Naptár

2013. április
h K s c p s v
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Kategóriák

Recent Posts

Legutóbbi hozzászólások

Fórumlista

Napi Eurovízió 2013: Izland

icelandTudósító: Klész Imre
Forrás: eurovision.tv

Eyþór Ingi Gunnlaugsson egy kis 1400 lakossal rendelkező Észak-izlandi halászfaluban, Dalvík-ban született 1989.05.29-én. A kis falu sok hírességet adott már az Eurovíziónak eddig is: itt született Friðrik Ómar az Euroband-ből (ESC 2008) és Matthías Matthíasson a Sjonni‘s Friends-ből (ESC 2012). Pár évig itt lakott Erna Hrönn Ólafsdóttir és Hera Björk (mindketten ESC 2010) is.

Eyþór Ingi gyermekkorát a zene határozta meg: Elvis Presley dalokkal kápráztatta el a közönséget az óvodában. 2004-ben musicalszerepet kapott, ezzel elkezdődött a színházi karrierje. 2007-ben megnyerte a Főiskolások Dalfesztiválját, ezután megnyerte a Bandið hans Bubba nevű televíziós tehetségkutatót is. Ezután már hivatásos énekesként, zeneszerzőként és hangtechnikusként kezdett el dolgozni. 2010-ben megalapította első progresszív rock zenekarát Eldberg néven. 2011-ben a Gríman Színházi Díjátadóján jelölést kapott a legjobnb énekes kategóriában.

Zenei példaképei között szerepel David Bowie és Freddie Mercury is. Tagja volt a Deep Purple emlékzenekarnak, és a Freddie Mercury emlékshow-ban is részt vett. Idén szerepelt először a Söngvakeppnin nemzeti eurovíziós válogatón, ennek eredményeként ő lesz a 26. izlandi versenyző az 58. Eurovíziós Dalfesztiválon, Malmőben.

A szerzőkről röviden annyit, hogy Örlygur Smári a szövegíró, a ’90-es évek óta akív részese az izlandi zeneiparnak. Ő volt a szerzője Izland 2000-es versenydalának: a „Tell Me!” a 12. helyen végzett. Pétur Örn Guðmundsson zenész családba született, apja a Jézus Krisztus Szupersztár című musical-ben alakított legendásat. A címszerep apáról fiúra szállt, így az országban „Guðmundur Jézus és Pétur Jézus”-ként emlegetik őket.

19 hozzászólás Napi Eurovízió 2013: Izland

 • Zolecs

  Izland a másik kedvenc ESC országom. Annyira szeretném már hogy egyszer diadalmaskodjanak, de minimum egy évet még mindig várni kell.

  Ez a dal nagyon szép, izlandiul meg pláne. A klip is ütős.
  Döntő 15-20 helyére saccolom.
  Nálam 39/6

 • Gabiii

  Örülök, hogy ők is saját nyelvükön próbálkoznak. A dal jó de semmi különleges, a döntőben szerintem el fog veszni így 18-23 körül végeznek majd.

 • krobert

  Nekem ez a dal túl lassú, ettől függetlenül tényleg szép, meg jó is, hogy izlandiul próbálkoznak. Nagyon sok idén a lassú szám, félő hogy el fog veszni, de a döntőt biztosnak érzem.

  TIPP: DÖNTŐS, ott 20-25.

 • force

  Észtország mellett Izland is nagy favoritom az EV-n, bár utoljára 2010-ben tetszett a választott daluk. Az idei se rossz, első hallgatás után nagyon nem tetszett, de áthangszerelve, a végleges verzió bejön. Soha nem lesz a TOP 10-emben, se most, se a verseny alatt/után, de ettől függetlenül meglepetést okozhat ez a dal is.
  Nálam: 7/17
  Tippem: 5/17 (11-15.hely között a Döntőben).

 • Zolitt

  Én is kedvelem a dalt és a döntő szerintem meglehet neki! és nagyon remélem, hogy meg is lesz!! szép a zenéje, szép a szövege, úgy egyszerűen kellemes hallgatni… 🙂

  a döntőben viszont olyan nagyon jó helyet sajnos nem tudok elképzelni neki. gondoljunk csak bele: tavaly Grétáék mit vittek színpadra! Az nagyon megérdemelt volna egy top 10-et…
  nah mindegy. térjünk vissza 2013-ba! 😀
  elkészítettem ehhez a videóhoz is a magyar feliratot.
  Ha van kedvetek nézzétek meg:
  http://www.youtube.com/watch?v=aGXzjZJe38s

 • msz

  Izland megérdemelné már a győzelmet, időtlen idők óta egy rossz dalt sem küldtek. Ráadásul idén nem rontják el angol dalszöveggel sem. Ha én valakire szavazok az eldöntőben, akkor az ez lesz. Igaz, nem különbözik sokban a rengeteg korábbi nagyívű balladától, de engem akkor is megfog. Tökéletes.
  Nálam: 1/39
  Tipp: Döntő 10-15

 • Zoli

  Nyálas, unalmas, behízelgő, túlértékelt.

  • tacom

   :O :O :O :O :O és még :O
   …így szívembe döfni a kést, megforgatni benne, gyakorlatilag ledarálni, és jól megsózni! Zoli! Zoli!….Zoli…zo…z…..

  • Csengettyű

   Na, kiderült, hogy hol különbözik az ízlésünk. Itt 😀

  • Zoli

   Bocsánat… Tacom, mentségemre legyen, hogy szeretem a svájci dalt. Csengettyű, te meg gondolj a Zdob si Zdubra. 😀

  • Csengettyű

   Gondolok, de ettől függetlenül az izlandi az egyik kedvenc dalom idén. Persze csak a görögök után 🙂

  • Pitbull

   Na, kiderült, hogy hol különbözik az ízlésünk, Kedves Csengettyű és Zoli! Itt (Zoliétól), a Zdob si Zdubnál, Svájcnál és a görögöknél. De különben teljesen azonos! Majdnem. Részben. Hellyel-közzel.
   Bakker…

 • Clusters

  Nekem is az egyik kedvenc ESC országom, nálam ez a daluk 39/18 szerintem biztosra vehetjük a döntőt.

 • smileyshine

  Meglepő módon ismét is ők a kedvenceim! Olyan távoli ország és mindig sikerül olyan dalt küldeniük, amitől sírnom kell! 😀 Nálam már nem egyszer megnyerték a versenyt, és idén is nekik megy a legtöbb SMS! Annyira megérdemelné ez az ország a győzelmet és nem csak erre az évre vonatkozóan, hanem úgy egyáltalán!

 • János

  Nagyon erős előadással meglehet a döntő,ám aggódok,hogy vagy csak ők vagy csak mi juthatunk csak tovább(a két „altató” dal közül).

 • schanc

  Nagyon szép dal, én nagyon szeretem.

 • Gabor

  No. 1

  Svájccal holtversenyben