Naptár

2012. május
h K s c p s v
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Kategóriák

Recent Posts

Legutóbbi hozzászólások

Fórumlista

5.1 hang teszt volt a második elődöntőn

Tudósító: Klész Imre
Forrás: dtvnews.hu – old.eschungary.hu – jovo_technikaja.abbcenter.com

Az Eurovíziós Dalfesztivál 2. elődöntőjének élő közvetítése során először sugárzott az m1 HD 5.1 hangrendszerben. Tekintettel arra, hogy a műszaki rendszerek átalakítása megtörtént, a jövőben egyre több alkalommal hallhatjuk az MTVA által sugárzott műsorokat igazi térhatású, 5.1 hanggal.

Elviekben csak azoknál a nézőknél lehetett volna elérni az 5.1 hangzást, akinek HD adások vételére alkalmas készüléke van, ezt házimozi rendszerre kötve kiváló minőségű térhatású hangot kapott. Olvasói visszajelzések alapján ugyanezzel a hanggal a hagyományos készülékkel rendelkezők nem tudták teljes mértékben élvezni a műsort. Az olvasóink egy másik része viszoont nem tapasztalt ilyen hibákat. Egyértelműen technikai hiba történt, valószínűleg a műsort elosztó cégek (kábelszolgáltatók, műholdas szolgáltatók) még nem készültek fel a helyes hang továbbítására.

Dolby® Digital technológia: — térhatású hangformátum öt audio-csatornával, plusz egy kiegészítő csatornával a mély basszus hangokhoz. Az 5.1 csatorna a hallgatóság körül elhelyezett hat hangsugárzón keresztül szólal meg. Az 5.1 térhatású hanggal sugárzó csatornák műsorának lejátszásához szükséges a házimozi rendszerhez csatlakoztatható beltéri egység, amelyen megtalálható a „Dolby® Digital” vagy „Dolby® Digital Bitstream out” logó. Több mint 75 európai TV-állomás sugározza műsorát Dolby® Digital térhatású hanggal.

5.1-es hangot a HD csatornák mellett biztosítanak, mind az Eutelsat 9A műhold 62-es transzponderén (mind a négy csatorna mellett), mind a MinDigTV rendszeren (a három HD csatorna mellett). Az SD csatornák mellett sztereó változatú hangsáv (MPEG Layer II) áll rendelkezésre.

1 comment to 5.1 hang teszt volt a második elődöntőn

  • És most már a neten is van 5.1 -es weoldal … -az enyém:) Talán a világon az első mert sehol sem láttott még senki ilyet…./lehet ebben is mi kis magyarok vagyunk az elsők?/ mind 1 remélem majd mindenkinek tetszik akinek ilyen hangrendszere van a számítógépén is. Üdv : Stewen