Eurovízió 2015: Elődöntőkbe sorsolás január 26-án hétfőn!

Egy kép a tavalyi sorsolásról
Egy kép a tavalyi sorsolásról

Tudósító: Klész Imre
Forrás: oikotimes.com – esctoday.com – eurovision.tv
Internetes közvetítés 2015.01.26-án 13:20-tól: http://www.eurovision.tv/page/webtv?program=123613
Eredeti kiadás: 2015.01.22. 20:30
Frissítve: az országok csoportba bontásával

Miközben tervezgetik a 2015-ös Eurovízión részt vevő országok, hogy milyen módon válasszák ki versenyzőjüket a nemzetközi megmérettetésre, egy nagyon fontos dátum közeledik: 2015.01.26. Ezen a napon fogják kisorsolni azt, hogy melyik ország melyik elődöntőben fog részt venni a bécsi versenyen.

Január 26-án a Bécsi Városháza lesz a helyszíne annak az eseménynek, ahol a koppenhágai polgármester átadja a bécsi polgármesternek az Eurovízió kulcsát, majd a ceremónia és a beszédek után elkezdődik a sorsolás. Sorsolással határozzák meg, hogy melyik ország melyik elődöntőben fog részt venni. Emellett azt is ki fogják sorsolni, hogy melyik ország az adott elődöntő melyik felében (első vagy második felében) fog részt venni. Az automatikusan döntős ötösfogat országai és a házigazda ország sem marad ki a sorsolásból: nekik azt fogják meghatározni, hogy az adott ország nézői és a hozzájuk tartozó zsűri melyik elődöntő szavazásán kell hogy részt vegyen. A pontos rajtsorrendet március közepén fogják kihirdetni (itt már zenei szakemberek fogják megszerkeszteni a sorrendet, hogy minél élvezetesebb és változatosabb legyen a show).

A versenyt szervező Európai Műsorsugárzók Uniójának (EBU) részéről Jon Ola Sand, és a házigazda ORF közmédia részéről Dr. Alexander Wabretz is részt vesz az eseményen.

A sorsolás az elmúlt évekhez hasonlóan urnás rendszerben lesz lebonyolítva. Az egyes urnákba olyan országokat gyűjtenek össze, melyek a korábbi évek tapasztalatai során szívesen szavaznak egymásra. Ezek alapján osztják fel a 33 elődöntőn résztvevő országot ötfelé, majd felváltva húznak ki egy-egy országot minden urnából. A május 19-i keddi első elődöntőben 16 ország, a május 21-i csütörtöki második elődöntőben 17 ország fog részt venni. Ausztria mint házigazda, valamit az ötösfogat országai, azaz Franciaország, Nagy-Britannia, Németország, Olaszország és Spanyolország versenyzői csak a döntőben fognak fellépni.

Az országok csoportosítását a gyakorlat szerint egy nappal a ceremónia előtt fogják közzé tenni. Magyarországot általában az utolsó urnába sorolják.

Lássuk az országok csoportjait:

1. Albánia, Macedónia, Málta, Montenegró, Svájc, Szerbia, Szlovénia.
2. Dánia, Észtország, Finnország, Izland, Lettország, Norvégia, Svédország
3. Azerbajdzsán, Fehéroroszország, Grúzia, Izrael, Litvánia, Oroszország, Örményország
4. Belgium, Ciprus, Görögország, Írország, Hollandia, San Marino
5. Csehország, Lengyelország, MAGYARORSZÁG, Moldova, Románia, Portugália

Az egy csoportba tartozó országok a korábbi szavazási minták alapján gyakran szavaznak egymásra, így próbálják a verseny szervezői azt, hogy a blokkszavazások veszélyeztessék a szavazás kiegyensúlyozatlanságát. Mivel a sorsoláson minden urnából egyesével húzzák ki az országokat, így gyakorlatilag ezen országok egyik fele az egyik elődöntőbe, a másik a másik felébe kerül. A mi esetünkben előfordulhat, hogy nem kerülünk egy elődöntőbe Romániával (erdélyi szavazatok) és Lengyelországgal (lengyel magyar két jó barát), de nagyobb az esély hogy Szerbiával (vajdasági szavazatok) egy elődöntőbe kerüljünk. Az egyes csoport a Balkáné, a kettes az északi/skandináv országoké, a hármas a volt szovjet országoké, a négyes és ötös pedig afféle vegyes vágott, ahol a „rokon országok” párosai is (Moldova-Románia, Görögország-Ciprus, Belgium-Hollandia) fellelhetőek.

Comments

37 hozzászólás a(z) “Eurovízió 2015: Elődöntőkbe sorsolás január 26-án hétfőn!” bejegyzéshez

 1. Gergő avatar
  Gergő

  Hát minket tök mindegy, melyik elődöntőbe sorsolnak, mert ránk úgy se szavaz senki csak baráti alapon… 😀 (kiv. : finnek)

  1. Dani avatar
   Dani

   De ők sem mindig.

  2. Pitbull avatar
   Pitbull

   Ez így van jól! Ne azért szavazzanak ránk, mert ilyen olyan rokonok vagyunk (?), meg spanok, elvtársak, szomszédok etc., hanem azért, mert jó a dalunk! A többi ország egymás közti viszonylatában is így kellene eljárni, és akkor tiszta szavazásról beszélhetnénk. Addig azonban… 🙁

 2. Pitbull avatar
  Pitbull

  Jon Ola Sand neve helyesen nem Jan Ola Sand.

  1. Klész Imre avatar

   Köszi, ráküldtem egy Norbi ápdétet.

 3. Klaris avatar
  Klaris

  Naná, hogy fontos nap. A szülinapom! 😀 Kivánom, hogy legyen nékünk egy jó kis második fele!! 😀

  1. force avatar
   force

   javítom magam, itt a teljes változata a francia dalnak

   http://www.esc-plus.com/listen-to-the-french-song-full-audio/

   Sorrendem most:
   1. Málta
   2. Hollandia
   3. Albánia
   4. Franciaország
   5. Grúzia
   6. Macedónia
   7. Fehéroroszország

 4. gyokub avatar
  gyokub

  Nem igaz, hogy a franciák mekkora lúzerek. Egyáltalán nem akarják komolyan venni ezt a versenyt. Ezzel se fognak a TOP 20-ba kerülni. Kár értük! 🙁

 5. Kristinna avatar
  Kristinna

  Szerintem tök mindegy, hogy melyik elődöntőbe kerülünk, én egyenlőre nem érzem olyan erősnek a magyar mezőnyt, hogy idén döntősök legyünk, akármelyik dalunkat is küldjük…

  1. Gergő avatar
   Gergő

   Én is ettől tartok sajnos. Valamiért az a gyanúm, hogy vagy Verát vagy Oláh Gergőt fogják kihozni győztesnek, és egy 2008-hoz hasonló eredményt fogunk elérni. ( Ez az én szubjektív gondolatom és nem tudom miért… talán az első elődöntő „gyanús” eredményei miatt??? – meglehet , bár ne így lenne…)

   1. Iza avatar
    Iza

    Szerintem valamelyik Bogi fog menni, akkor már inkább Csemer, az elcsépelt téma ellenére az ő dalában látok valami egyediséget, kétlem, hogy lenne még hasonló dal a mezőnyben. Dallos Bogival, a nyakamat tenném rá, hogy kizúgnánk az elődöntőben – elnézést azoktól, akik szeretik, én így gondolom.

   2. Gergő avatar
    Gergő

    Igen, Boggie dala szerintem is jobb, mint Bogié. Érdekes lesz mindenesetre, hogy mennyire lesz nehéz bejutnunk idén a döntőben…

   3. akos12 avatar
    akos12

    nincs igazad.

  2. Gergő avatar
   Gergő

   Szerintem nem is veszek jegyet a bécsi döntőre, ha nem érzem biztosra azt, hogy idén bejussunk a döntőbe, akkor felesleges. Magyar dal nélkül meg élőben megnézni egy döntőt Bécsben rossz lenne…

 6. Dani avatar
  Dani

  „lengyel magyar két jó barát”…hát annyira jó barátaink a lengyelek, hogy 2011-ben és tavaly sem adtak egy pontot sem. Utoljára 2007-ben kaptunk tőlük, de akkor is csak 2 pontot.

  1. Iza avatar
   Iza

   Ma pluszegy szórást tartok.
   +1

  2. Gergő avatar
   Gergő

   pedig az ő tavalyi daluk még egy döntőt sem érdemelt volna, nem hogy 15. helyet…

  3. Csengettyű avatar

   Szerintem tök jó, hogy mi nem baráti alapon adjuk és kapjuk a pontokat.

 7. Dani avatar
  Dani

  Azt nagyon remélem, hogy a Görögország-Ciprus- és a Románia-Moldova-párosok szét lesznek robbantva.

  1. Gergő avatar
   Gergő

   kizárt, mint ahogy a Serbia-Montenegró-Macedónia triumvirátus is 🙂

   1. Dani avatar
    Dani

    Macedóniát inkább Albániával társítanám, de a Szerbia-Montenegró páros is ott van. És még eszembe jutott 2: Fehéroroszország-Oroszország és Dánia-Izland.

   2. Gergő avatar
    Gergő

    Szerbia idén Macedóniával nagyon jóban lesz az elődöntő (és talán a döntő) alatt, Zeljko és Daniel nagy baráti viszonya miatt, és azért valljuk be Zeljko Joksimovicnak nagy hazai tábora van, akit mozgósítani tud, ha helyzet adódik 🙂

 8. force avatar
  force

  https://www.youtube.com/playlist?list=PLWBDEqNchKCqG5Zo8gClVBTBn87wkdx7F

  nálam 4 befutó van: Anne Gadegaard, World of Girls, Tina & René, Cecilie

  1. Mona42209 avatar
   Mona42209

   Jaj Force egyik rosszabb mint a másik. Miért van az, hogy mindegyik szám egy fodrászszalonban játszódik és vagy a hajukat készítik vagy festik magukat? Jót nevettem, nekem egyik sem tetszik, kínszenvedés volt az egész.

 9. force avatar
  force

  Nagyon gáz, h mielőtt kibontják a papírt látszik, hogy rózsaszín (első fele az ED-nek) vagy narancssárga (második fele az ED-nek). Ez így fair vajon?

 10. force avatar
  force

  Első elődöntő második fele a magyaroké.

 11. Tanti avatar
  Tanti

  második fele a 16 fős elődöntőben. ez az.

  1. Tanti avatar
   Tanti

   Ez eddig szuper,de kapják össze magukat a versenyzők a Dalban,innen könnyen tovább LEHETNE jutni.

 12. Bende avatar
  Bende

  Azt vettem észre , hogy az első elődöntőbe kerültek az olyanok akiktől jó dalokat várunk.A másodikba meg az olyanok akiktől nem , de örülök neki hogy igy sikerült! 🙂

 13. gyokub avatar
  gyokub

  Első elődöntő második fele, megint! 🙂 És nem is kedvezőtlen a számunkra. Velünk vannak a finnek, a románok és a szerbek. 🙂

 14. Isti avatar
  Isti

  Nem láttam ay elejétől. Azt nem sorsolták ki, hogy Ausztria és az 5 „Nagy ország” melyik ED-ben szavaz?

  1. gyokub avatar
   gyokub

   1. ED: Spanyolország, Ausztria, Franciaország
   2. ED: Németország, Olaszország, Egyesült Királyság

   1. Isti avatar
    Isti

    Köszönöm. Nem bánnám, ha fordítva lenne, bár egy jó dalnál mindegy.