hozzászólások lezárva.