Naptár

2008. december
h K s c p s v
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Kategóriák

Recent Posts

Legutóbbi hozzászólások

Fórumlista

A Győzelem Napján nyit a Dalfesztivál

Tudósító: Klész Imre
Forrás: hirextra.hu – MTI

Május 9-ét, a második világháború végének 65. évfordulójáról megemlékező Győzelem Napját jelölte ki a moszkvai városi önkormányzat az Eurovíziós Dalfesztivál nyitó ünnepségének napjaként.

Oroszországban rendkívül komolyan veszik a fesztivált: Gyima Bilan énekes Edvin Marton társaságában aratott idei győzelmétől örömmámorban úszott az ország, s nyomban telefonon gratulált Vlagyimir Putyin és Dmitrij Medvegyev, az ország két első méltósága. Így Moszkvát a legsúlyosabb válság sem akadályozhatja meg abban, hogy nagyvonalúan fogadja a vendégeket: Vlagyimir Putyin kormányfő egymilliárd rubelt különített el erre a célra.

Kijelölték már a helyszíneket: a megnyitót a Verébhegyen, a Lomonoszov Egyetem jellegzetes épülete előtt, az elődöntőket (május 12-én és 14-én) és a döntőt (május 16-án) az Olimpiai Komplexumban, s a záró ünnepséget a belvárosi Gosztyinnij Dvorban tartják, a mintegy 2000 külföldi újságíró pedig a Manyezs kiállítóteremben dolgozhat majd.

A lapok szerint az érintett épületek közül csak az Olimpiai Komplexum helyiségei, s főleg mellékhelyiségei szorulnak felújításra. A közlekedéssel nyilván problémák lesznek, mert Moszkvában állandó az egybefüggő dugó, de mindenesetre az önkormányzat kész a fesztivál napjaira változtatni a metró menetrendjén.

További probléma (lehet), hogy az előre láthatólag 43 résztvevő országból hagyományosan sok meleg is érkezik, s Moszkva mindeddig betiltotta a melegek tervezett rendezvényeit. Most is csak arra tettek ígéretet az illetékesek, hogy nem lesz gond, ha a „nem hagyományos szexuális érdeklődésű” vendégek „csendesen viselkednek és nem mutatják ki túlzottan szexuális orientációjukat”. Nem tudni azonban, hogy ezek a feltételek megfelelnek-e a vendégeknek, továbbá hogy mi lesz, ha nem fogadják el ezeket, ugyanis aligha lehet őket úgy szétkergetni, ahogy az orosz melegeket szokták.

Hozzászólások lezárva.