Eurovízió 2013 Malmö: Győzött a legjobb infrastruktúra és az eurovíziós tapasztalat

Tudósító: Klész Imre
Forrás: eurovision.tv – wikipedia

Martin Österdahl, a 2013-as verseny főproducere szerint nem volt könnyű meghozni a döntést, a legutolsó pillanatig vitáztak a helyszín megjelölésén. Végül Malmö győzött, itt lesz megrendezve a 2013-as Eurovíziós Dalfesztivál. Hogy miért?

– Azért választottuk Malmö-t, mert nagyon jó az infrastruktúrája, és van helyszíni tapasztalatunk is, hiszen volt Malmö-ben Eurovízió és Melodifestivalen is. A végső döntést az alapján határoztuk meg, hogy figyelembe vettük, hogy melyik helyszínnek milyen adottságai vannak ahhoz, ami a legjobban megfelel az Eurovízió lebonyolításának igényeihez, a TV show-k és az előkészületek szemszögéből is.

Jon Ola Sand, az Eurovízió főellenőre szerint a döntés az SVT és egész Svédország nagyfokú elkötelezettségét mutatja aziránt, hogy rendezzenek egy nagyszerű Eurovíziót 2013-ban. Biztosak vagyunk abban, hogy Malmö remek házigazdája lesz a 2013-as Eurovíziós Dalfesztiválnak.

A megállapodás azt is jelenti, hogy az SVT lesz a felelős a verseny képernyőre viteléért, és a város pedig széleskörű vendéglátói szolgáltatásokat fog nyújtani, ide értve a logisztikát, valamint a nemzetközi sajtó, az idelátogató rajongók és delegációk számára rendezett eseményeket is.

– Most kezdjük el a munkát Európa egyik legnagyobb zenei fesztiválján, hogy egy csodálatos eseményt hozhassunk létre. Őszintén nagyon boldogok és büszkék vagyunk a mai napon – mondta Ilmar Reeplau, Malmö polgármestere.

A Wikipedia kalendáriuma szerint eddig mindig más épület adott otthont a versenynek, noha a városok ismétlődtek.

1974-ben az ABBA győzelme után a stockholmi nemzetközi vásár területe adott otthont a versenynek.
1984-ben a Herreys győzelme után a göteborgi Scandinavium Aréna volt a rendezvény helyszíne.
1991-ben Carola győzelme után a malmöi Isstadion-ban rendeztek Eurovíziót.
1999-ben Charlotte Nilsson győzelme után a stockholmi Globe Arena volt a helyszín.
2012-ben Loreen győzelme után ismét egy új helyszín, a Malmö Aréna lesz a verseny házigazdája.

A Malmö Arena egy többfunkciós fedett csarnok. Az építkezés 2007 elején kezdődött a területén lévő épületek lebontásával, majd 2008 végére fejezték be. Az aréna nagyrészt jégkorong versenyek helyszíne, de volt már férfi kézilabda világbajnokság helyszíne is tavaly, illetve Britney Spears és Rhianna koncertjének is volt már a helyszíne 2011-ben.

Az 1991-es Eurovíziónak otthont adó Isstadion 5800 férőhelyes, a Malmö Arena 13000 nézőt tud befogadni, koncerteken viszont – a küzdőteret is felhasználva – 15500 nézőt tud vendégül látni.

Comments

34 hozzászólás a(z) “Eurovízió 2013 Malmö: Győzött a legjobb infrastruktúra és az eurovíziós tapasztalat” bejegyzéshez

 1. Tilla77 avatar
  Tilla77

  Számomra meglepő, de mondjuk logikus lépés. A minőségben nem kételkedek, pár éve követem a Melodifestivalent. És amúgy is svéd rajongó vagyok, minden tekintetben, azt hiszem ez a dalverseny ebben még segített is. Nem nagy aréna, de látom a svédek rájöttek, a cél nem 60ezer ember berakása egy stadionba. A csarnok jó, két éve a dán-francia férfi kézi vb döntője ott volt. A dánok majdnem otthon játszottak. Jó verseny lesz. És a 2013as melodifestivalen is. Én kívánom Eric Saade-nak, hogy induljon és nyerje meg. Mindkét versenyt. Persze ahhoz nem árt egy jó Kempe dal.

  1. Zsolti avatar
   Zsolti

   Saade csak legyen boldog a 3. helyével, ő már ezzel félisten lett otthon (very Popular, haha). Akkor lenne csak értelme indulnia, ha tényleg győzni tudna, de szerintem valószínűtlen, hogy Svédország újra győzzön a következő 5 évben.

   1. Tusán avatar

    Miért ne győzhetne a következő öt évben?

   2. Zsolti avatar
    Zsolti

    Győzhet, csak ritka a duplázás.

  2. force avatar
   force

   Eric Saade? Na ne már… Remélem soha többé nem indul EV-n, elképesztően irritál, de Frederik Kempe is.

 2. Pizzahergo avatar
  Pizzahergo

  Ezaz! 😀 Malmönek szurkoltam, szerintem még a Svédeknek is jó, ha most nem Stockholm, a fővárosokat szinte mindenki ismeri. Malmöt is sokan ismerhetik, de nagyot dobhat a svéd turizmuson is. akár.

 3. Mr.Eurovision avatar
  Mr.Eurovision

  Na 🙂 Biztos, hogy sokan fognak Koppenhágából átmenni az Öresund-hídon keresztül 🙂 Tapasztalatuk tényleg van, az biztos, bár Stockholmban is volt többször, az tény. Mondjuk én is Stockholm-ra tippeltem, hogy a Globen-ben lesz vagy a Friends-ben, de akkor mégis csak Malmö. 🙂

 4. Zsolti avatar
  Zsolti

  Meglepő. Melyik országban lesz 40-60 ezer ember előtt egyszer Eurovízió, ha nem Svédországban? Jó, tudom, nem ez a lényeg, de úgy látnék már egy ilyen brutál tömeget őrjöngeni, amikor a magyar dal elhangzik 🙂 … majd pedig nyer! 😀
  Annyiból vicc ez, hogy helyi tömeg szempontjából az év eseménye a Melodifestivalen döntője lesz, négyszeres előnnyel az Eurovízióhoz képest.
  (Mellesleg, milyen infrastruktúra nem megoldott egy Friends-kaliberű arénában, Stockholm mellett? – költői kérdés.)

  1. Klész Imre avatar

   Én arra gondolok, hogy páédául idén a verseny helyszíne és a sajtóközpont között több kilométeres volt a távolság. Lehet hogy a Friends Arena is ilyen félreeső helyen van.

   1. Zsolti avatar
    Zsolti

    Mondjuk ilyesmi valóban elképzelhető.

 5. Nyee avatar
  Nyee

  Ign,ennyit a találgatásomról:D,de azért nem vagyok elkeseredve:P

 6. Tilla77 avatar
  Tilla77

  A Friends Arena-t még át se adták, ha jól tudom. És belegondolunk egy ilyen tévés fesztivált 60ezer emberre megcsinálni nem semmi, de ez nem koncert, itt több kell tényleg. Azonkívül 60ezer embert áténekelni…bármilyen hangosítás is van, az már nem semmi, ha sikerül. Düsseldorfban is küzdöttek az énekesek. Én örülök Malmőnek. A Friends Arena valszeg a későbbiekben, tesztelések után bármikor szóba jöhet, szerintem rendezzenek előbb egy Melodifestivalen döntőt ott és tudni fogják mi kell még.

  1. Zsolti avatar
   Zsolti

   Azért szerintem ez nem úgy van, hogy minél nagyobb az aréna, annál nagyobb hangerőre van szükség :). Ez a része a hangosításon múlik.

 7. Boti avatar
  Boti

  Istenem ez oriasi hir.ott el az unokatesom vagyis el tudok menni az elso versenyemre.

 8. Balázs avatar

  Ez durva, a Class Fm-en most mondták be, hogy nem Stockholmban lesz lesz a 2013-as Eurovíziós Dalverseny 😀 végre értelmes dolgokról is beszélnek

 9. force avatar
  force

  Nekem picit meglepő döntés, hiszen Stockholmra számítottam. Meglepő azért, mert a Melodifestivalent egy 67 ezer ember befogadására képes arénában rendezik, míg a malmöi aréna „csak” 13 ezer embert képes befogadni, furcsa döntés, de érthető, hiszen közelebb van Malmö például Dániához is, Koppenhágától alig fél órára, ráadásul a koppenhágai reptér nagyobb, mint a stockholmi és valószínűleg olcsóbbak a jegyek is Koppenhágába, mint Stockholmba.
  Az pedig különösen tetszik, hogy nem vártak hónapig azzal, hogy eldöntsék melyik város rendezi, mint annak idején a németek (ha jól emlékszem valamikor október végén jelentették csak be..). Nem is beszélve Azerbajdzsánról, ahol kb. januárig kérdéses volt, hogy egyáltalán lesz-e aréna vagy valami. Egy biztos, a svéd precizitást nem kell hiányolni, szervezésileg és minőségileg tuti az egyik legszínvonalasabb verseny lesz. Amit szeretnék a jövőévi versennyel kapcsolatban: térjen vissza Örményország, Lengyelország és Csehország és természetesen ne legyen visszalépő ország se 😉

  1. Zoli avatar

   A múltkor olvastam, hogy Marcin (nem vagyok biztos a névben, de ESC2010 Lengyelo.) szívesen indulna újra hazája színeiben! Én nagyon örülnék neki, az egyik legjobb volt abban az évben!

   1. force avatar
    force

    Én is olvastam. Marcin Mrozinski asszem. A lengyel TV felkérhetné őt nyugodtan és nem kéne vesződni a nemzeti döntővel se.

 10. Robek avatar
  Robek

  És jöjjön még Skócia, Grönland valamint a VAtikán is, no és Korzika! 🙂

  1. force avatar
   force

   Akár igen, de akkor már Koszovó és Gibraltár is 😀

   1. Zoli avatar

    Ha Gibraltár jön, akkor Ceuta és Melilla is jöjjön!

   2. Máté94 avatar
    Máté94

    Szicília,Marokkó,Tunézia,Libanon és nem lehet Eurovízió a Fülöp-Szigetek nélkül.

   3. Zoli avatar

    Ó, igen, nem is értem, hogy felejthettem ki a Fülöp-szigeteket!!

  2. Csengettyű avatar
   Csengettyű

   Ejj. Wales, Man és Feröer? Róluk mindenki megfeledkezik?

  3. Balázs avatar

   EGYIPTOM! Rájuk nem gondoltok?

   1. krobert avatar
    krobert

    és Jordánia? 🙂

   2. ubulthebest avatar
    ubulthebest

    Kazahsztán ki ne felejtsük, mert besértődnek! 😛 😀

   3. MrSilesian avatar

    És what about Kirgizisztán? Ott is sok a rajongó, sőt idén még közvetítették is a két elődöntőt, illetve a döntőt 🙂

   4. Csengettyű avatar
    Csengettyű

    Tudjátok mit? Jöjjön Ausztrália is 😀

 11. Eurovision-fan avatar
  Eurovision-fan

  Már csak azért is örülök ,hogy Malmö rendezi a jövő évi versenyt,mert legalább a sok pesszimista ember elhallgathat,miszerint Budapest soha sem nyerhet mert nincs megfelelő nagysagú arénája!

 12. Csengettyű avatar
  Csengettyű

  (Csak úgy csöndben megjegyzem: a svédországi versenyek felsorolásánál nem a rendezés, hanem a győzelem időpontja szerepel, kivéve a jövő évi versenyt – na most akkor hogy is van ez?)
  Amúgy meg nyelvvizsga-ajándéknak azt kértem, hogy élőben megnézhessem a Melodifestivalen-döntőt – hát lehet, hogy Eurovízió lesz belőle, úgyis tavaszra tervezem a svéd nyelvvizsgát 😀 (Na jó, nem tervezek ennyire előre, mert amilyen szerencsém van, pont az eurovíziós héten fogok valamiből szóbelizni…)

  1. Balázs avatar

   szerintem nem kérdés, hogy Melodifestivalen-döntő vagy Esc-döntő 😀

   1. Csengettyű avatar
    Csengettyű

    A kérdés az, hogy megyek-e egyáltalán 😀

 13. Buci-Bigyo avatar
  Buci-Bigyo

  Jól szórakoztam ahogy itt olvastam a javasolt további országokat, erről eszembe jutott az az I. világháborús magyar bakavicc (pl. az Isonzónál „védték a hazát”), hogy: „Borneó és Celebesz, magyar volt és magyar lesz!” 😀 😀