Naptár

2014. január
h K s c p s v
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Kategóriák

Recent Posts

Legutóbbi hozzászólások

Fórumlista

A fehérorosz második helyezett az elnök szavazatát kéri – rövidhírek 8 országból

esc2014_logoTudósító: Ötvös Zoltán
Forrás: eurofire.blog.de

Fehéroroszországban szinte már hagyomány a dalválasztó körüli botrány, elégedetlenség. 2014-ben is elérkeztünk erre a pontra. A döntőben pontegyenlőség alakult ki Teo és Max Lorens & DiDyulya között. Lorens nem hagyta annyiban az ügyet, és egy levelet írt Lukasenko fehérorosz köztársasági elnöknek azzal a kéréssel, hogy a demokrácia nevében bírálja felül a zsűri döntését, és az ő daluk képviselje az országot az idei megmérettetésen. A levélben többek között azt sérelmezi, hogy az nem lehetséges, hogy nyolc ember döntsön egy egész ország helyett.

A szabályokban azonban egyértelműen le van írva, hogy holtverseny esetén, a zsűri szavazatai döntik el a helyzetet. Ezzel tehát Teonál van az indulás joga, amihez az is hozzátartozik, hogy a dal még lecserélhető. Azt, hogy ezt Alyona után Teo is meglépi-e, még a jövő kérdése.
A portugál RTP csatorna március 15-én tartja meg a nemzeti döntőjét, amit egy elődöntő előz majd meg március 8-án, erősítette meg José Poiares portugál delegációvezető. Több korábbi próbálkozó is jelezte indulási szándékát, mint pl Carlos Costa vagy Rui Andrade. De az RTP közleménye szerint Simone de Oliveira (aki 1965-ben és 1969-ben képviselte az országot) is tervezi a visszatérést az eurovízió színpadára.
Bizonyos híradások, és rajongói oldalak információi alapján Moldovában nagyon alacsony az érdeklődés a nemzeti válogató iránt. A dalokat körülbelül egy hónapja lehet beküldeni, de január 15-ig csak 2 dal érkezett be. A hivatalos határidő ma, azaz január 23-án lejár. Vajon mindenki az utolsó pillanatra hagyta a nevezést? Hamarosan kiderül, hogy mit lép a csatorna, meghosszabbítják-e a beküldési határidőt, vagy talán belső választással nevezik meg jelöltjüket.
Grúziában már biztos, hogy a képviselőjüket ismét belső választással küdik Koppenhágába. Egy zsűri fogja kiválasztani az előadót. Arról, hogy a dal is belső úton lesz kiválasztva, vagy egy mini döntőt rendeznek erre a célra, még nem eldöntött. A 2007-es debütálásuk óta, 2009 (visszalépés miatt) és 2012 kivételével minden évben sikerült elérni a döntőbe jutást.
Írországban Ryan Mooney február 6-i rádióadásában mutatják be a 2014-es Eurosong résztvevőit. A döntőt ismét a „Late Late Show” keretin belül rendezik meg, február 28-án. A bukmékerek találgatják a lehetséges jelölteket. Az általuk állított lista legelején a The Voice győztese Keith Hanley és Shane Filan a Westlifeból áll.
„40 Years in Eurovision” – ez a mottója idén a görögöknek. 1974-ben vett először részt az ERT csatorna Eurovízión. Idén a frissen alapított NERIT adó viszi tovább a hagyományt. Valószínűleg ebben az évben is a MAD TV fog segíteni és nemzeti döntőt rendezni. A hivatalos megerősítés még várat magára.
Március 7-én ismerhetjük meg Ausztria versenydalát. A „Let’s dance” című élő show műsorban adja elő először dalát Conchita Wurst alias, Tom Neuwirth. Jelenleg még 5 dal van a lehetségesek listáján. 2012-ben majdnem sikerült megnyernie a „That’s what I am” című dalával a bakui jegyet, második helyen végzett a Trackshittaz mögött.

Conchita indítása ellen a kelet európai országok (Oroszország, Fehéroroszország, Ukrajna) aláírásgyűjtésbe kezdtek. Ezügyben az ORF nem foglalt állást.

Az olasz RAI csatorna a napokban hivatalosan is bejelentette, hogy az ország színeiben Emma fog az eurovízió színpadára állni. A 2011-es visszatérésük óta ez az első alkalom, hogy a San Remo fesztivál nélkül választanak indulót. Emma 1984-ben született, Olaszországban a helyi tehetségkutató kilencedik szériájában tűnt fel, azóta sikere töretlen. Négy eddigi megjelent albumából háromnak sikerült a sikerlisták legfelső fokára érni. Modá-val közös duettje, amit sokan nagy esélyesnek tartottak Olaszország visszatérő produkciójának az eurovízióra, második lett a San Remo fesztiválon, 2012-ben szólóban sikerült nyernie „Non è l’inferno” című dalával.

A kérdést, hogy milyen módón választják ki Emma dalát, nyitva hagyta a RAI. A legvalószínűbb azonban itt is egy belső választás.

3 hozzászólás A fehérorosz második helyezett az elnök szavazatát kéri – rövidhírek 8 országból

  • Emma! Na végre már 😀 Ő a kedvenc olasz énekesnőm, és sajnáltam hogy idén nem jelentkezett a San Remora mert akkor lett volna esélye kijutni, erre egyszer csak szólnak hogy ő megy San Remo nélkül is 😀
    Remélem jó lesz a dala, bár nem tudom lehet-e jobbat írni neki a Non é l’inferno-nál, az a dal valami eszméletlen 😀 Tavaly nyáron is rengetegszer hallgattam pedig már 3 éves lassan 😀
    Már alig várom, hogy bemutassák! 😀

  • force

    Tudom, hogy mindenki Dal lázban ég (engem kivéve :D), de Emma Marrone a La mia citta c. dalával megy Koppenhágába. Esctoday is megírta, meg több EV-vel foglalkozó oldal.