Napi Eurovízió 2015: Csehország

czechTudósító: Peterman Róbert
Forrás: eurovision.tv

Csehország visszatérését ünnepelheti az Eurovízió rajongóinak népes tábora. Az országot idén Marta Jandová és Václav Noid Bárta képviselik Hope Never Dies című dalukkal.

Marta Jandová Prágában született, művész család sarja. 1993-ban Németországba költözött, ahol a Die Happy rock zenekar énekesnője volt. 2000-ben jelent meg 8 stúdióalbumuk közül az első, amely a Supersonic Speed címet viselte. A zenekart számos díjra jelölték és több mint ezer koncertet adtak. 2011-ben a testvérével közös dala, a Hit The Goal vált a német női fociválogatott indulójává.

Václav érdeklődése a zene iránt négy éves korában kezdődött. Zongorázni, furulyázni és klarinétozni tanult, később magától sajátította el a gitár és az ütős hangszere fortélyait. Az évek alatt a pop- és rockzene világában többször működött együtt énekesként és zeneszerzőként is a legnevesebb cseh előadókkal.

Az elmúlt pár évben több musical zenéje jegyzi a nevét, de a színpadon is többször megfordult. A színpadon kívül két sorozat főcímzenéje is hozzá fűződik.

Önálló lemeze, a Václav NOID Bárta slágerek feldolgozása mellett tartalmaz saját szerzeményeket is. A lemezen a cseh nemzeti szimfonikusokkal és Gabriela Demeterová hegedűművésszel dolgozott együtt.

Versenydaluk, a Hope Never Dies (többek közt) szintén Václav munkáját dicséri. A dal első felében egy teljesen reménytelen állapotot láthatunk. Teljes a sötétség, nincs remény, a jövőt el kell engedni. A dal második felében megjelenik a szerelem, ami valamiféle útmutatást jelenthet ezekben az időkben, ezért mégis érdemes küzdeni az összes fájdalmon és hazugságon keresztül.

Comments

35 hozzászólás a(z) “Napi Eurovízió 2015: Csehország” bejegyzéshez

 1. force avatar
  force

  Töltelékdal. Nekem se Marta se Václav hangja nem jön be, és a dal sem. Szerintem ez is, és a lengyel dal is simán kiesnek az elődöntőben.
  Nálam: 14/17
  Tippem: 16/17

 2. Iza avatar
  Iza

  Kezdetben nagyon rajongtam ezért a dalért, mostanra azért alábbhagyott a lelkesedésem. Az a bajom vele, hogy kb. Václav viszi el az egészet (elképesztő hangja van), ha ő nem lenne, a dal sem lenne sehol. Ettől függetlenül szurkolok a cseheknek, hogy összejöjjön a döntő, mert most megérdemelnék.
  13/40, 7/17

 3. gaboca701 avatar
  gaboca701

  Megjelenésekor én is imádtam ezt a dalt, 2. helyről startolt a listámon.
  Idővel az én lelkesedésem is csökkent, de még most is a kimondott jó dalok közt szerepel nálam.
  Remélem, meglesz a döntő.
  Jelenleg 12/40.

 4. StanB avatar
  StanB

  Nálam a lelkesedés még mindig tart 😀 Nagyszerű dal, és biztos vagyok benne, hogy Bécsben hatalmasat fog robbanni. Nagyon tetszik a hangjuk, csak az a baj, hogy az erősebb középdöntőben vannak, de ha döntőznek, csak azért is szavazok majd rájuk 🙂

  Pontos helyezésük nincs, ők is a Hetesem tagjai 😀

 5. Pitbull avatar
  Pitbull

  A dalok tízes skálán való értékelésénél három dal kapott tőlem 5 pontot, a magyar, az olasz és a cseh, vagyis ezek a leginkább semlegesek számomra.Nem igazán tudok róluk pozitívumot mondani, de lehúzni sem tudnám őket, csak úgy vannak. Talán az szól mellettük, hogy az énekhangok mindhárom dal esetében jók, de nagyjából ennyi. A cseh dal nálam a 18. helyre volt jó a 39-ből.

 6. schanc avatar
  schanc

  Kicsit hasonlóan vagyok, mint Pitbull. Észérvet nem tudok felhozni a dal ellen (talán tényleg annyit, hogy nem biztos, hogy szerencsés ez a párosítás, a srác hangja elviszi az egész dalt), de megszeretni nem tudom.

 7. Erzsi avatar
  Erzsi

  Közhely, közhely, közhely! Zenében, szövegben, képben. A „Remény sosem hal meg”! Te jó isten! Akkor már lehetne, „A remény hal meg utoljára”. Ha már lúd, legyen kövér.

  Én igazán örülök, hogy a csehek megint itt vannak, csak azt nem értem, minek? Szerettek volna megmutatni valami különlegeset Európának a zenei életükből? Csak egy újabb kudarcélményt fognak begyűjteni, jó nagy költséggel. (Lásd még: „Kell egy pofon, vagy megverekszel érte?”)

 8. Mona Lisa 29 avatar
  Mona Lisa 29

  Szerintem nagyon jo ez a dal, az egyik kedvencem iden. Nagyon fogok szurkolni Csehorszagnak azert, hogy bejusson a dontobe, igazan megerdemelnek! 10 pont

 9. Dani avatar
  Dani

  Tény, hogy ez Csehország legjobb dala eddig a versenyen, és én imádom is. Csak annyi problémám van vele, hogy Marta egy kicsit keveset szerepel a dalban. Remélem, jó lesz a színpadkép, és döntőznek, mert ez a dal megérdemelné a döntőt. És van egy olyan érzésem, hogy a San Marino 2014-effektus itt is érvényesülni fog, vagyis hogy senki sem számít a továbbjutásra, de sikerül nekik…viszont abban biztos vagyok, hogy egy esetleges döntőzésnél épp, hogy 10. helyen becsúsznak.

  A németektől pedig Marta miatt szerintem 1000% a 12 pont. (Hozzátenném a cikkhez, hogy Marta 2x is szerepelt a német tartományok Eurovízióján, a Bundesvision Song Contesten.)

 10. force avatar
  force

  OFF: http://oikotimes.com/2015/04/14/gallery-elnur-begins-european-tour-in-riga-and-budapest/
  Tavaly Dilara volt itt, idén Elnur, minden évben meghívjuk az azeri előadókat? Nem lepne meg, ha a döntőben ő kapná a 12 pontot tőlünk.

  1. Pitbull avatar
   Pitbull

   Az eddigiek alapján szerintem ez senkit nem lepne meg Európa szerte… Már rég el vagyunk könyvelve Azerbajdzsidzsán…ööö…Baku legjobb barátjának!

   1. Csengettyű avatar

    https://www.youtube.com/watch?v=RlL1m5tWjpc 😀
    Amúgy igen, valamelyik cikkben (wiwibloggs azt hiszem) pont úgy fejezték be a cikket, hogy vajon mi leszünk-e az új Görögország-Ciprus. Egyébként igen, ha megnézzük, hogy kiknek mennyi pontot adtunk eddig összesen, Azerbajdzsán a második helyen áll, gondolom csak azért nem első, mert ők később csatlakoztak a versenyhez.

   2. force avatar
    force

    Ja, van ebben valami, bár az Izlandot is erőteljesen szoktuk szórni pontokkal. 😀

   3. Isti avatar
    Isti

    https://wiwibloggs.com/2015/04/13/azerbaijan-elnur-huseynov-latvia-hungary/91091/
    Ez az a cikk, ugye?
    Hát az a nagy pontosztogatás csak Magyarország részéről létezik, Azerbajdzsán nem halmozott el minket pontokkal eddig.
    De most látom, hogy a legtöbb ponotot Görögország kapta tőlünk…????? Görögország nincs benne a Magyarországnak 10 legtöbb ponotot adó ország között. Érdekes Magyarország szavazástörténete.

   4. Isti avatar
    Isti

    Amúgy nem értem, hogy adhatott 2008-ban Magyarország Azerbajdzsánnak 12 pontot arra a szörnyű dalra.

   5. Dani avatar
    Dani

    Politika, Isti, politika…

   6. Pitbull avatar
    Pitbull

    Úgy, hogy nem mindenki értékelte szörnyűnek, pölö én sem, szerintem az egyik legjobb dal volt abban az évben. Ez azonban már ízlés kérdése, amiről nem vitatkozunk.

   7. motholev avatar
    motholev

    A 2008-as azeri dal azóta is a kedvenc dalom az összes eurovíziós dal közül. Nagyon-nagyon jó dal.

   8. Dani avatar
    Dani

    Pitbullnak: az helyesen Ászerdzsöbben…Ászer…(to) Baku. 😀

   9. Pitbull avatar
    Pitbull

    Na igen, de én nem Lindát idéztem, hanem Gundit… 😀

   10. Dani avatar
    Dani

    Ja, az más. 😀

  1. Pitbull avatar
   Pitbull

   A színpadon kívül tényleg elég sok dolog látszódik a képen…

  2. Dani avatar
   Dani

   Én meg találtam képet a készülő színpadról:

   https://oikotimesofficial.files.wordpress.com/2015/04/eurovision-2015-stage-construction-09.jpg?w=1000&h=&crop=1

   Azért remélem, rosszul látom, hogy olyan pici.

   1. Isti avatar
    Isti

    Az is kis pici kör akar lenni a színpad? 😀

 11. Caitlin E. Alexander avatar

  Nálam a győztesek között van.

 12. Tanti avatar
  Tanti

  Csehország:Eleinte nem figyeltem fel erre a dalra,15.-22.helyig mozgott nálam,aztán egyszer csak átjött.Hihetetlenül megmozgat,érzelmileg nagyon hat rám.Éppen ezért folyamatosan változó listám 1.helyén van(már 5 napja).Nagyon szurkolok a cseheknek a döntőért,ott pedig minimum egy Top10-ért.Hajrá,hajrá!
  And finally the very last finalist is… Czech Republic. 🙂 🙂

 13. Isti avatar
  Isti

  Először én is szerettem és elől volt a listámon, de most csak 21. a listámon. Pontosabban, nincs a legjobb dalok között, de nem is rossz, nem zavar engem.

 14. János avatar
  János

  Nem egy világmegváltó dal, de ezért a két hangért érdemes volt újra próbálkozni, hátha meglesz az a döntő.

 15. Bálint avatar

  Elnyomták élőben is, azt hiszem a hangokkal nem lesz probléma 🙂

  https://www.youtube.com/watch?v=C34w1SusorQ

  1. Iza avatar
   Iza

   Václav = libabőr. Az a hang, úristen!!!

 16. Magam avatar
  Magam

  Imádom imádom. Mondtam már, hogy imádom? 😀 Nem tudom megindokolni, hogy miért, de tetszik. A hangok jók, a dal energiája tetszik és nekem átjön.
  valamikor 4, valamikor 2/40

 17. Levi21 avatar
  Levi21

  Örülök Csehország visszatérésének, bár jobb dalt is küldhettek volna. Erős dal, de inkább a két hang viszi el az egészet. Nálam döntős, de nem jósolok neki 20-on felüli helyezést (mármint nálam nincs 20-on belül).

 18. Czigel avatar
  Czigel

  6/40. Toronymagasan a legjobb cseh dal az Eurovízió történelmében, és a nálam győzelemre esélyes ötös mögött van közvetlenül, nem véletlenül, elképesztően erős hangok találkozása egy nagyon jó üzenettel rendelkező dalban 🙂

 19. balazs1992 avatar
  balazs1992

  Nekem ez a dal egyáltalán nem tetszik és nem jön be.
  Nálam: 36/40 16/17
  Tippem: 13/17