Naptár

2014. november
h K s c p s v
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Kategóriák

Recent Posts

Legutóbbi hozzászólások

Fórumlista

Blog: Junior Eurovízió 2014 gyorstalpaló

junior-eurovision-2014-logo-03Szerző: Nádasdi Péter

Nem is olyan sokára egy kevéssé ismert Eurovíziós verseny kerül megrendezésre, és mivel azzal szembesültem, hogy a totális érdektelenség övezi itthon a rendezvényt, újra cikkgyártásba lendülök. Az idei Junior Eurovíziós Dalversenyen 16 ország vesz részt. Főbb különbségek:
– a rendezés jogát nem az előző évi győztes közmédia kapja, hanem pályázni kell rá (idén Málta a rendező ország)
– 6 embernél több is lehet a színpadon
anyanyelven az adott ország hivatalos nyelvén kell énekelni, minimális idegen nyelv megengedett
– egy dal hossza 2:45 és 3:00 között lehet

01. Bulgária
A 2 évet kihagyó Bulgáriát idén Krisia Marinova Todorova (énekes), Hasan és Ibrahim Ignatov (zongoristák) képviselik. A 10 esztendős Krisia hazájában már ismert előadóművésznek számít, 6 éves kora óta énekel és zongorázik. A dalszerzők: Slavi Trifonov, Krisia Tododrova, Evgueny Dimitrov, a szöveget írták: Krisia Todorova, Ivailo Valchev. A dal címe Planet of the children (de természetesen bolgárul hallhatjuk majd): Krisia arról álmodozik, hogy minden embert gyerekké változtat a földön, és így nem lesz több éhezés, félelem, háború, helyettük béke, hit és fény.
Sajnos még nem láthattuk élőben a produkciót, de szerintem szépen felépített dal, remek hang, hatásos színpadképet lehetne hozzárakni. Nálam egy jó erős középmezőny.
Bulgária 4. alkalommal vesz részt a gyerekek versenyén, ebből egyszer sikerült elkapni az utolsó helyet. TOP5-ben még nem végeztek.

02. Ciprus
A CyBC csatorna idén belső választással úgy döntött, hogy a ciprusi zászlót Sophia Patsalides lobogtathatja majd a máltai versenyen. Sophia 14. életévét tölti be decemberben, 5 éves kora óta énekel és zongorázik. Már több lemez elkészítésében vett részt igen neves hazai és görög előadókkal, most első saját albumán dolgozik. A dal szerzője Alex Panayi, aki nem kevesebb, mint 15 ESC-s és nemzeti döntős dal létrejöttében segédkezett, ’95-ben és 2000-ben énekesként is képviselte az országot, 2005-ben pedig háttérénekesként a görög Helena mögött meg is nyerte a versenyt. A szöveg megírásában Sophia és Alex mellett Stavros Stavrou is segédkezett. A dal címe I pio omorfi mera, vagyis A legszebb nap. Dióhéjban: a rossz idők elmúlnak, légy, aki vagy, a holnap mindig egy új nap és akár a legszebb is lehet… a többit el tudjátok képzelni.
A rajongók egyöntetűen magas helyezést jósolnak ennek a dalnak. Energikus, táncos előadást várok Sophiától, habár a hangját még nem hallottuk élőben. Ha minden jól megy, ez most lehet egy TOP5-ös helyezés is. Nálam mindenképpen.
Ciprus eddig 6 alkalommal vett részt a versenyen, de mindössze 2 db 8. helyezést tudtak összeszedni (2004,2006).

03. Fehéroroszország
A belarusz nemzeti döntőre augusztus 29-én került sor, ahol végül Nadezhda Misyakova győzött Sokal című dalával. Nadezhda 14 éves, épp a kilencedik osztályt végzi egy zenei iskolában (szintén játszik zongorán csak úgy, mint a bolgár és ciprusi induló). A többiekhez hasonlóan ő is több éve szerepel a zenei palettán, a JESC-re már 2X próbálkozott kijutni. Idei dalának megírásában Uzari is részt vett, aki nem ismeretlen ESC-s körökben. Az élő előadás koreográfusa a szintén neves Olga Shamrova, háttértáncosai pedig a Vegas Dance Studio tagjai (Alina Shvadronova, Elizaveta Anishchik, Karina Potapovich and Anna Duhovich). A szöveget Nadezhda szerezte, a mű címe magyarul Sólyom, ami egy szláv mesén alapszik: a történet Maryushkáról szól, aki a „Fényes Sólymot” keresi. Természetesen a sólyom egy jóképű ifjúvá tud változni… amennyiben rátalálnak. Ahhoz, hogy ez megtörténjen Maryushkának el kell koptatnia három pár vascipőt, el kell törnie 3 vasbotot és három vaskalapot kell könnyeznie (szegény lány). Amennyiben túléli a fémmérgezést a jutalma a fiúvá avanzsálódott sólyom lesz. Nadezhda dalában a keresgélés a fő motívum.
Szerintem ez az idei egyik legjobb dal tele népi hangszerekkel, látványos színpadi produkcióval, remek hanggal. Egyáltalán nem sajnálnám, ha nyerne… nálam az első és második helyen ugrál.
Fehéroroszország azon két ország közé tartozik, amelyek eddig részt vettek az összes versenyen, ebből kifolyólag az idei lesz 12. versenyzőjük. Az egyik legjobb mutatókkal rendelkeznek: 2 első hely (2005, 2007), 1 második hely (2006), 2 harmadik hely (2011, 2013).

04. Grúzia
Ha Junior ESC-ről van szó Grúziával mindig, mint esélyesként kell számolni (A rajongók többsége szerint ez idén is így van). Az országot belső választás útján Lizi Japaridze (azaz Lizi Pop) képviselheti 4 háttértáncosával. Lizi 10 éves és egy grúz-amerikai iskolában folytatja tanulmányait (4 nyelven beszél… és zöld öves karate-s…). Tavaly látta először a versenyt, és azóta azon ügyködik, hogy ő is felállhasson arra a bizonyos színpadra (úgy tűnik törekvéseit siker fogja koronázni). A dalt és a szöveget Giorgi Kukhianidze szerezte, címe Happy day. A szöveg teljesen értelmetlen, valószínűleg egy tökéletes nap összetevőit akarja leírni, de kicsit összefüggéstelenül sikerült.
Ez egy elég erős dal Grúziától, de több problémám is akad vele. Egyrészt nagyon ízléstelen a videó és gyanítom, hogy a színpadi megjelenés is hasonló lesz. A szöveg elképesztően rossz, és a dallamvilág kicsit nekem koppintásnak tűnik (kommentben lehet vitatkozni). Ettől függetlenül is esélyesnek tartják (tartom én is), de nálam a 7-10. helyen vesztegel.
Grúzia szintén az egyik legsikeresebb ország a megmérettetésen. Fehéroroszországgal egyetemben eddig 2X sikerült nyerniük (2008,2011), ellenben legrosszabb helyezésük a 6. hely…
A videótól nem kíméllek titeket.

05. Hollandia
Fehéroroszországon kívül egyedül Hollandia vett részt eddig az összes versenyen, így nem csoda, ha a hollandok minden évben nagy erőbedobással készülnek a versenyre, egy látványos nemzeti döntő keretein belül. Idén ezt az akadályt Julia van Bergen vette sikerrel, így vele találkozhatunk majd 17 nap múlva a képernyőt nézve. Julia 15 évvel ezelőtt született Zeewoldeben és története azért különösen érdekes, mert nem profi énekesnővel állunk szemben. Julia egy átlagos tini, aki énekel,táncol, a barátaival lóg és sokáig alszik, ám egyszer a szobájában ülve eszébe jutott egy fiú, és érzéseit szavakba és dallamokba öntötte a zongoránál. Mindenféle előadói tapasztalat nélkül küldte be a pályázott dalt, mellyel végül győzedelmeskedni tudott. Természetesen azért a dal végső formátumában kapott némi segítséget is (R. Dorn / J. Griffioen). A dal címe Around, a szöveget pedig nem értelmezném túl sokat: a félénk fiú próbálja megkörnyékezni Juliát.
Sokak szerint az egyik legjobb dal idén, és én is úgy gondolom, hogy amennyiben Julia mutat egy kis fejlődést hangilag, akkor ez egy igen jó produkció lehet. A dal kicsit átlagos, de egy látványos show-val jó helyezést érhetne el. Nálam 3-5.
Hollandia 12. alkalommal vesz részt a versenyen. Nem igazán sorolható a legsikeresebb országok közé: 2009-ben nyertek, 2011-ben ezüstérem, de többször nem végeztek a TOP5-ben.
https://www.youtube.com/watch?v=jfzx1iHTuGU

06. Horvátország
Déli szomszédunk 7 kihagyott év után tér vissza a gyerekek versenyéhez. Az országot a 14 éves Josie (Josephine Ida Zec) fogja képviselni saját szerzeményével. Josie óvodáskora óta zene, tánc és színész órákat vesz, emellett kitűnően játszik hegedűn is. Dalának címe Game over, melyben tetteink megmásíthatatlan voltáról énekel („A játéknak vége, nincs újrakezdés, nem törölheted el, amit már megtettél).
Kicsit többet vártam Horvátországtól és Josie-tól is. Bár élőben még nem hallottuk őt, de a hangja nem valami meggyőző, a dallamvilág rendkívül egyszerű, a szöveg nem jól felépített. Ez nálam csak egy 10-en felüli helyezéshez elegendő.
A horvátok rendkívül jól indítottak a Junior versenyen, hiszen sikerült megnyerniük a legelső rendezvényen 2003-ban. Győzelmük után már csak 3X vettek részt, de egy bronzérmet azért még sikerült elhozni (2004).

07. Málta
Málta idén nem csak részvevője, de házigazdája is a versenynek (hozzáteszem eddig remekül haladnak). Az ország nemzeti televíziója (TVM) belső kiválasztással jelölte meg indulóját, a 11 éves Federica Falzont. Federica mezzo-szoprán, ami női középhangot jelent, de egészen elképesztően mélyen is tud énekelni. A kislányt nagyapja fedezte fel egy karaoke alkalmával, 2013-ban már képviselhette Máltát egy olasz versenyen a La voix című 2009-es svéd Eurovíziós dallal. A mű szerzője Elton Zarb, a szöveget pedig Matt Muxu Mercieca és Gillian Attard szerezték. Az előadás természetesen angolul lesz hallható, a dal címe Diamonds (gyémántok): nagyon nem fejteném ki, szerelmes dal (Együtt ragyogunk, mint gyémántok az égen…).
Nos nekem több sebből vérzik a dal. Federica hangja egyáltalán nem tetszik, nagyon nehéz így énekleni és minden tiszteletem az övé, de borzasztóan idegesít, ahogy torzul a hangja. Ezen kívül nem lehet érteni, amit énekel, nem lehet kivenni a szavakat. Ráadásul túl sok az áriázás, szerintem sokkal kevesebbszer kellett volna ellőni a dalban, mert a verzék egész tűrhetően sikerültek. A dallamvilágban pedig egy leheletnyi koppintást érzek Conchita után. Összességében sajnálom, hogy ezt kell mondanom, de számomra ez a valaha volt egyik legrosszabb JESC-s dal.
Málta 10. alkalommal vesz részt a versenyen. Tavaly sikerült nyerniük és ezen kívül még egy 4. hellyel büszkélkedhetnek 2008-ból.

08. Montenegró
Idén három ország debütál a junior versenyen, és ezek közül az egyik Montenegró. A szerencsés jelölt Maša Vujadinović és Lejla Vulić lesz. Maša 2000-es születésű, nem egy hangszeren tökéletesen játszik és több különböző zenei megmérettetés áll a háta mögött (melyek közül párat meg is nyert). Lejla 12 éves és Miamiban látta meg a napvilágot, de jelenleg családjával Kotorban él, hegedűn és gitáron játszik, emellett tehetséges költőnek is bizonyul (versei számos montenegrói lapban jelentek már meg). A dalszerző Slaven Knezović bosnyák művész, a szöveget Sanja Perić és Lejla Vulić szerezték, a cím pedig Budi dijete na jedan dan vagyis Legyél gyerek egy napra!: a két énekesnő a gyerekek világába invitál minket, ahol ismét megtaláljuk fiatalkori álmainkat, ahol színes a világ és gondtalanul élvezhetjük az életet.
Nagy vita zajlik a rajongók között is, hogy milyennek kell lennie egy junior dalnak. Az egyik oldal pontosan ezt a vonalat képviseli: játékos dallamvilág, gyerekeknek szóló szöveg, mindenkivel táncolós és nevetgélős videó. Vannak benne igazán jó részek, de nekem sajnos kicsit túl gyermekdedre sikerült, ráadásul az ő hangjukat sem érzem igazán vaskosnak (de remélem élőben tudják hozni a stúdió színvonalat). Összességében nálam a 10. helyig sikerült felkapaszkodni.
Mivel az ország először vesz részt nem tudok összesítőt írni…

09. Olaszország
A második debütáló állam Olaszország lesz, de az ESC-vel ellentétben itt nemzeti döntő nélkül nevezték meg indulójukat, aki a 14 éves Vincenzo Cantiello lesz. Az ifjú énekes amióta csak az eszét tudja vonzódik a zenéhez és az énekléshez, már igen fiatalon belépett a helyi templomi kórusba is. Több különböző nagyszabású zenei versenyt megnyert már, de legnagyobb áttörése vitathatatlanul a Ti lascio una Canzone nevű népszerű gyerek tehetségkutató műsorban való részvétele. Vincenzo nagyon várja máltai fellépését, tekintve hogy ezelőtt is rajongója volt a műsornak. A dalon, melynek címe Tu primo grande amore (Te vagy az első nagy szerelmem) egy egész kis gárda dolgozott: Alterisio Paoletti,Fabrizio Berlincioni és Leonardo de Amicis, míg a szövegírásba becsatlakozott Francesca Giuliano is. A cím már erősen utal a tartalomra, amit nem boncolgatnék, mindenki el tudja képzelni miről van szó.
Nagyon izgatottam vártam az első olasz indulót, de kicsit elmaradt az elvárásaimtól. Kétségtelen, hogy a fiúnak rendkívül jól képzett (feltéve, hogy élőben is megy) és szép hangja van, de a dal nagyon ódivatú és a szöveg valami elképesztően nyálas. Ilyen kaliberű szerelmes dalt nem biztos, hogy egy gyerekeknek rendezett versenyen szeretnék látni (túl sok). Végeredményben nálam 12-15.

10. Oroszország
Az oroszok némileg nehéz helyzetben vannak politikai helyzetük miatt, de JESC-s és ESC-s dalaikkal ezt gyakran igyekeznek feledtetni. Aki idén öregbíti hírnevüket Alisa Kozhikina lesz. Alisa 11 éves és ebben az évben nyerte meg a Voice kids nevű orosz tehetségkutatót (ezen kívül még 4 igen nagy kaliberű versenyről vihetett haza aranyat). Jelenleg egy zenei iskolába jár, ahol zongorán játszik és énekórákat vesz. Alisa a dalszerzésben és szövegírásban is részt vett, de ezen kívül még segített neki Maxim Fadeev (aki többek között a Serebroval is gyakran együtt dolgozik [ESC 2007 Oroszország]) és Olga Seryabkina is (a Serebro egyik tagja). A dal címe Dreamer vagyis Álmodozó lett és egy idillikus szerelemról szól, amiben a pár a fehér felhők közé emelkedik, mint két angyal.
Kellemes dal Oroszországtól és Alisanak remek, megnyugtató hangja van, de a dal itt is kicsit ódivatú. A szöveg sokkal-sokkal jobb, mint az olaszé és a hangszerelés is jobban tetszik. Végeredményben a 8-12. hely között ugrál nálam.
Oroszország 10. alkalommal vesz részt a versenyen és szépen gyűjtögetik a TOP5-ös helyezéseket. 2006-ban a felállhattak a dobogó tetejére, 2009-ben és 2010-ben 2. ezüstérmet szereztek, míg az elmúlt három évben a 4. helyig kapaszkodtak fel (hozzáteszem teljesen megérdemelten).

11. Örményország
Az utolsó két bekezdés után vidámabb témákra evezünk az örményekkel. Ők előszeretettel rendeznek nemzeti döntőt (ami valljuk be dicséretes), amit ezúttal Betty (Elizabeth Danielyan) nyert meg. A 11 éves előadó az énekórákon kívül klasszikus táncra is jár, de a kézművesség is szerves részét képezi az életének (pl. szeret origamizni és hímezni). Bettyt a hazai közönség a tévéből is ismerheti tekintve, hogy számos projekten és fotózáson dolgozik, illetve nem egy koncert házigazdája volt már. Az elmúlt évben már szerette volna képviselni hazáját a JESC-n, de „csak” második lett a nemzeti döntőn. Aki ilyen sokoldalú nem csoda, ha saját dalt küld a rendezvényre, de Mane Hakobyan (szerző) és Avet Barseghyan (szövegíró) is részt vettek a munkában. A mű címe People of the sun (A nap emberei): Betty ezzel a dallal kíván melegséget, boldogságot, örömöt, csodákat és mosolyt minden embernek.
Először nagyon idegesített a produkció, de 1-2X-i újrahallgatásra már egészen tetszik. Zeneileg semmi bajom sincs vele, a dallamvilág modern és épp olyan vidám, amilyennek egy junior dalnak lennie „kell”, de sajnos a lány hangja kicsit lehúzza a dolgot (de még van ideje gyakorolni). Nálam 9-12.
Az idei lesz a 8. örmény induló. Szerencsés országnak számítanak, legrosszabb helyezésük egy 8. hely és mindössze 2X nem szerepeltek a TOP5-ben. 2010-ben az aranyat is hazavihették.

12. San Marino
A miniállam tavaly debütált a junior versenyen és nem túl szép eredményük ellenére idén újra láthatjuk őket Máltán. Az RTV és a Vocine Nuove di Castrocaro közös megegyezése alapján az országot a The Peppermints nevű lánybanda képviselheti. A tagok a következők: Raffy (Raffaela Perniola, 14) Palagianoban született, a testvére képviselte tavaly San Marinót a versenyen; Greta (Greta Doveri, 14) Cascine di Buti-ból érkezett, ő a legfiatalabb, de a legtapasztaltabb is (részt vett az Io canto nevű tehetségkutatón és megnyerte a Junior San Remo dalfesztivált); Anita (Anita Simoncini, 15) montegiardinoi, az éneklés mellett szenvedélyes kortárs és balett táncos; Arianna (Arianna Ulivi, 15) otthona Galeata, amióta az eszét tudja énekel és imád utazni, más kultúrákat felfedezni; Sara (Sara Dall’Olio, 15) Cerviaban látta meg a napvilágot, 2012-ben kezdett énekelni csak úgy próbaképpen, de azóta szorgalmasan gyűjtögeti a díjakat. A szerzőpáros Luca Medri és Chris Lapolla, a szöveget mellettük még a lányok és Antonello Carozza (egyébként az ő ötlete volt a lánycsapat) szerezték. A dal címe Breaking my heart (Összetörni a szívemet) és erősen utal a tartalomra: összetörted a szívemet, de mégis veled akarok maradni… (egy rendben van, de egyszerre 5-t összetörni!?).
Sajnos az ilyen csapatok nem nagyon szoktak jól szerepelni a JESC-n és épp Málta próbálkozott a múltban hasonló kaliberű dalokkal. Engem sajnos ez nem fogott meg. Túl sok rosszat nem tudok mondani, csak egyszerűen nem találok benne semmi különlegeset. Nálam 10-en felül vannak.
Ez San Marinó második indulása. Tavaly a 10. helyen végeztek.
https://www.youtube.com/watch?v=6jb8lG8XqbI

13. Svédország
Szerencsére a sor végére egész jó dalok maradtak, a sort Svédországgal nyitjuk meg. A pop hazájában már évek óta megrendezik a Lilla Melodifestivalent vagyis a Kicsi Melodifestivalent, ami a gyerekek nemzeti válogatójaként működik. Ezúttal Julia Kedhammart érte a megtiszteltetés, hogy svéd színekben induljon a versenyen. Julia 14 éves és a Kulturama zenei, tánc és színész iskolát végzi Stockholmban. Az LM megnyerése után turnézni indult a nyáron olyan előadókkal, mint Anton Ewald vagy Yohio. 10 éves korában adta ki első albumát – If I could make a wish, amin a 20 legnépszerűbb svéd gyerekdal szerepel. Ennek folyamán nem csak Svédországban, de még az USA-ban is koncertezhetett. Juliaval idestova 8 albumot és több, mint 100 dalt vettek fel. Így tulajdonképpen nem is olyan meglepő, hogy a dalszerzésben és szövegírásban Julian kívül Thomas G:son is részt vett (eddig 8 dalt jegyez az ESC-n, kettőt a JESC-n és 61 nemzeti döntős számot szinte az összes nyugati és néhány keleti országban). A mű címe Du är inte ensam (Nem vagy egyedül) lett: dióhéjban lehetsz boldog, lehetsz szomorú vagy tehetsz bármit, sosem leszel egyedül, mindig lesz ott valaki… (milyen optimista).
Végre egy izgalmas dal. Modern dallamvilág, tűrhető szöveg, természetesen jó mozgalmas előadás. Hangilag még ugyan kéne kicsit fejlődnie a lánynak, de nagyon remélem, hogy a mezőny első felében lesznek, ami nálam a 6-7. helyet jelenti.
A nagy versennyel ellentétben Svédország nem olyan szerencsés a Junior megmérettetésen. Eddigi 10 indulójukból 1 végzett a top5-ben (2006 3. hely).
https://www.youtube.com/watch?v=tSIRraBxpoM

14. Szerbia
Az eurovízióra 1, a junior eurovízióra pedig 3 év kihagyás után tér vissza Szerbia. Déli szomszédunkat Emilija Đonin fogja képviselni Svet u mojim očima című dalával. Emilija 2000-ben született, zongorán játszik és a Josif Marinkovic zenei gimi 2. osztályát végzi éppen. Számos versenyen és jótékonysági rendezvényen lépett fel, ezek közül is talán a legkiemelkedőbb az I’ve got talent című showban való részvétele 2011-ben, ahol magasan a legfiatalabbként a 2. helyet tudta megszerezni. Egyébként a zene mellett érdekli az irodalom, a fotózás és különböző sportok is. A dal létrejötte Emilija és Dragan Ilić műve, míg a szöveget Nikola Čuturilo szerezte. A cím magyarul „A világ a szememben”-t jelent és Emilija saját szavaival: egy fiatal lány romantikus álmodozásáról szól, aki azt kérdezi magától, hogy a kiszemelt fiú tényleg álmai lovagja-e vagy csak a fantázia szüleménye.
Nagyon örülök az ország visszatértének, mert többé kevésbé igyekeznek minőséget képviselni a versenyeken. Ezt tökéletesen bizonyítják ezzel a dallal. Nagyon szépen van felépítve, nincsen túlhangszerelve, ami elnyomhatná az énekesnő egyébként igen szép hangját (remélem élőben is ilyen lesz), a szöveg is egész jól sikerült. Nálam 5. lett a sorban.
Szerbia eddig 5 alkalommal képviseltette magát a gyerek verzión, 2 db 3. hellyel (2007, 2010) és egy 5.-kel (2006) büszkélkedhetnek.

15.Szlovénia
Utolsó debütáló országként Szlovénia mutatkozik be, ahol az RTVSLO belső választással úgy döntött, hogy Ula Ložar léphet a máltai színpadra. Ula 12 éves, 4 éve zongorázik és máris rengeteg előadói tapasztalattal rendelkezik: 2. helyezést ért el a School Talents Contest-en, a Bledben megrendezett Golden Microphone-on és a szlovén általános iskolák versenyén [Pluck Up Your Courage]. A Magyarországon tartott Europop fesztiválon saját kategóriájában a 4. helyig jutott. Emellett számos felvétel bizonyítja, hogy a stúdióban is otthonosan mozog. Az éneklésen kívül foglalkozik még főzéssel (részt vett egy főző versenyen is), kötögetéssel, horgolással és festéssel is. Érdekes módon dalát ugyanabban a stúdióban vették fel, mint Tinkara Kovač-ét, aki az idei Eurovízió döntőjében 25. helyezést ért el (szerintem méltatlan módon). A dalszerzésben Ula mellett Raay és Ula énektanára Marjetka Vovk vett részt, míg a szöveget Erika Mager, Lucienne Lonchina és Raay szerezték. A mű címe Nisi sam /Your Light azaz Nem vagy egyedül/ A te fényed lett (úgy látszik ez a cím idén nagyon népszerű): a svéddel ellentétben ez a dal csak egyvalakinek szól, az énekesnő választottjának, aki sosincs egyedül, mert Ula mindig a közelében van, mint egy angyal.
Amikor meghallottam ezt a dalt azonnal magával ragadott. Az egyszerű hangszerelés itt is remekül működik, Ula hangja kifogástalan (remélem élőben is), a szöveg is jól hangzik (annak ellenére, hogy félig szlovén, félig angol). Ha a nagy színpadon is olyan lesz, mint a stúdióban, akkor szívesen látnám Ulat a dobogó legfelső fokán. Hajrá Szlovénia!

16.Ukrajna
Elérkeztünk idei legutolsó dalunkhoz, a 2015-ös ESC-t kihagyni kényszerülő Ukrajnához. Közelmúlt eseményeinek ellenére Ukrajna megtartotta Junior nemzeti döntőjét, amit a Sympho-Nick nevű csapat nyert meg. A formáció 3 lányból áll: Marta Rak, Sofiia Kutsenko és Amaliia Kryms’ka szóló énekesekként kezdték karrierjüket, de úgy látszik a közös éneklés is meghozza gyümölcsét (ennek ötlete a Music Academy of Eurovision TV showban való részvételük közben született meg). Sofiia 12 éves, 7 éve zongorázik, 2014-ben megnyerte a Sanremo dalfesztivál junior verzióját, emellett számos helyi és nemzetközi versenyen vett részt. Szabadidejében leginkább a sportok szerelmese: biciklizik, síel és korcsolyázik ha teheti. Ha épp nem énekel vagy sportol, akkor olajfestményeket készít és gyöngyöt fűz. Úgy mellékesen 2012-ben megválasztották a Little Miss World szépségverseny győztesévé. Marta 13 éves, szintén zongorázik és 3 éve vesz énekórákat. Sofiiahoz hasonlóan igen sok tapasztalattal rendelkezik a színpadon, szeret táncolni és zenét/verseket is ír. Amaliia 2002-ben született, ő is a zongorát választotta hangszernek és 5 éves kora óta jár zeneórákra. Karrierje már 2008-ban kezdetét vette, amikor első versenyét nyerte meg (Step by step). Azóta megszámlálhatatlan koncerten, jótékonysági rendezvényen és versenyen vett részt. Daluk nagy részét a 3 lány szerezte, de Mikhail Nekrasov és Yevgeny Matyushenko közreműködtek a létrejöttében. A produkciót ukrán nyelven hallhatjuk majd (4 angol sorral körítve), melynek címe Spring Will Come (Eljön a tavasz): a dal tulajdonképpen egy egységes, szeretett, családias Ukrajnáról szól, ami a mostani helyzetben azt hiszem teljesen érthető.
A rajongók többsége nem szereti ezt a dalt (részint politikai tartalma miatt), de szerintem egy ilyen helyzetben levő országtól teljesen érthető. Nekem kicsit hajaz a 2013-as ukrán ESC-s versenyző stílusára. Mindazonáltal nagyon érdekes színfoltja lesz a versenynek, a lányok hangja szépen cseng, a dal nagyon érdekes és modern (szeretem az ilyen „természetközeli” előadásokat). Én nagyon drukkolok nekik, a 6. helyen vannak nálam.
Ukrajna 9. alkalommal fog részt venni a junior versenyen. Eddig egy győzelmet arattak (2012), 2 alkalommal elhozták az ezüstöt (2008,2013) és egy 5. hely is öregbíti az ország hírnevét (2009).

24 hozzászólás Blog: Junior Eurovízió 2014 gyorstalpaló

  • marosgergo

    Bulgáriának kell nyernie!!! 🙂 Nem másodikként kéne nekik fellépni… :/

  • Balázs

    Teljes listát nem készítettem, de a top hármam valahogy úgy nézne ki, hogy a harmadik helyen Fehéroroszország, a második helyen Ukrajna állna. A győztesnek járó trófeát tőlem Szlovénia kapná, mert a refrén annyira magával viszi az embert, hogy igazi győztes dalnak tartom!

    A gyors dalok közül nálam Svédország áll az első helyen, a Ciprus iránti rajongást meg nem igazán értem, hisz szerintem semmi plusz nincs benne, amitől győztesnek nevezhetném. Hollandia nem rossz, de nem örülnék a győzelmüknek.

    Még fontosnak tartom megemlíteni két ország nevét: Oroszország és Grúzia. Előbbi egy remek dallal áll színpadra, s nagyon kiváncsi leszek, hogy élőben mit tud Alisa. A Happy day pedig úgyszintén egy profi szerzemény, élőben eldől mennyit ér ez meg.

  • Gergő

    Nah végighallgattam a mezőnyt és vannak nagyon jó dalok és persze kevésbé jók is …
    Íme a top16-os lista :

    1. Bulgária
    2. Ukrajna – van egy kis Zlata-Gravity beütése a dalnak 🙂
    3. Szlovénia
    4. Oroszország
    —————> remélem ezen országok közül kerül ki a győztes 🙂

    5. Olaszország
    6. Fehéroroszország
    7. Szerbia
    8. Málta
    9. Ciprus
    10. Montenegró
    11. Hollandia
    12. San Marino
    13. Örményország
    14. Svédország
    15. Grúzia
    16. Horvátország

  • Gergő

    a grúz dal koppintása a refrénnél nagyon szembetűnik, de nekem a bolgár dal első 10-20 másodperce is nagyon hasonlít egy másik dal zenéjére, de nem jut eszembe, nah majd hátha rájövök 🙂

  • Tanti

    Én is végighallgattam, nálam Top 16
    1.Ukrajna
    2.Bulgária
    3.Hollandia
    4.Örményország
    ————————-
    5.Fehéroroszország
    6.Szerbia
    7.Ciprus
    8.Montenegró
    ————————-
    9.Szlovénia
    10.San Marino
    11.Málta
    12.Horvátország
    13.Svédország
    14.Oroszország
    15.Olaszország
    16.Grúzia

  • Hegedüs Zoltán

    Rohadt lassan jön be az oldal, rá kellene tenni azt a „A cikk itt folytatódik” linket.

    Van jó pár hiba a cikkben. 2:30 az alsó korlát, a felső tavalytól 3:00, korábban 2:45. Tudtommal korábban 8-an is lehettek a színpadon, de már régen módosították 6-ra. Tavaly óta a győztes előnyben részesül a rendezésre pályázásnál. A képviselt ország hivatalos nyelvén kell énekelni, legfeljebb 1/4 része lehet más nyelven. Például 2012-ben Valeria Engalycheva 3/4 részben oroszul, 1/4 részben angolul énekelt: anyanyelvén az egész műsor alatt meg se szólalt!

    Adalék a cikkhez: idéntől már elég ha a fellépők a képviselt ország állampolgárai vagy ott laknak, korábban ha nem voltak állampolgárok, 2,5 éve ott kellett lakniuk. Rég nem kell fellépnie a szerzőknek, akár tisztán felnőttek által írt dalok is lehetnek. 10-15 év a korhatár, de mivel ez a nemzeti döntő idejére vonatkozik, a versenyre már lehet hogy 16 évesek lesznek. 11.15. szombaton 19 órakor kezdődik a verseny. A dalok valamilyen dátum előtt nem kerülhettek kereskedelmi forgalomba, de az nem baj ha előtte már nyilvánosan elérhető volt.

    1. People of the Sun
    2. Du är inte ensam
    3. I pio omorfi mera
    4. Around
    5. Budi dijete na jedan dan
    6. Dreamer
    7. Sokol
    8. Happy day
    9. Game over
    10. Planet of the children
    11. Breaking My Heart
    12. Nisi sam
    13. Spring will come
    Nem ért el helyezést: Tu primo grande amore, Diamonds, Svet u mojim očima
    Ezen 3-ban elektronmikroszkóppal se találtam 1 atomnyi dallamot se.

    • Nyee

      Köszönöm az észrevételeidet és az időkorlátot tekintve igazad is van (a rendezéssel kapcsolatban nem tudom mi a helyzet, mert hivatalosan nem jelentették be, hogy az előző évi győztes látja vendégül a versenyt, de az utóbbi 2 évben ugye ez történt…amennyiben csak „előnyt élvez” a győztes, akkor a kijelentés nem hibás). A többi azonban megállja a helyét tekintve, hogy még mindig 8 ember lehet a színpadon és muszáj anyanyelven énekelni (nem véletlenül nincs ott a kizárólag kifejezés, nyilván mindenki számára kiderült, hogy más nyelven is lehetnek benne sorok, mivel több helyen szerepel a cikkekben).

      • Hegedüs Zoltán

        Még a kijavítás is hibás, tavaly óta 3:00 a maximális hossz.
        Itt az eschungary-n volt írva hogy eltörölték hogy 8-an lehetnek a színpadon, és valóban, több éve nem lehet 6-nál többet látni, de 6-ot sokszor.
        Nem anyanyelven hanem a képviselt ország hivatalos nyelvén kell énekelni. Írtam példát hogy 2012-ben Valeria Engalycheva egy szót se énekelt az anyanyelvén, sőt, az egész műsor alatt egy szót se szólt az anyanyelvén.
        Ez a kilométeres cikk teljes egészében kintvan a főoldalon, rohadt lassan töltődik be az oldal. Rá kellene tenni azt “A cikk itt folytatódik” linket.

      • Szia! Figyelmetlen voltam, nem ugrott be, hogy már kitolták 3 percre a dalok hosszát. Esetleg be tudnád linkelni az idei verseny hivatalos szabályzatát? Nem találtam sehol, és akkor igazságot lehetne tenni véglegesen. Lehet hogy „rohadt lassan” jön be nálad az oldal, de most ez az egyetlen jelentős eurovíziós esemény, így marad péntekig.

      • Hegedüs Zoltán

        Én se tudom hol a szabályzat, sose láttam, amiket írtam azok vagy itt a GYIK-ben voltak, vagy a junioreurovision.tv-n hírekben. Ott van megadva elérhetőség, lehet nekik e-mailt írni. Egyébként én is kíváncsi lennék hogy például mennyi a nevezési díj, jelentkezési határidő, dal benevezési határidő, ha nincs nemzeti döntő, mikorra kell 10 évesnek lennie, mely dátum előtt nem kerülhetett kereskedelmi forgalomba, stb. Meg hogy a webes szavazáson mi az hogy 1 szavazat: 1 dalra összesen, vagy dalonként legfeljebb 1, vagy 10 dalt 1-szer rangsorolva. Ez egyébként a telefonos szavazással egyidőben lesz. Ha valamelyik „dress rehearsal” vagy a zsűr próba nézhető lenne a weben, megnézném. Azért nem főpróbát írtam mert több „dress rehearsal” is van, a főpróba meg a neve miatt ugye csak 1 lehetne.

      • Hegedüs Zoltán

        A minimális hossza 2:30, nem 2:45.

      • Szia! Nem tudom, honnan vetted a 2:30-at, én a 2:45-3:00 infót itt találtam meg: http://www.junioreurovision.tv/page/blog?id=steering_group_meets_in_malta utolsó sor. Nagyon jól tudom hogyha valamire kíváncsi vagyok, akkor lehet levelet is írni, nem vagyok gyépés. Azt is nagyon jól tudom hogy Te sem tudod a verseny szabályzatát fejből és pontosan. Vagy ha igen, akkor nem akarom elhinni, csak akkor, ha hiteles forrásra hivatkozol. A szabályok részleteinek egyenkénti kicibálása teljesen fölösleges, nem is értem miért szállok vitába veled.

      • Pitbull

        Imre, ezúttal egyet kell értenem Hegedüs úrral, pedig nem szokásom. Nálam is eszméletlenül sokáig tart az oldal betöltődése, pedig öléggé gyors a netem és a gépem sem nagyon gyenge. A cikkben lévő rengeteg jutyúb video miatt behalt az egész oldal, a főoldal frissítését kín kivárni. A többi topiccal nincs gond. Tényleg komfortosabbá válna a fórumozás, ha „a cikk folytatódik” link ott lenne a főoldalon és nem kellene kivárni ennek a sok cuccnak a betöltődését. Légy szíves! Köszönöm!

      • Jól van, nem akarok senkit sem magamra haragítani, na 🙂

      • Pitbull

        Köszönöm a gyors intézkedést! Sokkal jobb. 🙂

    • Nyee

      Az értesüléseket én is az angol Wikipedián találtam, de azóta kicsit jobban belementem a keresésbe és az eddig megtalált 4 weboldal ellentmondott egymásnak 😀

  • Pitbull

    Egyébként a cikkben lévő videón az ukrán lányok pléhbekkelnek ám keményen (egyébként nagyon jól, úgyhogy egyáltalán nem feltűnő), ez bizony a stúdió verzió! Láttam egy videót egy élő előadásukról és meglehetősen kiábrándító. Nagyon gyengék élőben. Ettől függetlenül a dal szuper, nekem nagyon tetszik. Sorrendem: 1. Bulgária, 2. Ukrajna, 3. Ciprus, 4. Oroszország. A többi nem tetszik.

    • Dani

      Hallottad már a horvát próbát? Az élőben van és brutális…de sajnos a szomszédai miatt nem valószínű, hogy utolsó lesz.