Naptár

2014. április
h K s c p s v
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

Kategóriák

Recent Posts

Legutóbbi hozzászólások

Fórumlista

Aarzemnieki: Hiszünk a dalban, mert boldoggá tesz minket

Latvia_2014_AarzemniekiSzerző: Mádi Sándor

Lettországot idén a 4 tagú Aarzemnieki banda képviseli a koppenhágai versenyen. Az ország az utóbbi években nem remekelt az Eurovízión, legutóbb 2008-ban kvalifikálták magukat a döntőbe. Az, hogy idén végre sikerül-e nekik a döntőt elcsípni hamarosan kiderül, addig is olvassátok el a velük készült interjút!

Hogyan alakult meg az Aarzemnieki csapat?

Az Aarzemnieki banda 4 tagból àll: 3 lettből és 1 németből. A csapat úgy indult, hogy Jöran, német tag írt egy búcsúdalt a lett valutának, aminek a címe a Paldies Latinam lett (Ķöszönjük Lat!). Később a hozzá készült videóval a Youtube egyik nagy szenzációjává nőtte ki magát. Jöran a népszerűség hevében úgy döntött, hogy összecsomagol és Lettországba megy, egy gondolattal a fejében: „Lássuk mi történik legközelebb.” Habár Jöran már 2005 óta kapcsolatban van az orszàggal, abban az évben ugyanis cserediákként járt itt. Később önkénteskedett egy lett gyermekközpontban valamint Riga német templomában is. A csapat neve magyarul Idegenek, ami Jöran státuszát remekül kifejezi. A szavak bonyolult kiejtése kiválóan tükrözi minden idegen ember kulturális sokkjàt, beileszkedési gondjait. 2013 őszén a szólóénekes Jöranhoz 3 új tag csatlakozott: Katrina Dimanta (vokalista), Raitis Vilumovs (dobos), és Guntis Veilands (zongorista).

Idén ti képviselitek Lettországot. Mit jelent ez számotokra?

Az Eurovízió nagyon fontos nekünk, hiszen ez a legnagyobb nemzetközi dalverseny. Az meg, hogy Lettország képviseletében énekelhetünk egyszerűen csodálatos!

Hogyan készült a dal, mi az üzenete?

A dal azt mondja, hogy ne legyünk túl büszkék bevallani hibáinkat vagy a tudásunk hiányát, haladjunk előre, kérjünk segítséget valamint tanuljunk valami újat. Minden lehetséges, mint például a jégsapkák megolvasztása  (A dal egy részlete)

Követitek az Eurovíziót?

Jöran Steinhauser, a csapat vokalistája, mindig naprakész az Eurovíziós Dalversennyel kapcsolatban. 2008-ban màr részt is vett a lett nemzeti vàlogatòn, valamint nem titok, hogy Jöran a Brainstorm (Lettorszàg 2000) hatására lett a verseny rajongòja. A csapat másik tagja, Katrína 2009-ben volt a lett nemzeti döntőn a Time goes című dallal, a Camillas együttes tagjaként.

Kik a kedvenc énekeseitek?

Jöran kedvencei: Billy Joel, Meat Loaf, Guus Meeuwis

Katrína kedvence a Queen

Idén 37 ország versenyez egymással. Vannak-e kedvenceitek?

Minden dalt meghallgattunk már, de kedvenceink még nincsenek. Talán lesznek majd, ha látjuk az élő produkciókat.

Mik az elvárásaitok, főbb céljaitok az Eurovízión?

Hiszünk a dalban, mert boldoggá tesz minket, és ha a nézőknél is ezt váltja ki, akkor ez az igazi siker! Természetesen hatalmas felelősség Lettországot képviselni, hiszen azt reméljük mindannyian, hogy az eddigi legjobb eredményt hozzuk el. Ez a mi célunk.

Honnan inspirálódtok?

Hazudnánk, ha azt mondanánk, hogy kevés előadó inspirál minket. A csapat minden tagja különböző egyéniség, így természetesen az inspirálóink is: Queen, Renars Kaupers ( a Brainstorm tagja), Billy Joel, Reinhard Mey, Udo Lindenberg, Guus Meeuw, és még sokan màsok.

Mik az Eurovízió utáni terveitek, ki fogjátok-e pihenni a fáradalmakat?

Az ideális Eurovízió-utáni állapot az lenne, ha ugyanazok a zenészek maradnánk, valamint ha az embereket boldoggá tehetnénk a zenénkkel. Ebben a pillanatban csak az Eurovízióra gondolunk, és erről beszélünk. Élvezzük a pillanatot, és nem gondolunk a jövőre.

Mit szeretnétek üzenni a magyar olvasóknak és az Aarzemnieki rajongóknak?

Kedves baràtok és rajongòk, köszönjük szépen, hogy az Eurovíziò részesei lehetünk. Nélkületek nem létezne ez a verseny. Làtjàtok a fontosságàt és érzitek, hogy ez egy igazàn jó ötlet. Üdvözlet az Aarzemnieki csapattól 🙂

Köszönjük az interjút az Aarzemnieki csapatnak (válaszok: Katrína Dimanta), valamint külön köszönet Gunita Piteranenek, aki nélkül nem jöhetett volna létre ez az interjú!

Sok sikert kívánunk Koppenhágában!

14 hozzászólás Aarzemnieki: Hiszünk a dalban, mert boldoggá tesz minket

 • eschungary93

  Szeretném őket döntőben látni ! Hétről hétre egyre többször hallgatom a dalt ,és már ott tartok ,hogy Aarzemnieki -kedvelő vagyok 🙂 Nálam 16./26.

 • Tinka

  DÖNTŐT A LETTEKNEK!

 • Sztbeni

  Nekem is tetszik. Hajrá Lettország, legyetek döntősök!

 • eschungary93

  Top 26 ( Magyarországgal együttvéve )

  1. Magyarország – 25 %-ban vagyok elfogult ,75 %-ban pedig csak András dalát vettem figyelembe
  2. Macedónia
  3. Izrael
  4. Egyesült Királyság
  5. Görögország
  6. Albánia
  7. Montenegró
  8. Írország
  9. Spanyolország
  10. Franciaország
  11. Románia
  12. Szlovénia
  13. Észtország
  14. Málta
  15. Olaszország
  16. Lettország
  17. Ukrajna
  18. Dánia
  19. Hollandia
  20. Azerbajdzsán
  21. Norvégia
  22. Ausztria
  23. Belorusszia
  24. Grúzia
  25. Németország
  26. Portugália

 • Nick17

  Nálam bent vannak az első 10-ben! Nagyon vidám dal!

 • tacom

  Ó de örülök nektek, gyerekek! Egyszerűen nem értettem, hogy miért utálja mindenki ezt a dalt – míg nekem az egyik kedvencem idén. Vidámság!!!

  • Erzsi

   Tegnap biciklizés közben, úgy túl a 25. kilométeren már csak ez ment a fejemben egyfolytában. (Igaz, hogy közben meg azon gondolkodtam, hogy mire is hasonlít ez olyan nagyon.) Én nem írnám sem azt, hogy gáz és tökutolsó, sem azt, hogy gagyi, inkább valami olyat, hogy … meddig lehet lemenni jelentéktelenségben? De ezt sem írom, mert valaki biztosan nekem szegezi a kérdést, hogy a mi tavalyi dalunk mennyivel volt bonyolultabb ennél, és erre már nincs meg a válaszom. Nem tudom, hogy egyszerűsége ellenére miért gondolom azt, hogy a Kedvesem jó zene volt, ez meg egy vicc.

 • rocknish

  Na! Mielőtt felborul az egyensúly és belezuhanunk a Napba: ez egyszerűen gáz, tök utolsók nálam.

 • Szintén jövök ‘levegőt rontani’. Ez a dal nagyon gagyi és egyáltalán nem érdemel döntőt, nálam a 30. helyezet de még sosem hallgattam egybe végig. Nagyon remélem hogy nem jutnak be a döntőbe.

 • Dani

  Nagyon remélem, hogy a döntő meglesz nekik! 🙂

 • Balázs

  Nálam nem tök utolsók, de nem örülnék, ha elvennék egy jó produkciótól azt a döntős 3 percet. Szerintem élvezhető, de olcsó, gagyi, és semmi plusz.