Naptár

2010. május
h K s c p s v
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Kategóriák

Recent Posts

Legutóbbi hozzászólások

Fórumlista

EBU sajtótájékoztató: a 11. helyezett csak 3 ponttal maradt le a döntőről

Tudósító: Klész Imre
Forrás: eurovision.tv – esctoday.com

Ma délután az Eurovíziós Dalfesztivált rendező Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége (EBU) sajtótájékoztatót tartott az idei versenyről és annak jövőbeli terveiről. A sajtótájékoztatót az EBU képviseletében Svante Stockselius, a verseny főellenőre, valamint a házigazda köztelevízió producere Jon Ola Sand tartotta.

Az EBU főellenőre azzal kezdte a sajtótájékoztatót, hogy az EBU és az NRK köztelevízió is elégedett a tegnapi elődöntő lebonyolításával. A televoting rendben lement egy országot kivéve, ahol a szavazás biztonsági feltételeinek szintje nem volt megfelelő, így ott a tartalék zsűri pontjait összegezték. Az elődöntő 10. és 11. helyezettje között csupán 3 pont volt a különbség. Az idei versenyzők között üdvözölhetjük ismét Grúziát, emellett Ausztráliában, Új Zélandon, Kazahsztánban, Magyarországon, Montenegróban és Koszovóban is közvetítik a versenyt.

Idén az NRK kérte, hogy legyen három műsorvezető, közülük egy legyen az, akit kimondottan a szavazásra specializálnak. Idén vezették be azt a szabályt, hogy a verseny mindhárom fordulójában 50% zsűri és 50% televoting alkalmazásával legyen meghatározva a végeredmény. Stockselius elárulta, hogy a zsűritagok között van sok korábbi eurovíziós résztvevő, és van egy korábbi győztes is.

Idén először lett alkalmazva egy új szavazási ablak is, ami lehetőséget ad arra, hogy már az első daltól kezdve segítse a szavazást. Emellett minden dal utolsó 25 másodpercében megjelenik egy új, szavazást ösztönző információs sáv is. Szintén ebben az évben az úgynevezett „Visszaszámlálás” című műsorokat a házigazda NRK gyártotta le.

A főellenőr kiemelte, hogy keményen fognak fellépni a szabályokat megszegő országok ellen, kiemelve a politikai indíttatású szabálysértéseket. A bírságok helyett az eltiltást fogják alkalmazni.

Idén három, páneurópai szponzora is van a versenynek: a Telenor, a Nivea és – először az Eurovízióban hivatalos légitársaság is van – a Norwegian.

Megszülettek a 2011-es Eurovízió előzetes dátumai: az első elődöntő a jelen állás szerint május 17-én lesz, a második 19-én, a nagy döntő pedig május 21-én. Ezek a dátumok egyelőre még csak ideiglenesek.

Ezután jöhettek a kérdések. Mint minden évben, most is az olasz RAI köztelevízió visszatérését tudakolták az újságírók az EBU képviselőjétől. A válaszban elhangzott, hogy az EBU minden évben megkeresi a RAI-t a visszatéréssel kapcsolatban, így minden készen áll arra, hogy Olaszország ismét bekapcsolódjon a versenybe. Egy másik kérdés azt a problémát feszegette, hogy mi történik akkor, ha egy olyan ország nyer, aki nem engedheti meg magának a rendezést – gondolva itt az anyagi vonzatokra. Stockselius válaszában reményét fejezte ki, hogy minden ország képes megrendezni a versenyt úgy, ahogy azt kell. És emlékeztetett arra, hogy a verseny megrendezése nemcsak a kiadásokról, hanem a bevételekről is szól.

A sajtótájékoztatón jelen volt a tavalyi győztes Alexander Rybak is, aki bejelentette, hogy új albuma június 21-én fog megjelenni, és hogy az idei Eurovízió döntőjének nyitányában is fel fog bukkanni. Ezután leleplezte az idei verseny trófeáját.

Az esctoday.com híradásából kiderült, hogy néhány országban gond volt a képpel és a hanggal, viszont minden jelet a legmagasabb minőségben adtak tovább a közvetítő köztelevíziók részére. Stockselius szavait idézve: „Szükség van minden évben megújítani ezt az 55 éves öreg hölgyet minden évben. Ha azt szeretnénk, hogy köztünk maradjon még 55 évig, akkor fejlesztenünk kell a szabályokat és a formátumot minden évben.”

Újságírói kérdésként merült fel az, hogy mi lesz a teendő, ha idén holtverseny lesz a győztes pozícióban. Tavaly egyértelmű volt a végső győztes személye, idén nem. A válaszban a szokásos Eurovízió szabály ismertetése következett. „Csak egy győztes lesz kihirdetve szombaton. Ha kettő, vagy annál több ország azonos pontokat kap, megszámoljuk, hogy ezen országokra hány országból érkezett szavazat. Amelyik országra több országból érkezett szavazat, az győz. Ha ismét egyenlő szám jön ki ebből, a legtöbb 12 pontot kapott ország dala nyer. Ha itt is egyenlőség van, akkor tovább megyünk a legtöbb 10 pont összeadásával, majd 8 pont összeadásával és a végén meg lesz a győztes.”

Egy másik újságíró az elődöntők üres székeinek problémáját feszegette. „Több mint 50000 jegyet adtunk el az elődöntőkre, a döntőkre és a menetfelszereléses próbákra. Tegnap este több mint 8000 néző volt az arénában, holnap még többen lesznek, a szombati döntő teltházas lesz. Az elődöntőkön nem vesz részt helyi versenyző, ezért nehezebb eladni a jegyeket azokra a napokra.”

3 hozzászólás EBU sajtótájékoztató: a 11. helyezett csak 3 ponttal maradt le a döntőről

  • Zsolti

    „ott a tartalék zsűri pontjait összegezték”

    Nem úgy van, hogy minden országban van alapból egy zsűri, és az ottani közönség+zsűri adja ki az ország pontjait? Ezen felül van még egy tartalék is? Vagy a mondatot úgy kell értelmezni, hogy CSAK a zsűri pontjait vették figyelembe?

  • Zsolti

    (Amúgy elég bugyuta újságírói kérdések, nekem nem lenne bőr a képemen olyan alapszabályokról kérdezgetni Stockselius nagy főnököt, amikre az első szembe jövő norvég is tudná a választ. Ez a döntetlen dolog is alapeset. Vagy pl. ha az első helyezett nem vállalja a rendezést, akkor a másodikra száll a jog.)

  • A biztonsági zsűri elírás, még a régi rendszer beidegződése. Nem hiszem hogy lenne „a zsűri zsűrije” nevű testület. Valahol mintha azt olvastam volna, hogy az albánoknál nem sikerült a televoting, így ott kellett 100% zsűrit alkalmazni.