Rövid hírek 6 országból

esc2014_logoTudósító: Ötvös Zoltán
Forrás: eurofire.blog.de – eurovision.de

Múlt héten szombaton megtartották Finnország dalválasztó sorozat első elődöntőjét. Közönség és zsűri közösen döntött. Egy előadó egyből a döntős lett, és négynek még meg kell mérkőzni január 25-én a döntős helyekért.

Automatikusan dőntőbe jutott:
01. – 036 – Softengine – Something better
Továbbjutók a január 25-i adásba:
02. – 035 – Hukka Ja Mama – Selja
03. – 029 – Jasmin Michaela – Kertakäyttösydän
04. – 023 – Miau – God/drug
05. – 019 – Dennis Fagerström – My little honey bee
Kiesett:
06. – 018 – Lili Lambert – Let me take you there

Egyre közelebb érünk a műsorfolyam végéhez, ahol kiderül ki utazhat májusban Litvániából Koppenhágába. Már csak 8 előadó van versenyben. Január 18-án kerül megrendezésre a hatodik élő show, ahol mindenki előadja mindkét potenciális eurovíziós dalát. A Top 7 jut majd tovább. Közben az LRT honlapján már fut az internetes szavazás, ahol a dalokat teljes hosszában meg lehet hallgatni.
http://www.lrt.lt/projektai/eurovizijos_dainos

Franciaország jelöltjeit már ismerjük tavalyról, most már a hozzájuk tartozó dalcímek is megvannak. Egy 14 főből álló zsűri (közöttük egy eurovízió rajongó és a delegációvezető) választotta ki az összes beküldött dalból azt, melyik előadó melyik dalt kapja.
01. – Destan – Sans toi
02. – Joanna – Ma liberté
03. – Twin Twin – Moustache

A dalok január 26-án 17:00-kor a Natasha St.-Piers Show-ban lesznek bemutatva. Innentől lesz egy négy hétig tartó szavazás, február 23-ig. Ennek a szavazásnak a győztese a fenti show március 2.-i műsorában lesz kihirdetve. Ebben az időszakban a francia televízió és a rádió is folyamatosan játssza a dalokat.

Belga médiák jelentették, hogy a RTBF május 6-án a „The Voice Belgique” döntőjét tűzi műsorra, ami jelenleg a legnézettebb műsor az országban. Ha ebben az elődöntőben vesznek részt, és nem közvetítik élőben, büntetés vár rájuk. Hasonló eset volt 2009-ben Spanyolországban, ahol eurovízió helyett teniszközvetítést láthattak a nézők, így az elődöntőben csak a zsűri szavazott.

Románia nemzeti televíziótársasága, a TVR március 1-jére tervezi nemzeti döntőjét. Február 15-ig várják a jelentkezők pályázatait. Február 19-én és 20-án egy zsűri meghallgatja a beküldött dalokat, értékeli azokat, és még ezen a napon meg is nevezi a 12 résztvevőt, akik az élő műsorba kerültek.

Németország márciusi döntőjére még van egy szabad hely. Január 22-ig várják a jelentkezőket. Erre az egy helyre jelenleg 500-nál is több videót töltöttek fel a lelkes tehetségek.
http://www.unser-song-fuer-daenemark.de/

Comments

26 hozzászólás a(z) “Rövid hírek 6 országból” bejegyzéshez

 1. Zolecs avatar
  Zolecs

  ha jól olvastam valahol, akkor a belgák még külön is kérvényezték hogy a másik elődöntőbe kerüljenek. nagyon szimpatikusak nekem az ilyen kis külön kívánságok. nem tudják ők átpakolni más napra? a végén még a nyúl viszi a puskát.

  a finn dalok sajna nagyon gyengék 🙁 félek hogy mama és pici fia nyerik a válogatót. ami szerintem a legborzasztóbb az összes közül.

 2. force avatar
  force

  Szerintem a finn dalokkal nincs különösebb baj, nekem személy szerint jobban tetszenek, mint a tavalyi dalaik. A litván dalok viszont eléggé gyengék…. Egyébként a belgáknál idén nem a VRT csatorna felel az EV-ért? Akkor az RTBF miért szól bele?

 3. Clusters avatar
  Clusters

  Szerintem sincs baj a finn mezőnnyel, sokkal jobb mint az utóbbi években. A litvánokról inkább nem mondanék semmit, számomra mindig felejthető dalt küldenek, amely bejut a döntőbe ott meg a huszonakárhányadik helyet foglalják el. Ahogy elnézem, idén is ez lesz. Ellenben az Eurosongot és az Unser Song für Danemark-ot nagyon várom, igényes dalválasztó show-k, ha tehetem nézem minden évben. A többi ország nevezőit max. meghallgatom, de nézni nem szoktam. 🙂

 4. EsC_BaT avatar
  EsC_BaT

  Hű… Az idei litván mezőny eléggé erős.

  1. Bende avatar
   Bende

   http://en.wikipedia.org/wiki/Lithuania_in_the_Eurovision_Song_Contest_2014
   Itt van , h ki melyik dalt válsztotta ! 🙂
   Én Vaidas Baumilát tartom a legesélyesebbnek a Words Apart c. dallal 😉

   1. force avatar
    force

    Szerintem Vaidasnak sok esélye nem lesz, mert gyenge dalokat választott.

  2. Levi21 avatar
   Levi21

   Tényleg nagyon erős, az előző évek dalaihoz képest mindegyik nagy felüdülés lenne. A legesélyesebbnek talán Vilija Mataciunaite-t tartom vagy Ieva Zasimauskaite-t a Blowing Out Cobwebs című dallal.

 5. force avatar
  force

  Újabb rövid hír: Portugália nemzeti válogatót rendez, március 8-án lesz az elődöntő és március 15-én a döntő. További infó olvasható az oikotimes-on és az escextra-n is.

 6. Levi21 avatar
  Levi21

  Hol lehetne nézni a litván vagy a finn show-t?

   1. Levi21 avatar
    Levi21

    Köszönöm a gyors és pontos választ. Te nézed valamelyiket?

   2. Dani avatar
    Dani

    Elsősorban a finnt, azt teljes egészében, a litvánnál meg az eredményhirdetést…és ha a finnben reklám lesz, addig a litvánt nézem.

 7. Levi21 avatar
  Levi21

  A finneknél a 2 legjobb énekes a mai merítésből Lauri Mikkola és Hanna Sky. Ha a dalt is nézzük, nálam Hanna Sky – Hope című dala megy tovább egyből, a kiesőm pedig a MAKEA lenne.

  1. Dani avatar
   Dani

   Teljesen ugyanaz a véleményünk! 🙂

  2. Dani avatar
   Dani

   A zsűri szavazatai alapján Hanna menne a döntőbe, a MAKEA pedig kiesne…remélem, a nézők is így gondolják.

  3. Levi21 avatar
   Levi21

   És eddig a zsűrinek is szinte ugyanaz a véleménye.

 8. Levi21 avatar
  Levi21

  A litván mezőnyből az első 2 jó volt, a többi felejtős… még talán az 5-ös.

 9. Dani avatar
  Dani

  Hanna a döntős, a MAKEA kiesett! 🙂

 10. Levi21 avatar
  Levi21

  A MAKEA kiesik, eddig oké.

 11. Levi21 avatar
  Levi21

  HANNA!!!!! Éljen!!! Juj, de boldog vagyok most!

 12. Levi21 avatar
  Levi21

  Most már csak a litvánokon a sor, hogy jól döntsenek. Ott hány kieső van?

  1. Dani avatar
   Dani

   Azt én sem tudom…nem értem a válogatójuk menetét…korábban még értettem, de már bonyolult lett…

  2. Zolitt avatar
   Zolitt

   azt hiszem 1 fog kiesni csak, de nem vagyon 100% biztos benne.
   amúgy ezt szerettem volna nézni, de nekem eszméletlenül akadozik, és feladtam… :/

 13. Levi21 avatar
  Levi21

  A litvánt már nem fogom végignézni, majd visszanézem az eredményt, de egy kicsit idegesítő volt, hogy minden dal után reklám volt. Remélem, Justinas Lapatinskas dala esik ki. Mindenkinek jó éjt!

 14. force avatar
  force

  Én a finnekét néztem tegnap este. A Painovoima studió verziója szerintem jó volt, viszont az előadás nagyon szétesett, akárcsak Clarissa & Josh előadás. Josh NEM tud énekelni, nem értem miért Clarissát alázzák a külföldi fanok, h nincs hangja, mikor Joshnak még kevesebb van… A Madcraft szerintem borzalmas volt, Hanna Sky dala tetszik, de az előadás szerintem katasztrófa, nem értem egy ilyen dalt miért kell a végtelenségig modernizálni előadásban. A két fiú közül nekem Mikko dala jobban átjött, Lauri szerelése és színpadi energiája csapnivaló volt. A két automatikus döntős közül egyértelműen Hanna a jobb, de nem tudnám most megtippelni, hogy ki lesz a befutó.
  A vigaszágas döntőből jövő szombaton remélem a Madcraft és Dennis Fagerström zúgnak majd ki.

  1. Dani avatar
   Dani

   Én a Második Esélyből a Hukka ja Mamát és a MIAU-t dobnám ki…és vagy a Softengine-t, vagy Dennist küldeném Koppenhágába.