Naptár

2015. május
h K s c p s v
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Kategóriák

Recent Posts

Legutóbbi hozzászólások

Fórumlista

Eurovízió 2015: Közvetítés (live blog) a zsűris döntőről

Ismét látványos lesz a műsor nyitánya. (c) Thomas Hanses

Ismét látványos lesz a műsor nyitánya. (c) Thomas Hanses

Szerző: Klész Imre

21 órától kezdődik a 2015-ös Eurovízió főpróbáinak azon fordulója, amikor a szavazáson résztvevő országok nemzeti zsűrijei elküldik pontjaikat. Pusztán praktikussági okokból számolják össze a zsűrik szavazatait egy nappal korábban, így kevesebb munka marad az összesítésnél az élő adás alatt.

19:41 Kedvcsináló a holnapi döntőhöz

https://youtu.be/xMHQF_i1700

20:01 A sajtós szavazáson sokan kivárják a próbák végét, és csak azután fognak szavazni. A döntő előtt csak a győztes országot kell megnevezni a szavazáson.

image20150522_195916412

20:06 Az oddszok kicsit mozognak, Magyarország a 19-21 hely között ingadozik.

Képernyőkép – 2015-05-22 20:05:57

 

20:48 Conchita Wurst exkluzív

21:00 A Bécsi Filharmonikusok játsszák az Eurovízió himnuszát. Ezt a harsonás verziót sokkal jobban szeretem, sokkal ünnepibb.

21:04 Az induló kisfilmben afféle gömbinvázió van. Az égben, Ausztria különböző helyein, majd ez a fényes gömb leereszkedik az arénába. Majd Udo Jürgensre emlékezve a szimfonikus zenekar játszik egy dallamot, majd kezdődik a Conchita show.

21.06 A Rise like a Phoenix dallamai után a Building Bridges című dalt kezdi énekelni, amibe a műsorvezetők is bekapcsolódnak.

21:08 Conchita egy magas emelvényről énekelt, és a legkönnyebb módja annak hogy a színpadot elérje az, ha átrepül a küzdőtér fölött. Látványos! Gyermekkórus folytatja a dalt. Közben megjelenik egy modern hip-hopot éneklő kalapos csávó is.

21.10 A műsorvezetők üdvözlik a résztvevőket. Bevonul minden ország nagy zászlókkal együtt, kb mint az Olimpián.

21.15 Egy Building Bridges videó jön ötletes kisfilmekkel. Két különböző országban felvett ember hétköznapjai összekapcsolódnak. Például az egyik képen valaki elkezdi kiönteni a kávét és az alatta lévő ablakban lévő ember csészéjébe ömlik. Vagy egy család eldob egy répát egy bevásárlóutcában és az épp az Alpokon lévő kisgyerek kapja el, ez hiányzott pont a hóemberre. Dina Garipova – What If című dala (ESC 2013 Oroszország) az aláfestő zene.

21.19 Szavazási szabályok ismertetése. Közben egy kis interjú Albánia képviselőjével.

https://www.youtube.com/watch?v=SFyl9YhbQyM

21:20 Kezdődnek a versenydalok. Szlovénia az első. Az automatikus döntősökhöz érve rájuk kitérek bővebben.

21.25 Franciaország következik. Fekete ruhában érkezik Lisa Angell, kábé mintha egy temetésről jönne. Az arckifejezése is ehhez hasonló. A nagy trükk, amikor menetelő katonák jelennek meg a ledfal alján, és belőlük 4 az énekesnő mellett sétál. A grafika pedig egyre csak közeledik. Hatásos! Bár a franciák jók sanzonban, ha mást küldenek, az nem nagyon szokott működni mostanában. Most következik a No 1 partydal idénről, a Golden Boy 🙂

21:32 Az izraeli szurkolók most tuti az arénában vannak, kisebb volt a buli. A következő automatikus döntős előtt pedig itt egy interjú Grúzia képviselőjével.

https://www.youtube.com/watch?v=7S7TFqV3e0U

21:36 Nem kellett sokáig várni „nagy” országra, máris Nagy-Britannia jön. Két lépcsősor egészíti ki az arany színű épületelemekhez hasonlító színpadképet. A csávó rendkívül élvezi a szereplést, sokat mosolyog, néha még el is röhögi magát amikor a csaj sorai következnek. Az énekes rész után átmegy minden sötétbe és lilába, és a színpadon szereplőknek is lilán világít a ruhája. Van egy szaltó is a produkcióban, ezt Ádok Zoli óta tudjuk, hogy nem szerencsés. Szerintem lehetne rövidebb is, a vége felé nekem uncsi. A nagy trükk az, amikor a színpadot fentről veszik, és közben a színpad talaján kerek formák forognak, mintha (az élénk színek miatt) csodaország örvényében lennének a szereplők. Bár inkább mintha a játékszenvedély nyelné el őket egy gigantikus kaszinóban. Neonfények a dominánsak és az arany. Nem a britek nyernek idén annyi szent, szerintem a mi válogatónkban Gájer Bálint dala minőségibb volt.

21.56 A 9-es Norvégia után egy kis csit-cset a műsorvezetőktől. Ne feledjen el majd senki sem szavazni. Jöhetnek a svédek.

22:03 A svédek mindig félreállítják a vokalistákat. Ezek szerint nem követelmény a színpadon énekelni, csak legyen élő a háttérénekesek hangja, bárhol vannak az arénában…

22.06 sajnálom, most vettem észre hogy nem írtam semmit a nagy képeslapokról. Az ausztrál Guy fogja a szörfdeszkát és… felszáll a buszra. Más szörfösök is felszállnak és leszállnak egy erős sodrású pataknál ökörködni 🙂 Guy a színpadon nagyon színesen öltözködött, közben mintha egy autóban utaznánk egy metropolisz utcáin. Hangulatos! Persze sok az ausztrál a press centerben.

22:13 Belgium nagy tapsot kap a sajtóközpontban. Jönnek a mékmékerek 🙂 Egy erdőben futnak, mintha hippik lennének. Kicsit lemaradtam erről is…

22.16 A háromtagú együttes eg kellemesen lüktető dalt ad elő. Kicsit csapzottak, kicsit lángol a zongora, csoda hogy nem ég el a zongorafedő. Csak fények, nincs háttérgrafika, de volt ujjongás idebent. Azért annyira nem nyerőek. Green Room szünet és Conchita chit-chat következik.

22:19 Azon húzza az egyik műsorvezető Conchita agyát, hogy 2007-ben már elsütötték ezt a szőrös nő poént, a franciáknak volt ilyen produkciója.

22.27 A német lány síszemüveget kap, majd elviszik egy sárga hangárba, sílécet raknak a lábára és síszerkőt, és kötélen lebegve próbálja, hogy milyen lehet a síugrás.

22.30 A produkció nem túl bonyolult? az elején minden színpadon szereplő egy reflektor előtt énekel, a második refrénre pedig füstanimáció van. Az énekes kisugárzása fura, egyáltalán nem tűnik bájosnak. Szerintem ez egy „futottak még” kategória.

22.33 A lengyel Monikának tiszta Csézy hangja van. Vagy Csézynek Monikás 🙂

22:44 Edurne egy sapkát kapott, elmegy egy csávóval kutyaszánozni. Szibériaiak vannak nagyrészt a fogatban.

22.46 Ha címkéket kellene ráragasztani, akkor Loreen-es tánc és Mans-os kölcsönhatás a grafikával, de itt monumentálisabb az egész, kicsit érzéki csalódásos animáció van a ledfalon. Mintha a nap istennőjét játszaná el. Nagyon jól sikerült!

22:53 Best of luck for Boggie 🙂

23:08 Az olaszok egy egy met kapnak. Kerekesszékesekkel kosárlabdáznak.

23:10 A három tenor romos oszlopok között énekelnek az éjben, majd vörösen izzó napkeltében, ugyanaz a szobros-romos-oszlopos háttérrel, majd átmegy narancssárgába az alapszín, inkább aranyba. Nagy tapsot kapnak a sajtóközpontban, én nem vágom, miért. Ennyire bejön nekik az opera?

23:12 Conchita évelődése következik.

23:14 Rekapituláció. Plusz interjú a románokkal.

https://www.youtube.com/watch?v=jFidbxmx5Nc

23:20 Dobos fúvós vendégprodukció van. Bizonyos országokban pedig reklám. Például a mellettem ülők mondják, hogy Szlovéniában ilyenkor reklám van, az ottani nézők nem láthatják ezt a fellépést. Más ország, más szabályok.

23:27 Egy női kórus is előkerült, és megnyílt a ledfal is, ahol korábban a nagyzenekar játszott, ott most néhány emberke mozog, a fejükön óriási csónakszerű tárgyakkal. Némelyik korong alakú. Nem tudom jobban leírni, furcsák.

23:32 Az egészségügyi szünet után rekapituláció.

23.39 Conchita – Unstoppable élő produkció

23:40 A dal rövidített változatát adja elő. Ugyanaz a fekete ruha, a vállára ezüst zakó van. Közel sem olyan látványos a produkció. Legalábbis eddig.  Azta! Hirtelen ezüst flitteres felső van rajta, vörös háttérrel a ledfalon. Tuti lemezbemutató. Conchita – Firestorm.

23:42 Ehhez a dalhoz táncosokat is kap, és Conchita is bekapcsolódik a koreográfiába. Ezt a két dalt énekelte el.

23:44 Az egyik műsorvezető Conchitával készít interjút, nagyjából arról beszél, hogy mennyire megváltoztatta az életét az Eurovízió, mennyire megható, amilyen tisztelettel veszik őt körül itt a versenyen. A legutóbbi Junior Eurovízió is be van promózva a legutóbbi győztessel, Vincenzo Cantielloval. Kicsit énekel is. Idén Bulgária rendez Junior Eurovíziót, november 21-én. Eddig 8 résztvevőről tudunk.

23:49 Kis történelemfilm a győztesek bejelentésének módjáról.

23:51 Jon Ola Sand elindítja a próbaszavazást.

23:53 A műsorvezető felhívja az aréna közönségét, hogy ez egy próba szavazás. Felhördülés. „Miért, mit vártatok?” 🙂

23:53 Albánia kezdi a szavazást. Nor 8 Swe 10 Cyp 12

23:54 Örményország a következő. Először egy krémszínű zakós férfit mutatnak, ezután 5 másodperccel pedig egy népi elemekkel díszített ruhás nőt.  Hun 8 10 Ita 12 Slovenia. Ausztria következik. A Rathausnál nagyon nagyon sok rajongó van (valójában senki, nevetnek is és hideg van) 8 Rim 10 Rus 12 Isr

23:57 Ausztrália következik. Egy idős hölgy  piros ruhában szemüvegben mondja a pontokat. Lemaradtam a top 3-ról mert túl gyorsan mondta.

23:59 Belgium bemondójának nincs hangja. De látni lehet a csávót. Műsorvezető: Viszlát később. Akkor legyen Fehéroroszország, Teo, korábbi eurovíziós versenyző rizsázik. Szuper a show blablabla… Zsiványkodik a fiú, mert kiment egy kicsit a képből.

0.02 Most derült ki hogy az előbb a ciprusi pontbemondót kapcsolták be véletlenül, az örmény pontbemondó helyett.

0:03 Amikor egyik országról másikra repül az animáció, az országnak megfelelő nyelven van kiírva Bécs neve. Most épp Víden a neve.

0:05 Magyarország eddig az első felében volt a próbaszavazásnak, most átcsúsztunk a másodikba. Cipris vezeti a listát amúgy.

0.07 Litvánia vezet, Azerbajdzsán az utolsó.

0:09 A finn ding dongos csaj büszkén mutatja a gyűrűjét: megházasodott. A párjának ivaráról nincs infó.

0:11 A francia pontbemondó félig angolul mondja a pontokat, de nem a megbeszélteket. Most őt hagyják, UK következik.

0:13 Furcsa hallani Ausztrália nevét franciául.

0:14 Görögországot konferálnak, de Magyarország jelenik meg. Tatár Csilla totál Novodomszky szövegét nyomja, tört angollal. Mintha semmi nem változott volna, csak a nőci arca és haja. De a hangja szinte a régi 🙂 „poland”-ot mond „phoulend” helyett. 12 pontot adunk Ausztráliának.

0.22 de legalább nem volt bunkó. Bocs, közben érte kellett mennem a zászlómért amit kölcsön adtam Sztotinnak a zsűridöntőre. Sajnos nem őket mutatták a magyar dal utáni ujjongáskor.

0:24 Macedónia egy sokat rizsázó szépfiút küldött pontbemondónak. Szlovénia vezet most, Norvágia a sereghajtó. No way.

0:27 A norvég pontbemondó belezavarodik, mintha a saját pontjait mondaná a hivatalos helyett. Oké, a svédeknek adnak 12 pontot.

0.28 Az egyik tavalyi cicis lyány a Donatan & Cleo-ból mondja a lengyel pontokat, robotszerűen, egyből a pontokat mondja, a 8 pont után köszön, utána nyomatja a nyolcat. Ejnye…

0:31 A román pontbemondó nő jófej, németül és angolul mondja a pontokat. A helyi műsorvezető pedig franciául a tuti kedvéért.

0.33 A szerb pontbemondó nő egy fekete fehér csíkos pulóverben jelenik meg. Gondolom nem ez a fellépőruhája holnapra.

0:36 Valentina nélkül nincs Eurovízió. Ő lesz San Marino pontbemondója, kicsit beleénekel a pontjaiba az eddigi három versenydalával, a kameraman is vicceskedik, Valentina lassan eltűnik. Nagyon élvezem ezt a próbaszavazást! Minden alkalommal nagy élmény! hihihi :p

0:39 A francia pontbemondó angolul mondja be a pontokat. Történelmet írunk!

0:41 Ausztria megint megnyerte az Eurovíziót, noha még nincs vége a szavazásnak.

0.41 Helena Paparizou magát promózza a pontok helyett (My Number One). Most pedig nem történik semmi. Na mondjad már! Ki kap 8-at?

0.42 Az osztrák green room-ban két táncos ült, akik a nyitányban a green room és a színpad közti folyosón pávatollas fejdíszben táncoltak. Boldogan indulnak a színpad felé, kéz a kézben. A küzdőtér még tele van, az ülőhelyek már nagyjából kiürültek. Nagyon köszönik a trófeát, sikítanak a győztesek. És most megfagyott a dolog, nincs aki újra énekelje a győztes dalt. Tanácstalanság van egy kicsit.

0.45 Jó reggelt Ausztrália, jó éjszakát Európa! Ki az aki holnap a tévében nézi? És ki az aki megint az arénában? utóbbira többen kiáltottak fel az arénában. Ezek a műsorvezetők kérdései voltak. Néhány technikai stáb még ökörködik a színpadon lévő dobokkal, de mára véget ért a próba. Köszönöm mindenkinek a kitartó figyelmet, és bocs az elütött betűkért. Jojcakkát!

14 hozzászólás Eurovízió 2015: Közvetítés (live blog) a zsűris döntőről

  • Dani

    Majd a 7 védett képeslapjáról be tudsz számolni? 🙂

  • Hegedüs Zoltán

    Szóval az eurovision.tv-n közvetíteni fogják a zsűri döntőt, amit én is meg tudok nézni? Akkor megnézem most, holnap nem, majd vasárnap megnézem az eredményeket.

    Egyszer az van írva hogy 1 nappal előbb összeszámolják, utána meg hogy csak a győztes országot kell megnevezni a döntő előtt. Na hogy is van akkor? Szóval a zsűri döntő előtt vagy a normál döntő előtt kell megnevezni? Minden egyes zsűritagnak meg kell mondani melyik lesz nála az 1., a többin meg gondolkodhat a zsűri döntő végéig? Mert ha összesíteni kell a zsűritagok szavazatát, akkor abból még nem derül ki hogy az összesítettben ki az 1., így minden zsűritagnak el kell dönteni előre az összes pontot érő helyezést. Szóval nem értem. Úgy tudom, az ilyen próbák teljes próbák, tehát eredményhirdetés is van, ami kamu eredmény, és nem a zsűri eredménye.

    Na közben levették hogy a 20. hely körül állunk. Nem is értettem, hogy lehet már most bármilyen eredmény. És közben az is eltűnt amivel kapcsolatban írtam az előző hozzászólást.

    • rocknish

      A sajtó nevezi meg az első helyet. A zsűri természetesen rendesen értékel.

    • Zoltán, köszi hogy szóltál amiért pár dolog eltűnt. A live blogolás varázsa 🙂 Szerintem így már az összes kérdésed meg lesz válaszolva. A kérdéseidre a válaszok a tuti kedvéért:
      1 nem
      2 kevered a zsűri szavazást a sajtós szavazással
      3 ugyanaz mint a 2
      4 igen, minden egyes zsűritagnak szavaznia kell, ezeket a szavazatokat a verseny után 1-2 héten belül név szerint közlik. a zsűrik csak elküldik a szavazataikat de nem fogják nyilvánosságra hozni. kamu szavazás lesz és most elpróbálják a körkapcsolást is.
      az oddszokkal kapcsolatban pedig teljesen félre érted, nem ez lesz a holnapi verseny végeredménye.

      • Hegedüs Zoltán

        Szívesen. Gyorsan írtam, most figyeltem fel rá, hogy a sajtós szavazásról van szó.

        Az oddszok micsodák? Eszik vagy isszák?

        Mivel sok próba van, a kamu eredmények helyett lehetne hogy az egyik próbán a bemondók pontoznak, a másikon a versenyzők pontozzák a többi versenyzőt. A Junioron hallottam a próbáról, ott a holtversenyt is elpróbálják, gondolom itt is, hiszen angolul itt se mindenki tud, mondjuk tavaly a Tolmacsova lányok tolmáccsal nyilatkoztak angolul.

      • Dani

        Ez az utolsó mondat jól hangzott. 🙂

  • kecske14

    Kb. 23:40 körül kezdik el a pontokat bejelenteni?

  • Gergő

    ahhh… annyira hiányzik egy kis rock és egy kis dance-electro-dubstep a döntőből… :/
    egy kis Crno i belo vagy Hard rock hallelujah vagy One more day, másik oldalról : Zaleilah, This is my life, Lose control, vagy Igranka, mennyivel színesebbé tenné a mezőnyt…. csak most gondoltam bele 🙂

    • Pitbull

      Annyira egyetértek ezzel, hogy nagyon! A Crno i belo és a Zaleilah kivételével az összes általad említett dal a nagy kedvenceim közt van, tényleg kellenének a mezőnybe ilyesmi hangzású, hangulatú dalok!

  • zigbor

    Miért nem tudunk euróvízión részt vett előadókat felkérni, hogy bejelentsék a pontjainkat..?! Szinte minden más országban ez működik..

  • Most próbálta el Magyarország újra a körkapcsolást. Tatár Csilla ruháján pink alapon ezüst mintás ruhában van, a szájrúzsa is erős pink. A pontbemondás most jól ment, bár mintha minden évben ugyanazt a szöveget kellene betanulnia pontbemondóknak, olyan Novodomszky Évásra sikeredett a szöveg. Péter Szabó Szilvia kellene a pontbemondáshoz, az alkalomhoz illő ausztrál akcentussal 😉

  • falcon

    Az egy nappal korábbi zsűris szavazásnak nem praktikussági okai vannak. Az eredmények alapján állítják össze az országok bejelentkezési sorrendjét. A cél az, hogy végig izgalmas legyen a pontozás alakulása.

    „The voting order has been determined by the results from last night’s Jury Final. An algorithm has been created to try and make the voting as exciting as possible.”

    Ez persze csak akkor működik jól, ha a zsűrik és a nézők véleménye nagyrészt azonos. Tavaly is már az utolsó pontok bejelentése előtt látszott, hogy Ausztria nyer.

    Tavaly óta teljesen nyilvánosak a zsűri szavazatok, így utólag akár le is lehet játszani, hogy azokkal a pontokkal tényleg csak a végén derült volna-e ki, hogy ki nyer.