Napi Eurovízió 2013: Bulgária

bulgariaTudósító: Szücs Zoltán
Forrás: eurovision.tv

Elitsa Todorova és Stoyan Yankulov kivételes tehetségéről már egész Európát meggyőzték, olvasóink között is aligha akad olyan, aki most hall róluk először. Főbb ismérvük az az istenadta érzék, amivel a hagyományos énekstílust és a népi hangszerelést ötvözik a legfrissebb trendeknek megfelelő effektekkel, elemekkel. Az elegy így is elég pikáns, de ezt még meg merik fűszerezni az ütősökkel is – így lesz a végeredmény egy összetéveszthetetlen Elitsa-Stoyan produktum.

Elitsa 1977-ben született Várnában. Miképp feltételezhettük is, ütős-és vokál tanszakon is pallérozta a zenei műveltségét. Több kórusban is emelte a színvonalat, némelyikben a bolgár népdalok mellett jiddis és szanszkrit nyelven is kiereszthette egyedi, erőteljes hangját. Ezalatt szakadatlanul püfölte a tarambukát, a csörgődobokat, de virtuóz módon szólaltatta meg a különféle harangokat is. Sokoldalúságát bizonyítva arra is volt példa, hogy ezüstérmékkel kezdett el improvizálni – sikeresen.

A karrierjét új irányba indító találkozásra Stoyan Yankoulovval 2003-ig kellett várni, majd kisvártatva új jelenség született a balkán művészeti palettán.

Stoyan a fővárosban látta meg a napvilágot, a hangszerek pedig gyerekkora óta érdeklik. Nyolc évesen ült először a zongora mögé, de már ekkor is áhítattal figyelte a dobokat. Az ütősök iránti szenvedélye addig-addig fokozódott, míg egyszer csak azon kapta magát, hogy rock, jazz, és folklór együtteseknek adja az ütemet és felsőoktatási oklevél is van a kezében. Különleges játéka gyakran azt a hatást kelti, hogy egyszerre nem is egy zenészt hallunk… „A játék számomra a kommunikációt jelenti” – jellemzi saját hivatását.

Közös munkájuk kiteljesedése a 2007-es Eurovíziós Dalfesztiválon való szereplésük volt: Voda című daluk akkor az ötödik helyig kúszott föl az eredménytáblán, az egyedi dallam az ezóta eltelt hat év során sem költözött ki a rajongók füléből. Samo Shampioni című számukkal saját eredményüket túlszárnyalva idén az országos rekordot döntenék meg.

Comments

14 hozzászólás a(z) “Napi Eurovízió 2013: Bulgária” bejegyzéshez

 1. smileyshine avatar
  smileyshine

  Gyerekek! Ez elkezdődött? Á, csak ma számoltam ki, hogy 35 nap van még, és 39 előadó, ez azt jelenti, hogy lemaradtam kb 3 országról! Pedig Ausztriához oda szerettem volna írni, hogy Hanna a Barátok köztből! Mindegy is, nézzük a dalt!
  Értékelem, hogy egyedi, hogy nem angol, de ez a stílus már 2007-ben sem tetszett. De ez a gyengébb, azaz GYENGÉBB elődöntő, úgyhogy biztosnak érzem a döntőt!

  1. smileyshine avatar
   smileyshine

   Jaj, bocsi, elnéztem! XD Másik elődöntő! 😀

 2. EsC_BaT avatar
  EsC_BaT

  Örülök hogy nem a „Kismet” megy az Euróvízióra, mert szívem szerint egy Európai közöségnek nem igazán lett volna ínyére az a dal. Így viszont összehozhatják talán a 2007-es teljesítményük eredményét is.

  Tárádudájdudáj-tárádudáj! 😀

 3. Zolecs avatar
  Zolecs

  Ez a dal förtelmes. Korábbi sikert próbálnak meglovagolni, de szerintem oly mindegy,idén kevés lesz ez a döntőhöz.Elitsa hangszíne számomra zavaró.
  Tipp: Elődöntőben marad
  Nálam: 39/37

 4. Zoli avatar
  Zoli

  KISMET!!! 🙁
  Ez egy picit „búcsúi”.

 5. StanB avatar
  StanB

  A 2007-es daluktól se voltam lenyűgözve, és ez se nagyon tetszik, szép és jó hogy eredeti de gyenge. A „Kismet” kegyetlen rossz választás , a Samo Shampioni egy fokkal jobb 🙂
  Tipp : Elődöntő 11-14.hely

 6. krobert avatar
  krobert

  Nekem ez a dal a 10. helyen van. A „Kismet”-nél sokkal jobb. Kilóg a többi dal közül és tetszik az, hogy népies. Ennek ellenére úgy gondolom, hogy nem fog jól szerepelni. Hangja is van és bízom benne, hogy a zsűri értékelni fogja ezt az egészet, legalább annyira, mint a 2009-es moldovait (ami nekem nagyon nem jött be :D).
  Tipp: NEM DÖNTŐS, elődöntő 11-14.

 7. force avatar
  force

  Tavaly Bulgária volt az egyik nagy kedvencem, nagyon sajnáltam, hogy nem jutottak be a döntőbe, főleg úgy, hogy Norvégiával holtversenyben voltak, az utolsó döntős helyért. Az idei bolgár dal se rossz, bár a 2007-es daluknál nem jobb. Egyetlen esélyük van idén a bolgároknak, ha az élő show legalább olyan jó lesz, mint 2007-ben. Ettől függetlenül azt érzem, hogy nem fognak döntőbe jutni.
  Nálam: 6/17
  Tippem: 15/17 (valami nagyon azt súgja, hogy bukta lesz, méghozza nagyon nagy bukta)

 8. Bálint avatar

  Én az előző dalukat is nehezen fogadtam be, de ez ráadásul rossz is… Ezért nem volt érdemes visszatérni, Bulgária megint buktázni fog.

 9. Gabiii avatar
  Gabiii

  Imádom a 2007-es dalukat de ez nem tetszik 🙁
  Azért nem jelenteném ki, hogy nem jutnak tovább mert ha eltalálják a showt, hangulatot akkor bármi lehet. Sajnos a második elődöntőben sok ilyen dal van köztük a Kedvesem is.
  Számomra a második elődöntőegyébként sokkal erősebb. Az elsőben az 5-9 egy nagyon erős része lesz a versenynek de azon kívül 1-1 jó dal van ott szerintem.

  1. Zsolti avatar
   Zsolti

   „Imádom a 2007-es dalukat de ez nem tetszik” +1

 10. EsC_BaT avatar
  EsC_BaT

  Nálam amúgy a 36.

 11. Dani avatar
  Dani

  Elitsa hangjával nem vagyok kibékülve, de ezt gondolom már sokan észrevették a korábbi kommentjeimből. A 2007-es daluk az egyik legrosszabb választás volt szerintem, ezt viszont valamennyire el tudom viselni. Ha kötelezően választanom kellene, hogy melyiket hallgassam meg többször is, akkor ezt választanám. A Water számomra hallgathatatlan, ez elviselhető kategória. Én mindenesetre nem vinném döntőbe, de ha sikerülne nekik, akkor sem kezdenék el dühöngeni (kivéve ha Izlandot, Grúziát, Svájcot vagy Albániát a szavazók kidobnák, de nagyon remélem, hogy nem így lesz). Az biztos, hogy Bulgáriától Poli Genova volt a telitalálat (számomra legalábbis ő volt), és a tavalyi Eurovíziónak Baku helyett Szófiában kellett volna lennie.

  1. Pitbull avatar
   Pitbull

   A hozzászólásod utolsó mondatával teljes mértékben egyetértek.